Lecţie de istorie la Hanul Şerbeşti: HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ!

Hora Unirii jucată azi în diferite localităţi din judeţ şi din ţară este o veritabil recurs la memorie, dar o veritabilă lecţie de istorie a reprezentat-o acţiunea de la hanul Şerbeşti organizată de primăria Comunei Ştefan cel Mare.

Între zidurile fostului han, la umbra ruinelor încărcate de istorie, sătenii din comuna respectivă dar şi din alte localităţi învecinate s-au întâlnit aşa cum fac, de obicei, la sărbătoare.

Şi unde altundeva e mai în firescul ei o Horă a Unirii decât într-un loc atât de încărcat şi de istorie şi de simboluri ale trăiniciei organizărilor administrative, gospodăreşti şi negustoreşti de altădată?

Aşa cum stă bine românilor la zi de sărbătoare, răzeşii din comuna care poartă numele marelui voievod moldovean i-au avut alături de ei şi pe cei care conduc azi treburile administrative ale obştei dar şi pe liderii spirituali care sunt o dovadă vie a înfrăţirii acestui neam cu Biserica Strămoşească.
Iar peste toate, se poate spune că astăzi voievodul Stefan cel Mare (ca nume de comună) l-a avut drept oaspete şi pe domnitorul de numele căruia se leagă Unirea din 1859, al cărui chip (ca şi alte date istorice) au fost azi la loc de cinste la Şerbeşti.

Şi, cum stă bine la casa de oameni gospodari, după momentul oficial al acţiunii, nu a lipsit nici petrecerea (asigurată de puii de răzeşi de la Şcoala din comună, care au prezentat un excepţional program artistic) dar nici tradiţionala fasole cu cârnaţi. Drept e că medicul nu recomandă să te însori cu o bucătăreasă din Ştefan cel Mare pentru că, în caz contrar, e bine să treci pe la croitor să-ţi pregăteşti haine cu câteva numere mai mari…

Nu a lipsit – deşi nu era prins în programul zilei – nici un sfat între primarul Sorin Ouatu şi bătrânii satului. Că, dacă spre comparaţie, se poate spune că membrii Consiliului Local sunt „deputaţii” comunei, atunci pensionarii din zonă îşi merită cu prisosinţă numele de „senatori” cu experienţă, ce ştiu foarte bine ce trebuie făcut în comunitate.

„A fost încă o acţiune reuşită, organizată după tradiţie aici, între aceste ziduri împovărate de istorie. Bineînţeles că este meritul echipei pe care o am alături de mine, a consilierilor locali, a celor din aparatul tehnic din Primărie, a preoţilor şi profesorilor atât de dedicaţi şi istoriei locurilor dar şi transmiterii spre tânăra generaţie a acestei moşteniri deosebite, a tuturor locuitorilor din comună care şi apreciază dar şi merită astfel de sărbători. Le mulţumesc tuturor şi îmi doresc ca fiecare activitate organizată în acest loc să fie şi mai reuşită şi, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, să vină şi ziua în care vom putea reabilita acest loc de suflet pentru toţi cei din această zonă”, a declarat primarul Sorin Ouatu.

sfat serbesti (4)

D.VINCA / foto: Gelu CRĂCANĂ

cop han serbesti