Terapii gratuite pentru cei 2200 de copiii cu dizabilități din Neamţ

copii dizabilitati

Servicii de terapie psihologică, individuală şi de grup, kinetoterapie, logopedie, terapie educaţională, stimulare senzorială, terapie ABA, terapie Vojta ori consilierea părinţilor sînt doar cîteva dintre serviciile gratuite oferite copiilor cu dizabilități de specialiștii Centrului de Recuperare și Reabilitare a Copilului cu Handicap Piatra Neamț, aflat în structura DGASPC Neamț.

Peste 2.200 de copii cu vîrste cuprinse între 0 și 18 ani din județul Neamț sînt încadrați într-un grad de handicap, aceștia avînd diverse dizabilități. Cei mai mulți dintre ei necesită tot felul de terapii care să conducă la integrarea lor cît mai eficientă în societate. Din păcate, foarte mulți părinți nu știu că pot beneficia de terapii și servicii de recuperare gratuite, toate oferite de. Centrul de recuperare și reabilitare a copilului cu handicap (CRRCH) din Piatra Neamț. Includerea în programele de terapie se face prin depunerea unei cereri la sediul DGASPC Neamț ce trebuie însoțită obligatoriu de certificatul de handicap al copilului. După aprobarea solicitării, copilul va merge la Centrul de Recuperare unde va trebui să prezinte un set de analize medicale recente iar apoi va fi supus unei evaluări în vederea stabilirii necesarului de servicii de recuperare. Specialiștii centrului oferă servicii de consiliere psihologică atît copilului cît și familiei acestuia dar și servicii de logopedie, psihoterapie, kinetoterapie, educație non-formală (înlocuiește grădinița de masă), etc. De asemenea, se face terapie ABA, specifică pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. Tot la centrul din Piatra Neamț lucrează singurul terapeut din Moldova care aplică metoda de recuperare Vojta necesară copiilor cu tulburări neuropsihice. Prioritate la acceptarea în programele de terapie și consiliere vor avea copiii din familii cu venituri reduse. În acest moment la centru beneficiază de consiliere și terapie gratuită 35 de copii cu dizabilități. „Aceste servicii oferite de specialiștii noștri au scopul de a creşte calitatea vieţii, de a îmbunătăţi starea de sănătate fizică şi mentală, de a dobîndi independenţă dar și o mai bună implicare în comunitate a copiilor. Serviciile medico-psiho-sociale creează totodată și premisele unei vieți demne și ajută la integrarea în societate a beneficiarilor, prevenind de asemenea marginalizarea acestora“, a precizat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

CRRCH este situate în Piatra Neamț, pe strada Valea Albă, nr.35 iar orice informații suplimentare despre serviciile oferite pot fi obținute la numerele de telefon 0233236951, 0734885452, 0233229217, interior 111.

C.P.