Asaftei (ALDE) către extremiștii maghiari de la Valea Uzului: „Să aibă grijă să nu stârnească bestia din poporul român!”

Extremiștii maghiari care au profanat mormintele ostașilor români (necunoscuți) de la Valea Uzului sunt avertizați de către Ion Asaftei, liderul ALDE Neamț să aibă grijă „să nu stârnească bestia din poporul român”, politicianul respectiv subliniind și faptul ca minima civilizație impune respectarea principiului „între morți nu sunt hotare”. Respectivele declarații au fost făcute de Asaftei în urmă cu o oră, în cadrul unei conferințe presă susținute la sediul organizației nemțene, alături de Cristian Tihenea (consilier local de Piatra Neamț) și Sebastian Maxim (fost consilier local PNL, înscris în aprilie în ALDE).

„Apropos de incidentul neplăcut de la Dărmăneşti- Bacău (Valea Uzului) în care nişte minţi întunecate au avut tupeul, îndrăzneala, au avut obrăznicia să acopere cu saci de gunoi crucile eroilor noştri, crucile românilor căzuţi pentru ţărâna asta pe care călcăm! Eu fac un apel, atât cât îmi permit mie competenţele – dar ca român sunt cât se poate de competent – fac deci un apel la linişte, la calm!
UDMR să nu uite că trebuie să-şi ţină în frâu exaltaţii, să nu uite că între morţi nu sunt hotare, fie că sunt români, unguri nemţi, ruşi, ucraineni etc. Morţii sunt morţi! Dar când e vorba de eroii noştri, poporul român este foarte sensibil la aşa ceva. Îndemn la calm, la restabilirea echilibrului, pentru că cineva spunea cândva, să aibă grijă oricine să nu stârnească bestia din poporul român”, a spus Asaftei.

Liderul ALDE Neamț a făcut aluzie și la faptul că UDMR-ul a obținut diverse avantaje prin susținerea unor guvernări, inclusiv amplasarea unor statui cu personaje controversate. „Îi îndemn pe cei de la UDMR să fie cuminţi, să stea liniştiţi, să înţeleagă că noi am fost alături de UDMR pentru a-şi realiza nişte interese în Ardeal pe care în altă parte nu le-ar fi obţinut, inclusiv pe cele privind eroii lor. Să nu spunem mai mult, să nu băgăm cuţitul în rană! Sper să înţeleagă oricine că s-a mers prea departe. E vorba de noi, de România, de morţii şi eroii noştri”, a declarat Asaftei.

Reamintim că în Cimitirul de la Valea Uzului au fost acoperite cu saci menajeri crucile soldaților necunoscuți, în urmă cu două zile. Extremiștii de etnie maghiară care au făcut acest lucru s-au filmat și imaginile respective, cu fapta lor de „eroism” au ajuns pe net. În alte filmări apărute aseară, cu alți etnici maghiari (dintre care unul avea pe tricou harta Ungariei Mari – simbol al iredentismului maghiar), aceștia spuneau că nu știu cine a comis gestul respectiv și că, de fapt, crucile batjocorite nu ar fi ale soldaților români și ale unor ostași necunoscuți de alte etnii.

Daniel VINCA

Lasă un răspuns