Zeci de steaguri tricolor puse cu susu-n jos! „Și dacă sunt puse invers, se scurg culorile?”

 „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu” (Constituția României). În traducere liberă, albastru este poziționat fie în stânga (când culorile sunt dispuse de la stânga la dreapta) fie sus (când culorile sunt dispuse de sus în jos).

Zeci de steaguri amplasate în comuna Zănești, pe stâlpii de electricitate de pe marginea Drumului Național nu respectă prevederea legală, fiind dispuse cu înlănțuirea roșu-galben-albastru în plan vertical, după cum relevă mai mult fotografii postate pe facebook de mai mulți nemțeni.

Unul dintre internauți a dezvăluit și un dialog halucinant pe care l-ar fi avut cu primarul Ioan Filip de la Zănești în care edilul i-ar fi replicat „Și dacă sunt puse invers, se scurg culorile?”.

Mai jos, integral, respectiva postare:

<<Un primar căruia i s-a scurs creierul!

Comuna Zănești se pregătește de sărbătoare, iar onorata administrație împopoțonează localitatea cu steaguri. Și nu asta ar fi problema, ci doar poziția lor, mai ales ordinea culorilor. Am vrut să îi dau un sfat primarului să le aranjeze cum trebuie și, conform proverbului „Prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul”, răspunsul individului a fost halucinant: „Și dacă sunt puse invers, se scurg culorile?”

Pentru mintea creață a primarului Filip: Constituția României prevede la articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”>> (Ovidiu Drug, simţindu-se scârbit în Comuna Zănești, Neamț).


În Neamț, nu de puține ori, unii au furnizat adevărate lecții patetice despre respectarea tricolorului, certându-i cu zel chiar și pe nemțenii care s-au afișat cu stegulețe cumpărate din comerț pe care era desenată și stema României (care nu face parte din desenul oficial al drapelului). Oriunde în lume, peste un steag neoficial sunt puse diverse mesaje (logo-uri, nume de organizații, desene, slogane – vezi inclusiv esarfele galeriilor echipelor nationale de fotbal), ceea ce nu face cu nimic ilegal un steag românesc care are desenată și stema României, atâta timp cât nimeni nu are pretenția că acel steag/eșarfă etc nu reprezintă un drapel oficial.

Culmea este că în cazul flagrant de la Zănești, „doctorii de tricolor” nu au mai avut nicio reacție, deși acum nu mai e vorba de simpli cetățeni ci de gestul unei administrații publice.

Iar a pune steagul României – oficial sau nu – cu culorile dispuse invers este deja altă situație și, probabil, că sfătuit de unii care înțeleg mai bine ce înseamnă adevăratul respect față de un simbol național (poate chiar de specialiștii de la Prefectură), primarul de Zănești va binevoi să trimită o echipă care să re-monteze respectivele steaguri.

D.V.