Avocata donatoare a pozei lui Eminescu (?), acuzată de Parchetul Curții de Apel Iași: și-a „vândut” clienta unui traficant de droguri…

Avocata Gianina Poroșnicu din Iași este cercetată de către procurorii de la Parchetul Curții de Apel pentru divulgarea secretetului profesional, mai exact că și-a trădat o clientă, transmițând informații sensibile despre acesta fix unui interlop, traficant de droguri, pe care clienta respectivă îl reclamase, anunță dezvăluirea.ro.

<Gianina Poroșnicu, cunoscută avocată în Baroul Iași a fost pusă sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași pentru săvârșirea infracțiunii de divulgare a secretului profesional. Asta deoarece, Gianina Poroșnicu și-a vândut o clientă în cel mai josnic mod cu putință. Astfel, o tânără femeie a fost victima unui interlop periculos, traficant de droguri și a depus plângere penală împotriva acestuia. Printre infracțiunile consemnate în plângerea penală este și cea de amenințare. După ce a depus plângerea penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, tânăra a angajat-o pe Gianina Poroșnicu, să o reprezinte. Însă, Gianina Poroșnicu a făcut mai multe copii ale dosarului și le-a trimis unui număr însemnat de persoane>, scriu cei de la dezvăluirea.ro.

‘’În fapt, persoana cercetată Poroșnicu Gianina Vera, în calitate de apărător ales într-un dosar penal instrumenat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, a luat la cunoștință de mai multe înscrisuri de țin de viața privată a unei persoane vătămate C.LN., documente care le-a trimis în formă scanată părții adverse cu scopul de a denigra persoana vătămată’’, au transmis Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

’Este regretabil ca am apelat la serviciile unui avocat care nu a înțeles să păstreze secretul profesional, nerespectând obligația de confidențialitate ce derivă din raportul avocat client’’, a spus tânăra care a fost trădată de avocată. Jurnaliștii ieșeni au solicitat un punct de vedere de la Gianina Porosnicu. Aceasta a spus inițial ca va trimite în scris un punct de vedere dar nu s-a ținut de cuvânt.

Avocata Poroșnicu pozează în Iași drept o iubitoare a artelor. Aceasta și-a făcut un titlu de glorie că a reabilitat o clădire de patrimoniu pe care a cumpărat-o (cu câteva milioane bune, zice gura târgului ieșean). „Lipită” mai mereu de diverse evenimente culturale, Poroșnicu și-a dat seama că județul Iași este prea mic pentru nevoia ei de imagine așa că în vara acestui an a fost promovată la greu și în Neamț, de diverse instituții (CJ, Complexul Muzeal) și de diverse persoane…

Tovarășa interlopilor din Iași a fost intens promovată pentru o donație (controversată) a unei fotografii (pretins originale) cu Mihai Eminescu, către Casa (muzeu) Veronica Micle de la Târgu Neamț.

Presa din Neamț a punctat însă la vremea respectivă că fotografia are în spate doar un certificat de autenticitate emis de o Casă de Licitații dar nu este tezaurizată de Ministerul Culturii și nu e confirmată de o expertiză realizată de un specialist agreat de Ministerul Culturii. Cum s-ar zice, poza e cu dilema „original sau fake„.

Dilema aceasta nu i-a oprit pe cei de la CJ și Complexul Muzeal s[ participe la un adevărat festival de ode adus acestei vânătoare de omagii. La momentul respectiv, istoricul Vitalie Josanu (polițist care a activat și în compartimentul Patrimoniu al IPJ Neamț) puncta că nu e exclus ca poza să fie originală dar acest lucru poate fi certificat doar după o expertiză profesionistă care să ducă la tezaurificarea imaginii (ca in cazul fotografiei de la Ipotești cu Poetul) și nicidecum în baza unui certificat de autenticitate asumat de o casă de licitații care a generat și alte dubii legate de activitățile sale.

Toate astea se întâmplau prin august, fix la timp ca avocata de la iași (și tovărășă a interlopilor) să fie propusă (via CJ – Primăria Tg. Neamț) pentru titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Târgu Neamț (în septembrie, de Zilele Orașului). Surse apropiate de administrația târgnemțeană spun că propunerea inițială viza titlul de cetățean de onoare dar primarul Daniel Harpa a fost mai reținut și a oferit doar diploma și titlul de „Pro Urbe” (un titlu onorific inferior celui de Cetățean de Onoare).

Deși de la momentul discutabilei donații au trecut mai bine de o lună și jumătate, cei de la Complexul Muzeal Neamț nu au mai făcut ulterior niciun anunț legat de intenția lor de a comanda o expertiză profesionistă pentru poza respectivă. Nici nu e de mirare, directorul Dorin Nicola fiind recunoscut pentru obediența sa administrativă față de șefii CJ Neamț.

Cu sau fără expertiza respectivă, în caz că Justiția o va declara vinovată pe Poroșnicu (deocamdată, avocata beneficiază de prezumția de nevinovăție), administrația din Târgu neamț va trebui să facă gestul obligatoriu de a-i retrage acel titlu. ca un gest de minim respect față de alții care au primit distincția Pro Urbe, care chiar au făcut și ceva pentru Târgu Neamț dar au și un profil uman onest, nepigmentat de statutul de aghiotant al interlopilor.
De fapt, demersul administrației târgnemțene (retragere sau suspendare titlu) ar putea (trebui) fi făcut chiar de pe acum, profilul respectivei fiind departe de onorabilitatea cerută pentru o astfel de recompensă de imagine.

Iar cei care și-au făcut poze cu această „avocată a diavolului” (care își trăda și își vindea clienții pentru interlopi și traficanți de droguri) nu au decât să-și păstreze pozele cu ea, în rame aurii.

Daniel VINCA