Ziua în care muzica e doar recviem! Unul din cei mai iubiți profesori de la Liceul de Arte pleacă la Cer cu tot cu saxofon…

E doliu în lumea muzicală din Piatra Neamț și din întreaga țară: unul dintre cei mai iubiți și mai profesioniști dascăli de la Liceul de Artă a trecut la cele veșnice. Este vorba despre Leonid Ciobanu, un adevărat Domnu Trandafir al instituției de învățământ artistic, dascăl prin mâinile căruia au trecut sute și sute de elevi din diverse generații.

Mulți dintre elevii săi sunt azi, la rândul lor, tot profesori (unii chiar în aceeași unitate școlară), alții sunt muzicieni consacrați (instrumentiști sau soliști vocali) în renumite orchestre/instituții de cultură din țară sau din lume.

În  urmă cu câteva minute, un anunț oficial a fost făcut chiar de către acest Liceu:
„Ne despărțim cu durere și inima strânsă de domnul profesor Leonid Ciobanu, model de profesor dedicat care a călăuzit atâtea generații de elevi!
Născut în Republica Moldova în 1955, absolvent al Colegiului de Muzică din orașul Bălți, profesor de instrumente tradiționale la Liceul de Arte „Victor Brauner” din anul 2000, a condus cu pasiune elevii către performanță la concursuri și olimpiade, deseori revenind cu premii și de la competițiile naționale.
Și-a dorit „ca muzica populară să fie adusă la nivelul de interpretare a muzicii simfonice şi să nu mai existe discuţii că denotă amatorism, iar lucrul acesta a necesitat multă muncă şi studiu serios pentru a-i păstra şi autenticitatea”. A știut să le fie mentor elevilor săi, astfel încât mulți au urmat o carieră artistică, alții au devenit profesori, iar doi dintre aceșia ne sunt colegi de cancelarie.
Membru în numeroase jurii, participant adesea, împreună cu elevii pe care îî acompania, la evenimente și spectacole în oraș și județ, premiat la Sărbătoarea Școlii Nemțene, domnul profesor a insuflat învățăceilor pasiunea pentru studiul naiului, țambalului, saxofonului, odată cu necesitatea de a munci susținut pentru a ajunge la performanța dorită.
Rememorăm cu drag sunetul fanfarei pe care a pus-o pe picioare cu măiestrie într-un timp record, modestia și eleganța, modul în care găsea soluții pe care noi nu le vedeam; o viață dedicată muzicii tradiționale autentice !
Sincere condoleante familiei ! Dumnezeu sa-l odihneasca!”.

Curg în valuri și mesaje de la foștii săi elevi. De exemplu:

<O pierdere imensă pentru cultura muzicală a județului Neamț. S-a stins domnul profesor Leonid Ciobanu.
L-am apreciat mereu pentru vastele cunoștințe muzicale pe care ni le împărtășea cu un stil unic, pentru dragostea sa pentru folclorul pur, pentru talentul de a atrage elevii spre muzică, pentru răbdare și pentru smerenie.. A fost unul dintre cei mai hăruiți pedagogi ai Liceului de Arte „Victor Brauner”. Dumnezeu să întărească familia îndoliată!> (Lara Stroici)

„Cu durere in suflet vă anunț că un alt pedagog de-ai mei a încetat din viață. Unul dintre cei mai preferați, cel care m-a încurajat sa pun in valoare și să îmi dezvolt talentul. Până în ziua astăzi îmi este model în interacțiunea cu elevii mei. Mereu a știut să vorbească blând și cu înțelepciune, dar a știut să fie categoric când a fost nevoie. Rămas bun domnule Ciobanu Leonid…
Va voi aprecia mereu optimismul dumneavoastră pe care l-ați avut chiar și din ultima dumneavoastră perioada mai grea din viata. Respecte mele pentru cine ați fost! Sunt omul de astăzi și datorită dumneavoastră!” (Radu Marius Moroșanu)

„O veste foarte tristă !
Odihnă veșnică, domnule profesor!
Vă mulțumesc pentru dăruirea și răbdarea pe care ați avut-o în dezvoltarea mea pe plan muzical !
Rămas bun domnule profesor , Ciobanu Leonid.
Dumnezeu să vă odihnească în pace!”
(Bianca Oprea)

V.N.