„Radarele fixe în funcțiune ale CNAIR”, încă o minciună promovată de proști și răspândaci

„Lista cu cele 74 de radare fixe ale CNAIR” este încă o minciună intens distribuită în rețelele de socializare și în siteuri fantomă de diverși răspândaci sau naivi în ultimele zile care se adaugă unui pomelnic lung cu astfel de aberații consumate deja sau care vor urma în următoarele luni, că tot e campanie electorală și trebuie inventate teme false de diverse laboratoare de dezinformare.

„Este un fake news. Lista aceea este cea a camerelor pentru rovinietă, care nu au nicio legătură cu proiectul e-SIGUR, pentru că acesta presupune cu totul altfel de camere, alte softuri, este cu totul altceva”, a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Compania are în plan un proiect prin care chiar va monta vreo 500 de radare, până în 2026, pe drumurile pe care le administrează. Dar fie vor fi doar radare tip informare (care îți afișează pe un panou led cu ce viteză circuli), fie ele vor fi operate de Poliția Română pentru că, în conformitate cu legislația actuală, Poliția este singura instituție care poate lua măsuri legale pentru depășirea vitezei.

În România au mai fost la un moment dat (acum vreo 10 ani) radare fixe, amplasate în diverse localități de… firme private care le și operau contra unui comision. Justiția a desființat acele radare, motivația judecătorilor fiind, pe bună dreptate, că o sancțiune aplicată unui cetățean nu poate fi pusă sub semnul întrebării de operarea amenzii în legătură cu un comision pe care îl ia o firmă privată și că toată procedura de stabilire a contravenției și a sancțiunii trebuie derulată exclusiv de polițiști.

D.V.