„Zebre” 3D la Tîrgu Neamț

Într-un oraș nemțean au fost realizate azi-noapte, în premieră, primele treceri de pietoni #D. Este vorba de Tîrgu Neamț unde, câteva zebre de pe bulevardele principale au fost „pictate” aseară într-un mod aparte, clasicile dungi albe fiind înlocuite cu niște corpuri geometrice care dau iluzia șoferilor că ar urma să se lovească de niște blocuri imense de ciment.

„La Târgu Neamț, au fost amplasate primele treceri de pietoni cu perspectivă tridimensională. Acestea se află pe bulevardele principale și au rolul de prevenire a accidentelor rutiere. 
Dacă zebrele 3D se vor dovedi utile, vom implementa conceptul și în alte zone ale orașului„, spune primarul Daniel Harpa.

Dacă zebrele de pietoni de la Tîrgu Neamț au fost desenate într-un concept care să atragă atenția șoferilor, la Piatra Neamț acestea au suportat anul trecut un update de mesaj dar care nu a fost dedicat șoferilor ci… pietonilor. Este vorba de mesaje menite să mărească gradul de atenție al pietonilor, idee cel puțin discutabilă în măsura în care statisticile arată că peste 95 la sută din accidentele de la trecerile de pietoni sunt cauzate de șoferi nu de pietoni. Altfel spus, în timp ce noile zebre de la Tîrgu Neamț sunt menite în a-i face mai vigilenți pe șoferi, la Piatra Neamț acestea par a cauționa aroganța sau neatenția unor conducători auto, transmițând mesajul indirect că pietonul ar fi vinovatul de serviciu.

D.V.

 

 

 

Lasă un răspuns