Ziua Imnului sărbătorită în judeţul Neamţ

Ziua Imnului a fost sărbătorită şi în Neamţ, nu doar în capitala de judeţ, ci şi în alte oraşe. Autorităţile locale şi reprezentanţii instituţiilor descentralizate au participat la aceste festivităţi care s-au consituit într-un adevărat remember despre fiinţa neamului românesc.

 

La Piatra Neamţ ceremonialul a avut ca reprezentant al statului chiar pe Prefectul judeţului Neamţ. Niculina Dobrilă a fost flancată şi de reprezentanţi ai administraţiei locale, de la instituţiile deconcentrate, asociaţii ale veteranilor, rezerviştilor sau revoluţionarilor şi de delegaţii ale partidelor politice.

Unul din oraşele unde o astfel de manifestare are o încărcătură aparte este, evident, Tîrgu Neamţ. La câţiva kilometri de poalele Cetăţii  Neamţ, pe platoul Casei Culturii din localitate, primarul Harpa şi restul participanţilor au adus la rândul lor omagiul cuvenit celor care, de secole încoace, au luptat şi au simţiti româneşte.

Cuvântul Prefectului Niculina Dobrila: „De la constituirea statului român modern s-au succedat şase imnuri de stat ilustrând regimul politic în timpul căruia au fost concepute şi intonate. „Deşteaptă-te, române!”- simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, creaţie a scriitorului şi muzicianului Anton Pann, pe versurile poetului revoluţionar Andrei Mureşanu – este, începând din anul 1990 Imnul Naţional al României, a cărui zi o sărbătorim, în fiecare an, la 29 iulie. Deşteaptă-te, române!” a  fost intonat în timpul Războiului de Independenţă si în cele doua Razboaie Mondiale si imediat după instaurarea dictaturii comuniste şi abdicarea regelui Mihai I la 30 decembrie 1947.  „Deşteaptă-te, române!” , alaturi de  alte marşuri sau cântece patriotice au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu inchisoarea. În ziua de 15 noiembrie 1987, cu ocazia revoltei de la Braşov, muncitorii de la uzinele de autocamioane au început să cânte imnul, desi mulţi dintre ei nu cunosteau bine versurile. Momentul 1989 nu a fost doar  unul al ieşirii din cenuşiu şi izolare al unui popor, ci momentul în care destinul nostru a fost din nou legat de trecutul si  valorile noastre comune. Această revitalizare a spiritului şi destinului românesc şi-a găsit ecoul în stradă, în mintea şi sufletele celor care au cântat împreună „Deşteaptă-te române”. Imnul Naţional, alaturi de steag si stemă,  definesc identitatea noastră ca naţie 

 

Câteva cuvinte despre Imnul României:

„Deșteaptă-te, române!”  este imnul naţional al României, începand cu 1990. Melodia imnului a fost compusă de Anton Pann, iar versurile şi aranjamentul aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantic, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848.

Poemul „Un răsunet”  a lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni braşoveni, fiind cântat pentru prima dată la Braşov într-o grădină din Şchei.

De atunci, acest imn, a fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, datorită mesajului de patriotism şi de libertate pe care îl poartă în el. Aşa a fost şi în timpul Revoluţiei române din 1898, când practic instantaneu şi generalizat a fost cântat ca un adevărat imn naţional, înlocuind imnul comunist  „Trei culori”.

Timp de câţiva ani „Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Republicii Moldova, dar a fost înlocuit în 1994 cu „Limba noastră”.

 

V.N

Comentarii Facebook

One thought on “Ziua Imnului sărbătorită în judeţul Neamţ

  1. In prima poza, aia ce fac ? Stau ca la selfie la o manifestare solemna nationala ? Au venit sa fie vazuti tablou ?

Lasă un răspuns