Patzaichin, susținător al sportivilor din Neamț


Campionul apei dar și al sufletelor românilor, Ivan Patzaichin a fost legat în mod special de Delta Dunării dar a avut o relație aparte cu oameni din diverse zone ale țării, inclusiv din Neamț.
Astfel, Patzaichin a fost unul dintre susținătorii unui eveniment special – „Pe urmele plutaşilor, de sub Ceahlău spre Sulina” – al cărui principal organizator a fost, în august 2020, unul dintre elevii foștii lui elevi, Loredan Popa (fost campion mondial, acum polițist la Neamț).
Patzaichin a fost prezent la eveniment și la start, când 10 canoe cu 23 de persoane plecau de la coada Lacului Bicaz spre Sulina, dar i-a așteptat pe plutașii moderni și la capătul fenomenalei curse.

„Am asistat la plecarea caravanei Wild Canoing Tour într-o caravană de vâslit pe lacul Bicaz, Bistrita, Siret și apoi pe Dunăre, pânâ la Sulina. Totul în 8 zile! E un proiect pornit de Loredan Popa (Asociatia Plai Verde) – campion mondial și european pe care am avut bucuria să-l antrenez. S-a inspirat de la Traseul Plutașilor de pe Bistrița. Am să-i aștept la sosire, la Sulina, pentru a-i felicita”, , spunea Patzaichin, la Neamț, în 2020.
Traseul a avut 460 kilometri. 23 de participanţi, grupaţi în 10 canoe au plecat din Neamț până la locul în care Dunărea se varsă în mare. Cel mai tânăr participant avea doar 13 ani iar cel mai vârstnic, 71. „Aceasta este o expediţie cu care noi vrem să vedem râurile, să vedem râul Bistriţa, să vedem Siretul cum se varsă în Dunăre, să vedem ce se întâmplă pe aceste ape”declaraatunci Loredan Popa, organizatorul traseului, citat de info.tulcea.ro.

Cu cîțiva ani înainte (în 2011), același mare campion Ivan Patzaichin făcea o adevărată baie de mulțime la Piatra Neamț, după ce întâmpina pe stadionul Ceahlăul participanții la Crosul Olimpic.

<Ivan Patzaichin a fost duminica, 5 iunie, la Piatra Neamt pentru a asista la editia 2011 a Crosului Olimpic. Imbracat lejer, a patruns pe pista de atletism a Stadionului Ceahlaul pentru a vedea sosirea alergatorilor. A privit zimbind totul si a discutat cu fiecare om in parte. O legenda vie a sportului romanesc, Patzaichin nu a fost deranjat de oamenii simpli care l-au intrebat despre cariera, despre momentele importante ale acesteia si despre competitiile mari cistigate. „Ma simt excelent“, a spus fostul campion.
Apoi a intrat in virtejul autografelor. S-a oprit cuminte in mijlocul oamenilor si a zimbit. Ii placea faptul ca tinerii de linga el vroiau sa-i vorbeasca. Simtea ca este stimat. Si a fost, in adevaratul sens al cuvintului. A dat autografe mai bine de o jumatate de ora si in nici un moment nu a spus „Gata! Am terminat!“. I-a servit pe toti, si fiecare tinar a plecat de linga el incintat dupa ce au asteptat minute in sir>, menționa atunci siteul clubulsportivceahlaul.ro

V.N.
sursa foto- IPJ Neamt

Lasă un răspuns