Ziua Eminescu sărbătorită de Teatrul Tineretului cu o semi-postare pe facebook! Peste 7,5 milioane de lei primiţi de la CJ în 2019…

Instituţia de Cultură finanţată cel mai bine de Consiliul Judeţean Neamţ în anul anterior, e vorba de Teatrul Tineretului, a marcat ieri, 15 ianuarie 2020, Ziua Eminescu (devenită între timp Ziua Culturii Naţionale) cu… o postare pe facebook. Atât şi nimic mai mult.

De fapt, doar jumătate de postare vorbeşte despre Eminescu, cealaltă jumătate legând cumva forţat de Poetul Naţional o intenţie civic-socială-de imagine, proiectul „Bilet în aşteptare”.

În rest, după cum relevă aceeaşi pagină de facebook a Teatrului (altfel plină de postări zeloase cu ode aduse managerului Gianina Cărbunariu), în această perioadă nu a fost organizată şi nici nu este anunţată vreo activitate dedicată lui Mihai Eminescu. Din aceeaşi pagină aflăm şi că au fost anulate spectacolele programate pentru zilele de joi şi vineri (16 şi 17 ianuarie), din cauza îmbolnăvirii unui actor iar de pe siteul TT, din secţiunea Program aflăm că programul acestei săptămâni se rezumă la: „Clubul de poveşti. Tatu şi Ţup” (sâmbătă, de la ora 11, în Sala Multimedia) şi „Mult zgomot pentru nimic” (duminică, de la ora 19, în Sala Mare).

Dacă Eminescu a fost sărbătorit prin „Nimic” ca activitate culturală concretă, nu se poate spune acelaşi lucru – „Nimic” – când e vorba de fondurile publice alocate TT-ului din taxele şi impozitele cetăţenilor. După cum relevă chiar documentele Consiliului Judeţean Neamţ (căreia Teatrul i se subordonează), instituţia administrativă judeţeană a alocat în 2019 cea mai mare sumă de bani TT-ului (în comparaţie cu celelalte instituţii culturale subordonate: Complexul Muzeal, Biblioteca Judeţeană, Centrul pentru Cultură şi Arte.

7,685 milioane lei (adică peste 76 miliarde de lei vechi) este suma de bani dată de CJ către TT în 2019, după cum rezultă dintr-un document oficial al CJ aflat în mapa unei şedinţe din decembrie 2019, la un proiect vizând o rectificare, în care, printre anexele necesare, era şi un calcul al investiţiei în „Cultură, recreere, religie”. Sau circa 1,5 milioane de euro, ca să vorbim în moneda mai cunoscută de actuala directoare TT, prin prisma deselor deplasări în străinătate, mai ales pe proiecte/interese personale…

Tot la acelaşi capitol, Serviciul Public Salvamont (adică oamenii aceia care salvează vieţi pe Muntele Ceahlău, pe pârtii sau sunt chemaţi la cazuri dificile când capacitatea ISU este depăşită pe partea de intervenţii la înălţime), a primit în acelaşi an… de 5 ori mai puţin.

Dincolo de postarea care pare să aibă mai mult un caracter formal („uite, am zis şi noi ceva despre Eminescu”), rămâne de văzut dacă ignorarea frontală a Poetului naţional (în agenda managerului şi în programul teatrului) e doar un accident (cam repetat, ce-i drept…) sau este încă un detaliu din actuala linie culturală a instituţiei de cultură altădată emblematică pentru cultura locală şi pentru teatrul românesc. Destui dintre cei care nu fac parte din mini-corul de lăudători ai Gianinei Cărbunariu au tot punctat faptul că, de ceva timp încoace, TT nu mai are nicio treabă cu cultura şi valorile româneşti şi că a devenit o tribună (cu susbstrat politic) a globalismului şi neo-marxismului, cu multe piese (în repertoriul propriu sau în festivalul anual) cu limbaj de teatru underground şi cu subiecte de promovare a unor minorităţi, inclusiv de gen.

După acest nou episod, rămâne o întrebare retorică: dacă era ziua vreunui mare activist LGBT, Gianina Cărbunariu aşternea aceeaşi linişte sinistră peste agenda Teatrului Tineretului sau ne pomeneam cu vreun spectacol dedicat, simpozioane, lansări de cărţi (ale prietenelor ei), başca vreo paradă gay?

 

Daniel Vinca

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns