Zimbrul de la Văratec nu este agresiv sau periculos pentru oameni

In urma sedintei de lucru de astazi, prefectul Vasile Panaite a solicitat reprezentantilor ISU, Jandarmeriei si Parcului Natural Vanatori sa organizeze patrule permanente in satul Varatec, acolo unde in ultimele zile si-a facut aparitia un zimbru. Potrivit directorului Parcului Natural Vanatori-Neamt, Razvan Deju, zimbrul nu prezinta nici un pericol pentru populatie. Animalul nu este microcipat si nu poate fi relocat deoarece anestezierea este aproape imposibila. Exemplarul in cauza are circa o 800 kilograme si sunt necesare 2 doze de anestezic. Dupa prima doza, zimbrul se poate speria si fugi in padure, unde exista riscul sa nu mai poata fi gasit pentru a doua doza de anestezic.

Directorul Parcului a mai precizat ca in ciuda faptului ca in padure a fost lasata hrana pentru zimbru (nutret si mere), zimbrul vine si in sat sa caute hrana. Animalul se va retrage definitiv in padure in circa 2 saptamani, odata cu inmugurirea salciei.
„Salut programul derulat pentru reintroducerea in natura a zimbrului dar vreau sa fie foarte clar: siguranta oamenilor este pe primul loc! Domnul director Deju ne-a asigurat ca aparitia acelui exemplar de zimbru nu reprezinta nici un risc pentru oameni. Cer insa reprezentantilor ISU, Jandarmeriei si a Parcului Natural Vanatori sa monitorizeze in permanenta zona si sa avertizeze populatia in cazul reaparitiei zimbrului, pina la momentul in care acesta se va retrage definitiv in padure”, a declarat prefectul Vasile Panaite.
Potrivit informarii facuta in cadrul sedintei de lucru, nu au mai fost semnalate si alte aparitii de zimbri in comunitatile umane.
Comentarii Facebook

Lasă un răspuns