Bulai vs. Troleibuzul, episodul 2! Subiectul „Autobuze noi dosite”! Directoarea Năstase: „Domnul deputat este prost informat sau…”

Duelul de la distanță dintre deputatul Iulian Bulai și conducerea firmei Troleibuzul (acționar majoritar CJ Neamț) continuă cu un nou episod. Deci cu un nou comunicat remis de parlamentarul USR legat de niște autobuze noi care ar fi fost ținute „dosite” și cu o nouă replică a directoarei Nadia Năstase care explică faptul că introducerea unor noi mijloace de transport presupune parcurgerea unor etape (inclusiv biricratice, de avizare de către instituțiile statului) și că nu există absolut nicio legătură între faptul că, în sfârșit autobuzele noi au ieșit azi în curse și comunicatul de ieri al lui Bulai.

Vestea lucrează, ca de obicei, cu materialul clientului, astfel că vă prezentăm cele două puncte de vedere diametral opuse.

Bulai: „Autobuze noi pentru nomenclatura de partid!”

<<Comunicat de presă / USR
Piatra Neamț, 14 mai 2019
Troleibuzul SA scoate autobuzele noi la stradă, la presiunea USR Neamț

Societatea județeană de transport Troleibuzul a scos astăzi dimineață autobuzele noi la stradă, după ce, ieri, deputatul USR Iulian Bulai a făcut o plângere penală împotriva companiei pentru că a folosit o parte dintre acestea pentru deplasarea unor angajați la mitingul PSD de la Iași. Presiunea publică exercitată asupra companiei ca urmare a deciziei conducerii Troleibuzul SA de a folosi resursele societății în scop politic a făcut ca pietrenii să beneficieze de confortul autobuzelor noi.

„Autobuzele noi din Piatra Neamț au ajuns pentru prima dată în oraș, după ce ieri anunțam plângerea penală și faptul că autobuzele noi nu sunt folosite de pietreni, ci doar de către nomenclatura PSD. A intrat frica în conducerea societății SC Troleibuzul SA, aparținând Consiliului Județean, condus de către pionul lui Dragnea, Ionel Arsene. Pietrenii merită dreptate, confort și demnitate. Le cer pietrenilor să aibă curaj în a-mi sesiza abuzurile instituțiilor controlate de PSD sau alte partide și îi mulțumesc vicepreședintelui USR Piatra Neamț, Florin Zaharia, pentru implicarea sa în verificarea informațiilor care ne-au fost transmise în acest caz”, a precizat deputatul USR Iulian Bulai.

Folosirea resurselor publice în interes de partid de către Troleibuzul pentru mitingul PSD de la Iași este doar unul dintre cazurile petrecute în județul Neamț. Dacă informațiile obținute de USR Neamț pentru alte cazuri se confirmă, vor fi făcute publice>> – acesta este comunicatul remis acum puțin timp de la cabinetul Deputatului USR.

Directoarea Troleibuzul: „Avizarea și autorizarea mașinilor pentru transportul în comun nu se face bătând din palme!”

Contactată de Vestea, directoarea Nadia Năstase de la troleibuzul era deja la curent cu acest al doilea comunicat al deputatului Bulai (ieri a mai fost unul) și, instant a și prezentat un punct de vedere prin care desființa noile acuze.

„Observ că domnul deputat Bulai a făcut o pasiune pentru Troleibuzul. Foarte bine, dar putea veni aici, la sediul societății, sau să dea un telefon și îl lămuream cu tot dragul despre subiectul acestor autobuze noi, scoase abia acum pe trasee. E foarte simplu și nu e musai să fii operator de transport ca să știi că totuși transportul de persoane are niște reglementări specifice, că nu poți trimite un autobuz nou în traseu imediat ce l-ai primit.
Noi, cei de la Troleibuzul, cu banii avuți la dispoziție ne-am permis să cumpărăm aceste autobuze, să le numim de confort mediu. Pe de o parte am dorit să mai facem niște îmbunătățiri, pe de altă parte există o întreagă procedură, destul de stufoasă, prin care mijloacele de transport sunt avizate și autorizate de ARR și RAR, apoi de ADI Urbtrans, înainte de a putea deveni operaționale.
Aceste autobuze au ajuns la noi la mijlocul lunii aprilie. Reamintesc că în perioada aceea de sfârșit de aprilie au fost numeroase zile libere, și nu mă refer la noi ca societate ci la RAR și alte instituții ale statului. În paralel, peste scaune a fost aplicată o tapițerie, tocmai pentru a oferi servicii mai bune clienților noștri. Abia vineri a fost terminată și partea de tapițare dar și obținerea tuturor avizelor necesare pentru ca aceste autobuze să poată realiza, perfect legal, transport public de persoane. Au urmat alte formalități și la Urbtrans pentru autorizarea intrării acestor mijloace de transport pe trasee. Nu vă spun acum câte dosare, câte fișe, câte hârtii au fost în total.
Ieri, adică luni m-am întâlnit pe un alt subiect cu cei de la Urbtrans și am solicitat o derogare de la regula cu panou electronic de afișaj (și acestea sunt în lucru, urmează să sosească) și să ne permită, pentru o scurtă perioadă, folosirea unor panouri de afijaș clasice (N.R. – acele cartoane nu numele cursei). Am obținut și această derogare și de asta acum aceste autobuze noi sunt pe trasee.
Eu înțeleg și ideea de luptă politică, și de campanie electorală și orice. Dar observ și cum sunt aruncate așa, acuzații, fără o minimă documentare prealabilă, cum efectiv se aruncă cu acuze în oameni care chiar își fac treaba. Pe acest subiect al autobuzelor noi, domnul deputat este fie prost informat, fie… altceva, Încerc să fiu cât mai calmă deși, credeți-mă, nu e ușor, mai ales când astfel de informații false puteau fi prevenite de o minimă documentare din partea lui sau a consilierilor lui. Îl aștept oricând pe domnul deputat la sediul societății noastre să vadă problemele și activitatea noastră așa cum sunt ele, nu din bârfele pe care le colportează unii, probabil foști salariați cărora nu li s-a permis să încalce legea sau alte forțe care doresc lovirea SC Troleibuzul” – declarație Nadia Năstase, director Troleibuzul SA.

În loc de concluzie:
deși perioada între primirea autobuzelor și trimiterea lor în trasee pare destul de lungă (peste o lună și jumătate), afirmațiile directoarei Năstase par a avea sens în condițiile în care birocrația stufoasă a fost acuzată, de-a lungul timpului, inclusiv de operatorii privați din domeniu care spuneau că ideea de securitate pentru pasager este deturnată spre un fenomen tip „hârțoage en-gros”. Adică atunci când vii cu mijloace noi de transport (sau mai bune, în cazul celor SH) reglementările din domeniu par făcute pentru a descutaja astfel de investiții, în condițiile în care pe drumurile patriei circulă, bine merci, fel de fel de hârburi.
Și poate nu ar strica ideea ca în viitor și Iulian Bulai și ceilalți parlamentari de Neamț „să își bea cafeaua” cu directoarea Năstase dar și cu reprezentanții operatorilor privați din transporturi să afle cum ar putea fi ajutat mediul de afaceri din acest domeniu, din punct de vedere legislativ.

Toate guvernările și partidele din România (de dreapta, de stânga sau varianta tehnocrată cu Cioloș în frunte) au promis debirocratizare dar, din păcate, totul se oprește doar la teorie, practica e cea care îi omoară pe oameni…

Daniel VINCA