Ziua Marinei la Bicaz! De ce pe 15 august?

Puhoi de lume – din toate colțurile județului dar și din afara Neamțului – se va îndrepta mâine spre Portul Bicaz unde, ca în fiecare an, pe 15 august are loc sărbătorirea Zilei Marinei.
Astfel de manifestări au loc în mai toate porturile din țară, dar la Bicaz este un eveniment unic, fiind vorba de singurul port de pe un lac, numit și “Marea dintre munți”
Programul manifestărilor va începe cu intonarea Imnului de Stat al României, scufundarea coroanelor de flori în memoria marinarilor căzuți la datorie și trecerea Zeului Neptun.
Apoi, cei prezenți vor asista la jocurile si concursurile marinărești – nunta cu pirați, scondrul cu purcelul, prinderea  rațelor, pluta alegorică, înot, bărci cu rame, schi nautic, hidrobiciclete și defilarea flotei marinărești.
Nu vor lipsi spectacolele folclorice și de muzică ușoară susținute de către formații artistice din Neamt dar si din Republica Moldova  și ansamblurile folclorice Floricică de la Munte al Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare si Codrii Neamțului. Pe scenă, vor fi și Mihai Ciobanu si Fly Project.
Spre seară, publicul va avea parte de jocuri de artificii și lansare de lampioane.
Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, după cum menționează crainou.ro
Revenirea Dobrogei la patria mamă, după aproape cinci secole de stăpânire otomană, în urma Războiului de Independenţă din 1877-1878, a însemnat pentru statul român, din nou, ieşirea la Marea Neagră.
<<La 15 august 1902, Ziua Marinei a fost marcată la bordul crucişătorului „Elisabeta” printr-un Te Deum la care a luat parte ministrul de război Dimitrie A. Sturdza, urmat, în după-amiaza şi seara aceleiaşi zile, de un banchet şi serbarea marinărească propriu-zisă, dată în folosul Palatului Invalizilor>>, informează aceeași sursă.
Ziua Marinei este organizată de către Primăria orașului Bicaz și Consiliul Județean Neamț

Ilinca BRAD

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Ziua Marinei la Bicaz! De ce pe 15 august?

  1. Zona Bicaz este o cloaca ordinara.

    Gradul de manelizare si paragina din aceasta zona a ajuns la maxim.

    Infrastructura catastrofala.O rusine.

    Trebuie sa fii cretin ca sa cheltui 1 leu in mizeria aia.

  2. Florin, natura a fost generoasa cu Bicazul.Dar sarbatoarea este una popoulara…

Lasă un răspuns