Cel mai mare JAF la banul public din istoria TT!

* 100.000 lei transport, câte 4000 coco pentru Bobo şi Andrei, cazare 7 zile 50 de invitaţi, 83.000 lei pentru identitate vizuală, proiector faţadă de 18.000 lei, expoziţie foto de 13.000 lei… Trai, nineacă!

Diverse legende urbane contemporane fac referire la anumite subiecte discutabile legate de cheltuirea banului public la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Fie în activitatea curentă, fie legat de festivalurile organizate anual. Rar au transpirat informaţii certe (probate de instituţiile statului) dar suspciuni au fost mai mereu în gura spectatorilor, a contribuabililor: “Chiar era nevoie de atâţia bani pentru pliante? Le-a numărat cineva?”; “Cam scumpe pozele!”, “Cam scump candelabrul”, “Scaunele îs nişte chinezării” etc.

Ei bine, documente oficiale aflate în posesia Vestea arată că în acest moment, Festivalul de Teatru (cuplat şi cu aniversarea de 50 de ani a numelui) este cel mai mare JAF la banul public din istoria TT. Ca să nu fie vorbe – lucrăm cu materialul clientului, adică cu documentaţia de buget de festival înaintată chiar de proaspăta directoare Gianina Cărbunariu unor instituţii oficiale. Astăzi vom da cifre (şi câteva documente) din mapa înaintată de Cărbunariu, cu semnătura sa, Consiliului Local.

142.000 lei, aniversarea de 50 de ani plus 370.000, bugetul de festival duc la un total de peste 510.000 lei! Sunt sumele prognozate, anunţate de Cărbunariu (în documente) şi le luăm de bune în condiţiile în care aceasta a refuzat să răspundă la o întrebare pe temă financiară în conferinţa de presă, a cerut „solicitare la secretariat”, Vestea a făcut cererea respectivă la care, fireşte, directoarea încă nu a răspuns…

Cititi si: VIDEO Fost director şi actor al TT, DESFIINŢAT ŞI UMILIT pe scena şi în teatrul unde a slujit 40 de ani!
„Florin Piersic – vulgar, afemeiat, nu a făcut prea mulţi purici pe-aici!” VIDEO din spectacolul aniversar al Teatrului Tineretului

O scumpete de festival, transport la preţ de Air Force One

370.000 lei pentru Festivalul de Teatru este o sumă la care foştii directori nici nu visau. Nu ştim câţi din aceşti bani vin de la sponsori (secret, domnule!), ştim că a fost votată în Consiliul Local suma de 20.000 lei, că ar fi finanţatori şi Ministerul Culturii şi UNITER dar, cu siguranţă, Consiliul Judeţean va duce greul (miliarde de lei vechi). Dar să fim realişti, suma corectă e cea totală, de 510.000 lei, pentru că partea cu aniversarea este „lipită” de festivalul de teatru.

Dar să rămânem la festival. Luăm chiar prima cifră din tabelul de mai sus – 100.000 lei, transport decor şi persoane. Nu e clar despre ce persoane e vorba pentru că mai jos, la cazare, se face vorbire de două categorii mari, invitaţi şi trupe (actori şi tehnicieni). De obicei, trupele de teatru vin cu propriul autocar/microbus la care ataşează şi remorca cu decorul (în general minimalist la piesele de festival, rar grandios). Câte din trupele participante la actualul festival au un decor mai stufos, care nu ar încăpea chiar în zona de bagaje de la un autocar?

E clar că specialiştii de la CJ Neamţ care, probabil, au verificat şi aprobat şi proiectul de buget vor trebui să verifice şi deconturile pe transport. Că probabil sunt şi bilete de tren, şi plinuri de benzină. Sugestie: de verificat orice plată pentru transport mai mare de 5.000 lei. Cert este că unii care au văzut deja aceste cifre interesante se întrebau dacă transportul pentru Festival nu a fost făcut cu AIR FORCE ONE şi dacă aeronava prezidenţială americană nu are cumva rezervorul spart? Mda, lume rea…

Cititi si: VIDEO Fost director şi actor al TT, DESFIINŢAT ŞI UMILIT pe scena şi în teatrul unde a slujit 40 de ani!
„Florin Piersic – vulgar, afemeiat, nu a făcut prea mulţi purici pe-aici!” VIDEO din spectacolul aniversar al Teatrului Tineretului

50 de invitaţi – concediu la Neamţ cu cazarea asigurată 7 zile

Evident că un festival serios are şi invitaţi de calibru. Critici de teatru redutabili, directori de la marile teatre din Capitală sau din restul ţării etc. Dar… 50? Că aşa rezultă din bugetul întocmit de directoarea Cărbunariu: 50 de invitaţi x 7 zile de cazare = 21.000 lei.

Dacă cei 50 de invitaţi (îi putem numi chiar „speciali”) chiar sunt din categoria „calibru”, directorul festivalului merită chiar felicitat. Dacă însă e vorba de „probabil viitoare nume ale teatrului românesc”, atunci cheltuiala de 21.000 poate intra la altceva, la reciprocităţi, servicii pentru găşti de prieteni etc. Sperăm însă să fie vorba de 50 de nume mari (precum cele de mai sus sau chiar foşti actori ai TT). Cj Neamţ poate verifica…

Tehnicieni de două ori mai mulţi decât actori

Tot cheltuielile anunţate de Cărbunariu duc însă la o altă concluzie şocantă: Festivalul (că tot vorbim mai încolo de rebrenduire) nu ar trebui să se mai numească „de teatru” ci „al tehnicienilor din teatru”. Acelaşi document de mai sus, arată că e nevoie de 42.000 de lei pentru cazarea trupelor (350 de oameni x 2 nopţi de cazare) dar partea cu onorarii e absolut şocantă: 120 de actori şi 230 de tehnicieni. Deci tehnicieni în număr (aproape) dublu faţă de actori. Pe o logică simplă, la o piesă cu 3-4 actori ar fi 6-8 tehnicieni. Sau la una cu 10 actori ar fi 20 (pardon, 19, că am zis aproape dublu) tehnicieni. Serios? Sursele Vestea spun că numărul real de tehnicieni venii la Neamţ nu bate nicidecum cu cifra asumată în aceste documente oficiale. Da, există şi pe subiectul ăsta legenda urbană cum că de unele trupe se lipesc neveste, copii, prieteni, iubiţi sau iubite. Sau că (pentru că aici vorbim de 2 nopţi de cazare per membru trupă), pe cei de la pensiuni sau hoteluri nu-i interesează dacă – să zicem – în loc de 30 de oameni a câte 2 nopţi au, în aceleaşi 10 camere, 10 oameni a câte 6 nopţi. Iarăşi, probabil, cârcoteli, nu?

Din acelaşi document de mai sus, la fel de interesante par şi poziţiile 5 şi 6, cu diverse materiale (publicitare sau de producţie) care totalizează vreo… 88.000 lei.

Cititi si: VIDEO Fost director şi actor al TT, DESFIINŢAT ŞI UMILIT pe scena şi în teatrul unde a slujit 40 de ani!
„Florin Piersic – vulgar, afemeiat, nu a făcut prea mulţi purici pe-aici!” VIDEO din spectacolul aniversar al Teatrului Tineretului

Expoziţie foto cu achiziţie de … scule pentru filmat nunţi

Şi bugetul pentru aniversare este foarte interesant. Nu intrăm acum în prea multe detalii (urmează!) dar, aşa, pentru o privire de ansamblu, facem câteva spicuiri:

Expoţie foto (46 de fotografii printate şi înrămate) – buget (ţineţi-vă bine) … 13.000 lei. Poftiţi de apreciaţi:

 

Da, ar putea spune unii că interesanta achiziţie pentru o expoziţie – camera foto Canon – rămâne instituţiei. Intervine întrebarea: o achiziţie de 7.700 lei e normal să fie „ascunsă” în bugetul unei manifestări punctuale şi să nu facă parte din planul de achiziţii al instituţiei publice?

Sau, altă întrebare – cu o treime din banii aceştia nu puteau fi plătiţi 2 fotografi profesionişti din Piatra Neamţ cărora nu era nevoit TT să le cumpere scule?

Altă chestiune interesantă – 2000 de lei pentru o cameră… video! Ce treabă are camera video cu ideea de expoziţie foto din moment ce tocmai arăţi că dai 7700 lei pe camera foto?

Răspunsul l-a dat un cârcotaş de la o televiziune locală: “Au luat pachetul complet, şi cameră foto şi cameră video, poate merg să filmeze la nunţi…”

83.000 pentru identitate vizuală din care 11.000 lei promovare website si 18.000 lei proiector faţadă

Am zis că nu intrăm prea mult în detalii, dar din totalul bugetului destinata aniversării (140.000 lei), mai bine de jumătate este destinat pucntului 3, „pachet de identitate vizuală”. Adică peste 83.000 de lei.

Defalcarea acestei sume arată minunăţiile manageriale pe care le gândeste Cărbunariu şi, până la un alt articol, reţineţi cifrele acestea:
-design şi promovare website – peste 11.000 de lei. Pe bune? Chiar crede cineva că redesenând actualul site (care arată binişor şi îngrijit) va avea TT mii de vizitatori unici pe zi?
-proiector architectural faţadă – peste 18.000 lei! Chiar că fără comentarii…

Cititi si: VIDEO Fost director şi actor al TT, DESFIINŢAT ŞI UMILIT pe scena şi în teatrul unde a slujit 40 de ani!
„Florin Piersic – vulgar, afemeiat, nu a făcut prea mulţi purici pe-aici!” VIDEO din spectacolul aniversar al Teatrului Tineretului

Câte 4000 de coco pentru băieţii buni, Bobo şi Andrei…

Şi aici vom veni cu un articol dedicat. Până atunci, priviţi fragmente din documentele oficiale parafate de Gianina Cărbunariu şi vă minunaţi:

Producţiile celor doi artişti (şi clipurile interviu şi cântecele) au fost prezentate în spectacolul aniversar). Probabil că şi acum spectatorii care au urmărit acel spectacol sunt încă impresionai de mesajele profunde, adânci din versurile „”inchideti telefonul, ca daca suna deranjati actorul”, „de asemenea este interzis filmatul sau fumatul”, „speram ca n-ati venit cu cainele sau cu pisica, oricum n-ar intelege nimica”. Şi probabil şi actorii TT se simt mai împliniţi sufleteşte când ştiu că partenerul lor (extern) de scenă, din seara respective, a avut o vizită atât de fructuoasă – 4000 de euro – la Piatra Neamţ. Şi, iarăşi probabil, într-o viitoare piesă vor putea cânta “Bobo e băiat mişto, Bobo e băiat mişto! 4000 de coco!”.

Băiat de treabă e şi Andrei Dăscălescu. Treaba lui – interviuri cu foşti actori sau cu spectatori, difuzate ca inserturi în spectacolul aniversar – a fost evaluată de Cărbunariu tot la 4000 de euro. Nu intrăm în detalii artistice acum, tehnic doar spunem că a fost vorba de un fel de declaraţii sau de miniinterviuri (din care a fost decupată partea cu reporterul). Adică personaje vorbind în faţa camerei de luat vederi (multe chiar într-un parc). Mai pe româneşte, şi un puşti de 14 ani care are o cameră foto-video şi ştie un pic de montaj realiza comanda respectivă fix la aceeaşi parametri de calitate, poate chiar mai buni… Şi găsea şi o asistentă pentru faza cu filmarea unghiuţelor care aşează nişte poze în cadru…

Aţi remarcat altceva interesant? 4000 de euro sunt echivalaţi cu 21.420 lei. Nu bate cu cursul euro (sub 4,7 lei per euro) dar, ca să nu pierdem vremea, zicem că poate suma în euro e fără TVA şi au adăugat taxa când au făcut şi convertirea în moneda nalională…

În loc de concluzie reamintim că, jurnalistic, vom lua toate aceste capitole din buget (plus altele) la bucată, în articole viitoare. La bani mărunţi ar trebui să ia CJ-ul felul în care nişte bani par a fi direcţionaţi, cu dedicaţie, spre nişte băieţi deştepţi. Ca să nu vorbim de lucruri mai grave…
Toate aceste cifre sunt luate din bugetul întocmit chiar de directoarea Gianina Cărbunariu. Probabil că documentele aflate în posesia Vestea sunt nu doar la Primărie ci şi la alte instituţii, inclusiv la CJ. Rămâne o necunoscută cum de, până azi, nimeni – dar nimeni! – din rândul acestor autorităţi nu a ieşit să arate public cu degetul spre acest dezmăţ pe bani publici. Un adevărat JAF al banului public care cu greu poate acoperi toate nevoile din acest judeţ, de la finanţarea acţiunilor cultural-sportive-sociale la co-finanţarea proiectelor administraţiilor locale, de la susţinerea instituţiilor sociale (ale DGASPC până la cele din subordinea CJ) până la atâtea şi atâtea nevoi publice care sunt în acest judeţ.
Neamţul e un judeţ care susţine cultura! Dar cu ce preţ? Cu 18.000 lei pentru proiector faţadă? Cu 4000 euro pentru versuri cu pisici la teatru? Cu 11.000 lei pentru promovare site? Cu 4000 euro pentru câteva mini-interviuri făcute în parc? Cu sume dubioase pentru transport şi cazare?
Cam scump! Chiar foarte scump spun cei care văd nu doar nevoia de afirmare a unro artişti tineri ci şi „Goana după aur” (nu, nu de documentar e vorba…).

Vom reveni.

Daniel Vinca

 

Comentarii Facebook