„Florin Piersic – vulgar, afemeiat, nu a făcut prea mulţi purici pe-aici!” VIDEO din spectacolul aniversar al Teatrului Tineretului

“Puţin vulgar”, “afinitate deosebită pentru femeile frumoase”, “nu a făcut prea mulţi purici pe-aici” – aşa este, pentru noua conducere a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, un mit al filmului şi scenei româneşti care în urmă cu 59 de ani juca în prima premieră a proaspătului Teatru de Stat (secţie) din Piatra Neamţ – Florin Piersic.

39 de secunde din spectacolul aniversar al TT (prezentat pe data de 9 noiembrie) au fost rezervate desenării acestui portret incredibil pentru fanii celui care, în ianuarie, împlineşte 82 de ani. Zeci de filme, sute de piese de teatru, 59 de ani de “scândură” (fără a mai pune la socoteală piesele jucate la IATC)…

Prezentăm mai jos, în format VIDEO, cele 39 de secunde, ca să nu fie vorbe sau să auzim clasicul şablon (spus de politicieni sau de cei din anumite funcţii, cu scoaterea din context). Dar, mai întâi, citiţi replicile respective pe care le-au rostit în spectacolul aniversar actorii de azi ai TT. Le-au rostit chiar pe scena pe care debuta Piersic (care a obţinut şi unul din primele premii adjudecate de o piesă a actualului TT / OROLOGIUL KREMLINULUI de Nikolai Pogodin, regia Andrei Brădeanu şi Cristian Munteanu- rolul Rîbakov – Premiul III de interpretare – CONCURSUL REPUBLICAN AL TINERILOR ARTIŞTI, 1959):

-Un alt actor al teatrului era un tânăr chipeş, inteligent, foarte atrăgător şi învăţa rolurile toate, în repetiţii. Avea o genă a tupeului şi a îndrăznelii peste limitele normalului. Iar uneori, prin gesturi sau expresii, era puţin vulgar.

-Da, dar acceptat…

-Avea o afinitate deosebită pentru femeile frumoase. Şi viceversa era valabil…

Florin Piersic (actorii – hă, hă, hă…). Dar, bine, nu a făcut prea mulţi purici pe aici, de altfel era prezent la teatru doar la repetiţii şi la spectacole. În rest aflai că e la filmare în Buftea sau la o repetiţie la un alt teatru, un alt spectacol…

Vedeţi mai jos şi cele 39 de secunde cu descrierea lui Florin Piersic (activati sunetul din coltul din stanga jos al al playerului)


………………

În continuare, un fragment din istoricul TT: “În 1958 s-a înfiinţat secţia din Piatra Neamţ a Teatrului de Stat din Bacău, cu absolvenţi ai IATC, promoţiile 1957 şi 1958: Leopoldina Bălănuţă, Florin Piersic, Cosma Braşoveanu, Dumitru Chesa, Atena Zahariade, Ica Matache, Zoe Muscan.
Primul spectacol a avut loc pe 3 octombrie 1958: Vicleniile lui Scapin, de Moliere, regia David Esrig; în distribuţie: Leopoldina Bălănuţă, Florin Piersic, Radu Voicescu, Cosma Braşoveanu, Dumitru Chesa, Gheorghe Popovici Poenaru, George Motoi, Atena Zahariade, Zoe Muscan.
În 1961, prin Decretul 1434/8 iunie, Consiliul de Miniştri dispune înfiinţarea Teatrului de Stat din Piatra Neamţ, de sine stătător”.

O înşiruire a pieselor de teatru care l-au avut în distribuţie pe Florin Piersic ar transforma acest articol într-o întreagă revistă. La fel s-ar întâmpla şi dacă am am menţiona cele peste 60 de filme (româneşti sau străine) în care a jucat acesta (dintre care am putea menţiona seriile „Haiducii lui Şapte Cai”, „Mărgelatu” sau filmele „Războiul de independenţă”, „Pintea”…).

Acest portret cu nuanţe peiorative îl vizează pe un actor care chiar dacă „nu a făcut mulţi purici pe aici” a vorbit mereu la modul laudativ despre spiritul Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

Probabil că acest episod proaspăt de pe scena TT este unul care, din perspectiva unui anume tip de nostagie (ca să cităm aproximativ o altă formulare din acest spectacol aniversar), probează încă o dată zicerea că „Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”.

Reamintim că respectivele 39 de secunde fac parte dintr-un spectacol aniversar de peste 2 ore dedicat marcării a 50 de ani de funcţionare a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ sub acest nume. În respectivul spectacol, un tratament similar cu cel la care a fost supus Florin Piersic a suportat şi Cornel Nicoară (40 de ani vechime pe scena TT, fost director) care a fost şi el linşat public în acelaşi mod – VIDEO Fost director şi actor al TT, DESFIINŢAT ŞI UMILIT pe scena şi în teatrul unde a slujit 40 de ani!

Spectacolul aniversar (care a îmbinat lectura făcută de actualii actori cu interviuri luate unor foşti actori sau regizori de la TT) a deschis practic Festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ care este acum în desfăşurare. Aşa cum am mai menţionat nu ştim cine a scris textul respectiv dar cu siguranţă el a fost girat de Gianina Cărbunariu (actual manager al TT, director al festivalului, coordonator al programului aniversar).

Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ este o instituţie subordonată Consiliului Judeţean Neamţ care asigură şi finanţarea (aproape totală) a acestei instituţii de cultură.

Vom reveni.

Daniel Vinca

Nota Bene – AFEMEIÁT, afemeiați, adj. Care umblă după femei, căruia îi place să facă curte femeilor; muieratic. (DEX)

Comentarii Facebook