Sprijin penal transpartinic / Deputaţii au votat ca primarii şi consilierii condamnaţi cu suspendare pentru CORUPŢIE să rămână în funcţii

coruptie

Primarii nemţeni dar şi consilierii locali sau judeţeni cu probleme în Justiţie, pot respire uşuraţi dacă reuşesc să obţină doar condamnări cu suspendare sau amenzi penale: deputaţii au hotărât că aceşti aleşi sunt numai buni să-şi păstreze funcţiile, chiar dacă sentinţele (fără executare dar care confirmă acuzaţiile) se referă la fapte de corupţie sau în legătură cu atribuţiile (abuz în serviciu, de exemplu).

Camera Deputaților a respins modificarea legii privind Statutul aleşilor locali, care permite celor condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu să-şi exercite în continuare funcţia publică, dacă instanţa nu a prevăzut o pedeapsă cu executare, oferind, astfel, aleşilor locali corupţi protecție legală necesară pentru ca aceştia să-şi continue nestingheriţi inclusiv activitatea infracţională împotriva cetățenilor, informează iniţiatorul propunerii legislative, senatorul Valeriu Todirașcu.

“În şedinţa din 18 martie 2015 a plenului Camerei Deputaților, cu 285 de voturi ale deputaților PSD, PC, UDMR, PNL, minorități și neafiliați, din cei 296 prezenți, a fost respinsă inițiativa legislativă pentru modificarea Legii Statutul aleşilor locali.

eficienţei actuale a legii privind Statutul aleşilor locali care permite celor condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu, să-şi exercite în continuare funcţia publică, dacă instanţa nu a prevăzut o pedeapsă cu executare.

Actuala prevedere din lege este necorespunzătoare și sfidează alegătorii, care se aşteptaseră ca aleşii lor să acţioneze în interes public şi nu contrar lui.

Din acest motiv am propus ca încetarea de drept a calităţii de consilier local sau judeţean, sau de primar sau preşedinte al consiliului judeţean să cuprindă și condamnările cu suspendare, pentru infracţiunile de corupţie sau de serviciu prevăzute în Codul penal, şi nu numai condamnările cu lipsire de libertate, cum se întâmplă în present”, spune senatorul Todiraşcu.

Menţinerea în funcţie până la expirarea mandatului prejudiciază dreptul cetăţenilor de a fi reprezentaţi în organele de conducere locale de persoane oneste, care să îşi desfăşoare activitatea slujind interesul public, opinează aceeaşi sursă.

 

V.N.