Nu mai dați SHARE la toate mesajele idioate. Episodul „o liră pentru fetița care are nevoie de transplant de rinichi”

Mesajul din dreapta l-am primit în chatul privat (să fim realiști, credem noi că e privat) de la facebook. Și azi de câteva ori, dar mai ales ieri, de câteva zeci de ori.

Din start trebuie spus că e un mesaj IDIOT. Probabil că la originea lui e un cretin cinic (shareurile astea se strâng în contabilitatea vreunei pagini obscure care cine știe ce va promova apoi, cu un astfel de palmares de credibilitate) dar cu nimic mai „pozitivi” nu sunt nici cei care dau redistribuiri la greu.

Orice om care a mers măcar 4 clase la școală ar trebui să se întrebe:
1.Cine e fata. Nume.
2.De unde e?
3.Cine dă lira aia? și multe altele, poate legate de diagnostic, de povestea care a dus la această situație.

Același om minim școlit (4 clase, repet) trebuie să știe:
1.Nicio entitate din asta tip program, platform[ de pe net, cum ar fi facebook sau yahoo sau altele care ]n alte anunúri sunt meníonate nu finanțează cazuri sociale condiționat de numărul de like sau share.

Ieri, în primă fază, când au început să curgă mesajele respective am sperat pentru o clip că… ar fi vorba de un virus. Explicația virusului însemna că avem un cinic dar nu atâția naivi pe componenta SHARE. Din păcate, nu, nu e vorba de virus ci doar de naivitate (ca să folosesc un termen elegant). Sau de lipsa educației în a discerne, minimal, între informația bazată și cea inventată.

Deci naivitate, lipsă de educație în ceea ce privește informația, superficialitate. Poate și tentația de a crede că fac unii o faptă bună din spatele tastelor, dând un share la o cretinătate nu doar neverificată ci cu semne evidente de poveste de adormit copiii.

Majoritatea celor care au răspuns la întrebarea (adresată și de mine dar și de alții) „de ce ați dat share, cunoașteți cazul, aveți date suplimentare? etc”) au răspuns șablon: „Nu știu mai multe, am crezut că e pe bune, am primit și eu de la un prieten / vecin / rudă / coleg / prieten necunoscut de pe facebook”. Deci la asta se reduce propriul filtru, propria rațiune, la efectul de turmă. Au primit, dau mai departe, fără să își pună minime întrebări necesare…

Concluzia: e un fake ordinar ca multe altele care au fost și vor mai fi servite pe internet. Cu cât „puneți botul” mai repede și fără întrebări la astfel de manevre, cu atât sunteți mai puțin persoană și mai mult cifră…

Daniel VINCA

P.S. – Cu publicarea pozei fetitei nu imi fac niciun fel de problema. Cel mai probabil, e fotografia unei fete dintr-o țară aflată la mii de kilometri de România și există si mari șanse ca intre timp să fie maritată. Ca în cazul fetiței de 11 ani pentru care se cerea donare de sange dar ea avea, intre timp, 18…

 

 

 

 

One thought on “Nu mai dați SHARE la toate mesajele idioate. Episodul „o liră pentru fetița care are nevoie de transplant de rinichi”

  1. Incepand de ieri, primesc intr-una acest mesaj!! Este chiar deranjant. Mai ales ca nu pare deloc credibil!

Comments are closed.