Zeci de oameni salvaţi de salvamontişti!

Serviciul Public Salvamont Neamţ a intervenit în 2015 cu echipele de salvare in 52 de cazuri reprezentand urgente pe sezon de vara, 9 cazuri de iarna (altele decat cele de partie) dificile in care au fost gasiti si salvati din viscol in extremis mai multe grupuri de turisti ( in jur de 18), 28 de cazuri inregistrate pe partiile de schi Cozla si Durau.

Pe parcursul anului trecut, 30 de persoane au suferit traumatisme grave si au fost transportate/evacuate din zona montana inalta si transferate la unitatile Ambulanta/SMURD de către salvatorii de la Salvamont.

Punctele medicale din Baza de Interventie Dochia si Durau au mai acordat asistenta unui numar de 68 de persoane cu traumatisme usoare, imbolnaviri, intepaturi de insecte etc.

„In 2015 nu am inregistrat nici un deces in zona montana inalta si/sau pe traseele turistice”, menţionează Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont.

1622805_1510655032519649_7569223826138079685_n

Salvamontiştii nemţeni au remis spre aducere la cunoştinţă opiniei publice şi cifrele legate de activitatea acestei bresle la nivel national. Astfel, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi Consiliul Naţional al Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe anul 2015,  a celor 34 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România, structuri ce au  participat la un număr de 4.536 de acţiuni de salvare. Un număr de 1.704 acţiuni  s-au desfăşurat pe timp de vară, 2.832  de acţiuni au avut loc pe timp de iarnă, dintre acestea 2.271 de acţiuni  in zonele de practicare a sporturilor de iarna, iar restul de 561 în afara domeniilor schiabile. In cele 4.536 de acţiuni au fost implicate 4.728 de persoane , dintre acestea, un număr de 1.611 persoane fiind predate pentru transport către unităţile medicale echipajelor de SMURD/Ambulanţă, iar 15 cazuri au fost predate echipajelor de transport aerian ale SMURD şi Inspectoratului General al Aviaţiei.

De asemenea, au fost realizate peste 38.700 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană  în bazele, posturile, refugiile  salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.

Din analiza datelor s-a constatat ca acesta este primul an în care acţiunile pe timp de vară şi cele de iarna din zona alpina  au ajuns la un număr aproape egal cu cel al celor de pe pârtiile de practicare a sporturilor  de iarnă, acest lucru datorându-se revigorării turismului montan pedestru de vară , a schiului de tură , apariţia şi dezvoltarea de noi activităţi montane : cicloturism , mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapanta, schi de tură , precum şi apariţia de competiţii sportive şi de agrement de cross montan , schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute de participanţi la start.

În anul 2015 la Dispeceratul Naţional Salvamont au fost primite şi redirecţionate către echipele salvamont din ţară un număr de 1.741 apeluri de urgenţă şi un număr de 8.723 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

În cadrul celor 34 de structuri de salvare montană din România  activează un număr de peste 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care peste 250 sunt salvatori montani angajaţi.

România, prin Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.), este membră în cele două mari organisme internaţionale care reglementează pe plan mondial această activitate CISA-IKAR – Comitetul International de Salvare Alpină, respectiv F.I.P.S. – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Schi .

 

V.N.