Zeci de mii de nemțeni sărbătoresc în seara asta Revelionul! Mâine începe Anul Nou pe rit vechi

La noapte, de pe 13 spre 14 ianuarie, este sărbătorit Anul Nou pe stil vechi. În Neamț mai sunt circa zeci de mii de credincioși care țin sărbătorile pe vechi și încă pe atâția (rude, prieteni, căsătorii mixte etc) li se adaugă în această seară, ultima din Anul Vechi în a sărbători împreună venirea Anului Nou.

Cele mai mari comunități de ortodocși pe vechi sunt în zonele Roznov (Slobozia)-Zănești-Rediu-Piatra Șoimului, Tg Neamț dar șl în Piatra Neamț unde este comunitatea de lipoveni. Lor li se adaugă basarabenii mutați în Neamț și care au și cetățenie română.

Conform tradiţiei, cete de uratori bat la porţi pentru a ura gospodarilor un an bun şi plin de belşug, iar mâine, 14 ianuarie, copiii vor umbla din casă în casă cu „semănatul” pentru a înmulţi darurile pământului. În schimb, gospodarii le oferă nuci, bomboane, colăcei şi bani.

Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile creştinilor ortodocşi pe stil nou şi vechi au apărut în anul 1924, când unii credincioşi au refuzat să adopte calendarul gregorian, menţinându-l pe cel iulian. Anul Nou pe vechi mai este marcat în Armenia, Belarus, Letonia, Ucraina, Kazahstan, Uzbekistan şi în Georgia. Tradiţia de a întâmpina Anul Nou pe vechi s-a menţinut, de asemenea, în Serbia şi Muntenegru, deoarece Biserica Ortodoxă Sârbă, la fel ca şi cea Rusă, continuă să trăiască după calendarul iulian, cât şi în unele cantonamente din Elveţia.

Pe 14 ianuarie, creştinii ortodocşi de stil vechi îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, episcopul Cezareei, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi totodată unul dintre cei mai mari teologi creştini. În această zi se citesc rugăciunile Sfântului Vasile, care se citesc foarte rar. După Sfânta Liturghie, care se oficiază de dimineaţă, preotul seamănă credincioşii cu seminţe de grâu sau porumb, dorindu-le sănătate şi prosperare în noul an. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte de zece ori pe an, de sărbătorile împărăteşti şi în duminicile din Postul Mare.

D.V.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.