Ziua universală a IEI TRADIŢIONALE sărbătorită la Neamţ

Judeţul Neamţ se alătură unei adevărate hore prin care românii cinstesc un simbol al traţiei populare româneşti autentice: IA, cămaşa populară purtată de femei, copii şi bărbaţi.

Pe 24 iunie, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare (în parteneriat cu Consiliul Judeţean Neamţ şi Primăria Piatra Neamţ) invită pe nemţeni la Curtea Domnească pentru a celebra acest simbol al identităţii româneşti

Ia va fi sărbătorită la Piatra-Neamț prin mai multe manifestări interactive: se vor deschide ateliere demonstrative de meșteșuguri tradiționale (țesut-cusut, împletituri din sfoară, măști populare, împletituri fibre vegetale, olărit, modelaj lut), vor avea loc spectacole susținute de elevii Școlii Populare de Arte, de ansamblurile folclorice și tinerele talente din județul Neamț.

Programul pregătit de Centrul pentru Cultură nemţenilor iubitori de frumos este următorul

16.00 – Deschiderea oficială și deschiderea atelierelor de meșteșuguri tradiționale.
16.00 – 17.30 – Spectacol al elevilor Școlii Populare de Arte
17.30 – 20.30 – Spectacol al ansamblurilor folclorice și tinere talente din județul Neamț
20.30 – 21.30 – Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte”
21.30 – 22.30 – Ionuț Fulea și Formația „Codru de România”.

Concepută iniţial ca o manifestare de spiritualitate autentică a comunităţilor de români din străinătate, Ziua Universală a Iei a fost treptat integrată în întreg spaţiul cultural românesc şi începe să fie marcată de tot mai multe instituţii culturale din ţară.

 

 

 

„Nu este primul an în care Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare se alătură acestui demers minunat de promovare a iei. Este şi un omagiu adus generaţiilor de înaintaşi care au creat, dezvoltat şi ne-au transmis nouă portul popular în care ia îşi are un loc principal. Invit pe toate doamnele şi domnişoarele şi pe toţi domnii ca, măcar o dată pe an, să purtăm cu vrednicie şi cu mândrie, ia noastră românească, moştenită de la bunicii şi bunicile noastre”, a declarat Carmen Nastasă, directorul centrului pentru Cultură şi Arte.

 

 

Mai jos, imagini de la manifestări din alţi ani, organizate de aceeaşi instituţie, întru cinstirea portului românesc:

 

Iar următoarea fotografie reprezintă o creaţie a unui meşter popular din judeţul Neamţ pe care acelaşi Centru pentru Cultură a promovat-o la o manifestare de acum câţiva ani care a avut loc într-o capitală europeană.

D.V.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns