VIDEO Jugan, primul oficial care a aflat de CRIMA ECOLOGICĂ și a mers la fața locului!

Iulian Jugan (directorul de la Agenția de Mediu Neamț, cel aflat la tribună în imaginea de mai sus) este primul oficial din Neamț care a aflat despre producerea „gravului accident ecologic” comis de Fabrica de Ciment de la Tașca (Heidelberg Cement) unde au fost deversate 5 tone de amoniac lichid în canalizare, care apoi au ajuns în pârâul Bicaz.
Jugan nu a aflat despre situație de la firma producătoare de ciment (cum ar fi fost normal și cum prevede legea), nici de la Garda de Mediu (a fost invers, el a anunțat și pe „melcii” de la Gardă) ci de la niște cunoscuți care se aflau în acea zonă.

<<În seara zilei de luni (N.R. – 3 mai 2021), în jurul orei de 20,15, am fost sesizat telefonic de câțiva cunoscuți care se aflau în zonă, că pe suprafața râului Bicaz există mortalitate piscicolă.
Am întrebat inițial dacă e vorba de doar câțiva pești – m-am gânsdit la o situație care putea fi datorată lipsei de oxigen – și mi-au zis că mortalitatea e masivă.
În 25 de minute am ajuns la Bicaz împreună cu un coleg din laboratorul nostru de monitorizare a calității aerului. Pe drum, am informat colegii de la Garda de Mediu Neamț și de la Sistemul de Gospodărire a Apelor precum și pe prefectul județului, despre un posibil accident ecologic, având și experiența altor evenimente care nu s-au confirmat.
Prima oprire am făcut-o la Păstrăvăriile din zona Cheița, cunoscut fiind faptul că alimentarea cu apă a acestora se face din pârâul Bicaz, iar păstrăvul este un indicator de luat în seamă atunci când e vorba de calitatea apei, e un pește foarte sensibil la poluări.
Am constatat că în toate bazinele mortalitatea era de sută la sută. În Păstrăvăria Cheița am luat legătura telefonic cu administratorul care mi-a spus că undeva pe la ora 18 a început să se manfeste fenomenul de mortalitate (…)>>, a relatat Jugan în conferința de presă ținută la Prefectura Neamț la două zile după producerea tragediei.

„Împreună cu colegul de la laborator am prelevat probe, atât din amonte de combinatul CarparCement, dar și de la țeava de evacuare (unde spre surprinderea noastră am găsit un autoturism cu personal din cadrul combinatului). Mirosul de amoniac era extrem de puternic, era clar că există o poluare. S-au prelevat probele, le-am transportat la laboratorul de la SGA, care este autorizat pentru procesarea unor astfel de analize. După ora 1 am mers iar pentru prelevarea de probe. Avem de la colegii de la SGA o situație cum a scăzut concentrația pe zile, pe ore”, a mai precizat directorul APM Neamț.

Iulian Jugan a mai precizat că extrem de nociva concentrație de amoniac a fost diluată de apele pârâului (cu prețul morții peștilor din pârâu și din păstrăvărie) și apoi, la vărsarea în Bistrița, diluarea a fost și maia accentuată atât din cauza debitului mai mare dar și pentru că cei de la Hidroelectrica au acceptat să deverseze o cantitate de apă mai mare din barajul Bicaz. În acest fel, analizele realizate de Apaserv (Compania furnizoare de apă) în punctele de unde extrage apa pe care o livrează populației au arătat că nu este niciun pericol pentru populație, în ceea ce privește potabilitatea apei.

Jugan a mai punctat că dacă autoritățile aflau mai devreme, accidentul ecologic putea avea proporții mai mici, arătând cu degetul spre șefii de la Fabrica de ciment (deținită de un holding german) care au preferat să încerce să mușamalizeze evenimentul.

Mai jos, video integral cu respectiva conferință de presă:

 

D.V.

One thought on “VIDEO Jugan, primul oficial care a aflat de CRIMA ECOLOGICĂ și a mers la fața locului!

  1. Nu a fost amoniac lichid, acesta se foloseste in agregatele frigorifice!E vorba de o solutie de apa cu amoniac, probabil intr-o concentratie de 2-5%…Sigur, asta nu inseamna ca golania este mai mica.Personal, cred ca astfel de deversari s-au intamplat destul de frecvent..Nu stiu daca dl. Jugan sau dl. Petrariu de la Garda de mediu sunt la fel de vigilenti si cu cetatenii din zona care deverseaza dejectii in apa Bicazului..

Comments are closed.