Primăria Piatra Neamţ datoare cu 36 miliarde lei vechi la Publiserv! Niţă: „Am oameni care nu şi-au luat salariile! O să merg cu angajaţii să urăm <> la Primărie!”

O societate a Consiliului Local este împinsă spre faliment de către conducerea Primăriei care nu-şi onorează datoriile. Este vorba de firma Publiserv care are de încasat pentru lucrări realizate şi neplătite uriaşa sumă de 3.592.258 lei (35,92 miliarde de lei vechi).
Datoria este una care este rostogolită dinainte ca Adrian Niţă, actualul director, să ajungă în fruntea firmei Primăriei. „Problema nu e neapărat cât era această datorie când am preluat eu funcţia şi cât e acum ci că înainte plăţile erau mai dese şi consistente – cam două chiar trei sute de mii de lei pe săptămână – şi acum sunt mai subţiri”, a spus Niţă. Mai exact, înainte ca la Publiserv să ajungă Adrian Niţă (care e cunoscut drept unul dintre cei care şi-a permis să mai critice Primăria), din conturile instituţiei administraţiei locale plecau spre această firmă cam 10 miliarde de lei. De când e Niţă director „cam jumătate sau poate chiar nici atât”, spune acesta.

După cum se vede din situaţia de mai jos, Publiserv mai are creanţe de încasat şi de la alţi beneficiari…

… dar banii datoraţi de Primărie reprezintă 96,86% din totalul creanţelor pe care le are de recuperat firma Consiliului Local. Neplata datoriilor de către Primăriei a băgat firma Publiserv într-un adevărat blocaj financiar, societatea respectivă având, la rândul ei, datorii la furnizori (2.053.161 lei), la bugetul de stat (206.212 lei), la salarii (185.000 lei) plus ratele la creditul cu care a reuşit să iese din procedura reorganizării (230.000 lei – 2 rate).

„Bine că Primăria nu plăteşte lucrările dar a dat sute de mii de euro pe un colţ de spaţiu!…”

„Nu judec eu cum face Primăria plăţile. Dar eu ştiu că aceşti bani pentru Publiserv sunt datoraţi pentru lucrări realizate în Piatra Neamţ, şi e vorba în primul rând de asfaltarea unor străzi. Ştiu că nici Primăria nu stă pe roze din punct de vedere financiar dar pot să mă întreb, mai ales în aceste condiţii, cât de oportună a fost plata pentru acel colţ din spaţiul Primăriei. A fost cea mai bună soluţia cumpărării acelui spaţiu – repet, e vorba doar de un colţ din fosta clădire – în condiţiile în care, de exemplu, se putea face o relocare a unor birouri în mall-ul de la Piaţă?”, întreabă Niţă care face referire şi la suma dată de Primărie pentru colţul respectiv de clădire: peste 400.000 lei.

„Nu aveţi bani de salarii? Dar cu uratul aţi fost?”

Culmea este că participând ieri la Primărie la o şedinţă a Comisiei Rutiere, directorul de la Publiserv a primit o replică absolut cinică atunci când s-a plâns de aceste datorii: „Un domn de la Primărie m-a întrebat ironic dacă nu am mers cu uratul să fac rost de bani. Nu-i spun acum numele, e vorba de cineva din Primărie nu din Consiliul Local şi la aşa replică ce poţi să mai spui?”.

Şi totuşi, Niţă a găsit un răspuns: „Aştept rectificarea bugetară de luni. Dacă nici acum nu sunt făcute nişte plăţi serioase spre Publiserv, o să mergem cu <<uratul>> la Primărie. Mergem şi urăm <<pe vechi>>. Vom merge 100 de salariaţi de la Publiserv şi în loc de pluguri o să luăm cu noi buldoexcavatoare şi ce utilaje avem noi!”

D.VINCA