Jandarm de 42 de ani, stins ca din senin, în câteva ore! Analizele bune, pacientul mort!

În urma lui rămân o soţie şi o fetiţă de doi ani şi 5 luni! Jandarmul Constantin Toma, de 42 de ani, s-a stins duminică dimineaţa în Spitalul Judeţean Neamţ iar nedumerirea rudelor este cu atât mai mare cu cât acesta, fost sportiv de performanţă, era un munte de om şi refuzase internarea cu câteva ore mai devreme după ce diagnosticul de la UPU a fost „o banală răceală”.

40881_160948303924745_2934139_nEste practic un nou caz în care oameni care se simt rău ajung în spital, la UPU, analizele ies oarecum OK (aşa li se spune oamenilor), se mai întremează, merg acasă şi ori mor la domiciliu ori, câteva ore mai târziu, îşi dau obştescul sfârşit tot la Spital unde au fost duşi din nou cu Ambulanţa.

Trista şi incredibila poveste cu pacientul care ajunge la spital şi părăseşte unitatea sanitară după ce i se spune că nu e nimic grav este relată chiar de soţia acestuia: „Până la ora 2 ieri după amiază (N.R. – sâmbătă) nu a avut niciun simptom. La ora 2 am stat cu toţii la masă, noi împreună cu copilul. La somnul de amiază al copilului a început să aibă frisoane, fără febră, stare de rău, de vomă. Am mers la Spital, la Urgenţe. Nu puteam să stau acolo cu copilul, acolo, la UPU. El a stat cam 3 ore, de la 3 şi jumătate până pe la 7 seara. Îl sunam la telefon, mi-a spus că i-au făcut analize, că i-au ieşit în limite normale. Am şi foaia acasă, e făcut şi ecograf la plămâni, nu avea nimic, aşa spun ei… I-au recomandat internarea dar i-au spus că e o banală răceală că o să fie vorba de un paracetamol, de… Ştiind că are copil mic acasă, că are serviciu, a doua zi era de tură – poate asta a fost greşeala lui – a semnat că refuză internarea”.

Ce urmează pare de domeniul incredibilului mai ales că, doar cu câteva ore mai devreme omul fusese supus unor analize medicale. „După 3 ore – externat fiind pe la ora 7 seara, deci pe la 10 – s-a ridicat să bea un pahar cu apă şi a leşinat, deodată, aşa, pe gresia din bucătărie. M-am speriat. S-a ridicat apoi singur, a redevenit conştient dar am chemat Salvarea. A venit foarte repede, în vreo 3 minute, noi stând foarte aproape de Staţia de Salvare. A spus, tot aşa, că este răcit, i-a făcut un agocalmin, haideţi la spital. Eu am rămas cu copilul, au mers nişte rude… Aşteptam un semn, asta fiind pe la ora 11. Deja pe la ora 1 şi jumătate am fost sunată că este resuscitat, că este foarte rău… A fost o chestie de două ore jumătate, trei maxim… Deja când am ajuns eu şi am vorbit cu medici mi-au spus că şansele sunt mai mult să moară decât să trăiască.
Mi-au spus că a făcut stop cardio-respirator, că i s-a coagulat sângele în organism, i-au cedat toate organele pe rând, în decurs de jumătate de oră maxim şi… nu se ştie”.

Care e cauza morţii? Soţia jandarmului nu ştie, spunând biata de ea ce i-au spus cei de la Spital: „Ar fi ceva gen septicemie, suspectează şi o meningita virală, de aia am făcut şi noi cei care am intrat în contact cu el am făcut o doză preventivă de antibiotic. Dar nu, nu mi-au dat răspuns clar. Aşteptăm rezultatele necropsiei…”.

Jandarmul Constantin Toma a făcut 16 ani sport de performaţă şi nu orice sport ci rugby, în Liga 1 (ultimul club la care a fost legitimat fiind, probabil, CSU Ştiinţa Petroşani). Şi după ce s-a lăsat de sportul de performanţă acesta ducea o viaţă foarte ordonată, făcea în continuare zilnic mişcare (cel puţin 30 de minute numai de exerciţii fizice, după cum spun apropiaţii), mergea în drumeţii, era adeptul unei alimentaţii sănătoase. La testele fizice periodice de la Unitatea de Jandarmi din Neamţ, rezultatele obţinute îl clasau mereu printre primii.

Probabil că necropsia va stabili o cauză a morţii şi, după principiul „mortul e de vină”, refuzul iniţial al acestuia de a rămâne internat deşi nu i s-a furnizat un diagnostic care „să-l lege” de patul de spital va fi acoperirea perfectă. Ce mai contează că lunar sunt sute de oameni care, la Spitalul Judeţean Neamţ, bazaţi şi pe diagnostice la fel de non-panicarde, procedează la fel, merg acasă şi nu mor ca din senin.

În urma unui jandarm mort la 42 de ani (cu o constituţie fizică de urs, fost sportiv de performanţă) rămân o văduvă şi o fetiţă orfană la mai puţin de 2 ani şi jumătate.

Şi, pentru toţi ceilalţi, profani în Sănătate, o dilemă. O dilemă de care se vorbeşte tot mai des, de fapt un adevărat fenomen, cu pacienţi care ajung la urgenţe, lise iau analize, se fac radioscopii, tomografii şi para-analize, nu li se spune oamenilor un diagnostic clar, „analizele sunt în general bune”. Oamenii mai cad din picioare de leşinaţi ce sunt (cu analizele bune în braţe), unii mai şi mor, dar dacă „analizele sunt ok” nu e nimeni vinovat.

Or mai fi trebuind calibrate aparatele astea sofisticate, or mai fi trebuind, poate, schimbaţi reactivii? Nu ştim! Or mai fi trebuind să vină mai repede, poate chemaţi mai des, specialiştii care sunt de gardă pe secţiile de specialitate? Iarăşi nu ştim!

Ştim în schimb replica „în spital se mai şi moare” pe care o auzim, ca pe un fel de leit-motiv, în astfel de cazuri. Cam des, cam tineri, cam fără explicaţie, ne permitem să spunem ca profani ce suntem…

Daniel VINCA

cop jandarm

 

11 thoughts on “Jandarm de 42 de ani, stins ca din senin, în câteva ore! Analizele bune, pacientul mort!

  1. La Piatra Neamț mori cu zilele. Toate analizele ies perfect sau ești diagnosticat cu ceva banal deși tu abia te ții de picioare. Superficialitatea nu e doar la nivelul Spitalului Județean, ci și la „privat” gen Micromedica. Pleci acasă liniștit și asigurat că totul e OK, în scurt timp te trezești pe masa de operație (cazul meu). Dacă lucrezi în aviație, e ff important să fii într-o condiție fizică excelentă, sănătos tun. Așa și eu, m-am întors pe meleagurile natale pt scurt timp ca apoi să trebuiască să revin la București pentru obligațiile de muncă – zboruri. Mi-am făcut niște analize pentru dureri de spate nasoale la PN, am fost și la spital și la Micro și la medicul de familie. „N-ai nimic, don’șoară!”. M-am gândit că se datorează meseriei. În scurt timp eram pe moarte (fără să exagerez) din cauza rinichilor, operată de urgență la București. Oamenii erau uimiți de foile pe care le-am arătat de la PN și cum ai noștri n-au putut observa niște chestii evidente pe ecograf.

  2. Nu te poti baza pe cei de la UPU,pana sa ajungem la Iasi cu mama mea,a trebuit sa se interneze,sa o lase acasa cu dureri groaznice de cap si voma, cu un diagnostic simplu.Sindrom vertiginos,înafara de analize la sânge nimic.Computerul tomograf stricat.Bineinteles ca tot printr un RMN la privat am aflat ca mama mea avea anevrism! Ca am pierdut 3 zile aiurea dupa doctorii de la UPU.S-a facut transfer si a fost salvata.. Pe ultima suta de metrii.
    Nu poti pune baza pe cei de aici pentru ca nu se implica destul de mult încât sa facă niste analize complete.Cu părere de rau.

  3. De cand cu sumedenia de aparate si calculatoare care fac investigatii si analize medicale, anamneza nu mai face nimeni. Cel putin la concluzia asta se poate ajunge. Daca aparatul „spune” ca esti sanatos tun, doctorul ia de buna informatia si te trimite acasa.
    Ce sa te mai obosesti sa-l intrebi pe om ce si cum, de cand, de cate ori… daca aparatul stie tot?

  4. Asa e si la Suceava ! Ajungi la upu vai de capu tau, pana iti vine randul iti trece si de rau..dupa aia te trimite si colo si colo, vino si maine.. nu iti face nici un ecograf sau ceva..toti asteapta spaga! Isi ureaza intre ei „spor la bani” ! La triere sunt niste tineri care se ghideaza pe net ca nu stiu unde sa te trimita, doctorii de garda nu sunt de gasit , isi tin locul unul altuia, isi paseaza parafele..Daca mergi cu trimitere mai bine iti vezi de treaba.Doctorii mai in varsta sunt plictisiti, au cabinete particulare si te programeaza la alte ore ca sa dai bani..Medici care din timpul programului de la spitalul judetan tin consultatii la clinici particulare, cand el ar trbui sa fie pe sectie ! Pacienti internati si tinuti fara sa li se faca nimic, gasesc rezolvare la Iasi, Cluj, Tg.Ms.iar la suceava nu se putea ! Suceva locul 1 la Malpraxis !Pacat ca s-au facut investit in conditii si aparatura ..dar este o vorba „omul sfinteste locul”

    • *Azi cerul se deschide sa primeasca un suflet curat. Ai fost si vei ramane un mare exemplu de curaj si vointa ptr noi toti. Vei ramane mereu in sufletele noastre! Dumnezeu sa te ierte!!*
      Fratii Timofte…

  5. O sa ramaneti uimiti de ce am patit eu . Muscat de vipera in zona baisoara judetul cluj vine sa ma intalneasca pe drum cei de la smurd baisoara si imi curata rana dar ma lasa cu acordul meu nevrand sa imi las sotia copilul si masina acolo am condus incet pana la upu cluj cu diagnostic scris muscatura de vipera si cand am ajuns desi eram deja diagnosticat ca muscat de vipera m-au tinut 3 ore in asteptare fara sa vina cineva sa ma intrebe daca sunt bine. Nu va mirati ca mor oameni in spitale deoarece eu imi puteam pierde mana din cauza muscaturii de vipera daca nu era totusi pt cei de la smurd ca ajuns la upu dupa 3 ore am intrebat daca are de gand sa ma vada cineva ca ma doare mana ingrozitor . Raspunsul a fost daca nu asteptati va dam un calmant si va lasam acaaa si sunati la ambulanta daca va simtiti mai rau ca cazul dumneavoastra nu constituie o urgenta au fost cuvintele doctoriței

    • Alooo oameni buni fereascane dumnezeu de spitale…hai si la ploiesti unde in prahova este spital f.f.f mare si renumit..intri aici ..plangi k muci…vai mama lui de spital..toti sunt la pamant…

Comments are closed.