Cascada Duruitoarea, de la „vuiet uriaș” la un firicel de apă, aproape de secare completă! Șeful Salvamont: „Nemernicilor!”

 

Șeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef a postat un video crunt și un mesaj disperat despre actuala stare a Cascadei Duruitoarea din Muntele Ceahlău care a ajuns acum un biet firicel de apă față de acum câteva decenii când era o „coloană uriașă”.

„Cascada Duruitoarea asa cum nu a fost niciodata. Acum 45 de ani o auzeam din Durau, de la fag. Era o coloana de apa uriasa care cadea in hau facand un vuiet urias. E drept ca atunci nu exista Statiunea Durau, iar in exploatarea padurilor se foloseau termeni ca jgheab, tapina, corhanire, uluc, funicular, podet, cuvinte care pentru actualii macelari forestieri sunt straine. Efectul de desertificare este evident, iar cand in munti cascadele mor, ma intreb ce se va intampla curand in zonele de deal si de ses. Muntii sunt sisteme complexe cu functii vitale in ecosistemul planetei. Muntii cu padurile si apele lor sunt plamanul si inima oricarei tari”, spune Papalicef.

Șeful Salvamont indică și cauza: exploatările forestiere moderne, intensive care nu mai asigură protecția față de mediu precum cele tradiționale: <<Am vazut multi munti in lumea asta dar mai schiloditi ca ai nostri nu cred ca mai exista. Cand ultima cascada si ultimul izvor din Carpati vor seca, copii vostri , nemernicilor care ganditi Managementul Durabil al Padurilor din Romania, vor roade lanturile de la drujbe si vor bea ulei mineral.>>.

D.V.

4 thoughts on “Cascada Duruitoarea, de la „vuiet uriaș” la un firicel de apă, aproape de secare completă! Șeful Salvamont: „Nemernicilor!”

  1. dupa cum sustine ilustrul prefect si premierul orban noi avem cu 200.000 ha paduri mia mult decat in anii 90 . declaratie a mistrului de resort si a postacilor PNL .
    in plus , daca stiu eu bine, salvamont sta bot in bot , la propriu si la figurat , cu DGA neamt si cu jandarmeria . n-or fi discutat , ca intre prieteni , despre cum creste suprafata impaduraita , pe nesimtite ?
    altfel , este doar un sofism ieftin , stiind anturajul acestor personaje . apropo , cine a devastat , acum ceva timp , toate indicatoarele de pe un traseu , prin muntii despre care se face vorbire ?
    cu defrisatul se ocupa tot cei care defrisau cabanele cu scandaluri , tot cei care poarta uniforma si roba , nu palmasii de localnici .

  2. E trist ca pt paduri si ecosisteme nu mai apare nici o miscare # …toti stam ascunsi in case…e trist ca toti militam si luam atitudine pt cause nesemnificative

  3. Ia spune cu mana pe inima cati Euro ai luat pe postarea asta,da spune drept,nu minti ca Dumnezeu e sus si vede…Refuz sa cred ca esti atat de slabut sa crezi ca debitul cascadei este scazut din cauza taierilor,care in ceahlau sunt inexistente și nu din cauza secetei care in acest an a lovit toata Europa…

  4. Am crescut si am invatat primele 4 clase de scoala pe masivul Ceahlau. Invatatorul nostru, al meu si al fratelui meu a fost chiar tatal nostru, care a lucrat ca meteorolog la statia 7noiembrie- Fantanele cand aceasta exista si unde intr-o camera a cabanei administrata de dl. Schiopu a fost amenajata un fel de clasa de scoala. Din clasa a 5-a Ministerul Invatamantului nu ia mai permis tatalui nostru sa fie si invatatorul nostru pentru ca materia s-a diversificat, statia Fantanele sa desfiintat si tatal nostru a fost transferat la statia meteo Toaca. O lunga perioada de timp nu am mai fost pe Ceahlau, dar acum 3 ani am reusit sa-l traversez de la Durau la Izvorul Muntelui desi nu mai am 8 ani si la cei 61 de acum mi s a parut putin mai greu. Ce am remarcat totusi este degradarea la care este supus muntele, din punctul meu de vedere pre multa urbanizare. Poate gresesc s-au nostalgia copilariei ma marcat profund, dar cu siguranta trebuie sa vedeti Ceahlaul – este impresionant iar amintirile le veti purta in suflet pentru totdeuna asa cum mi se intampla mie.

Comments are closed.