ZEAMĂ DE VARZĂ, LĂMÂIE, CIORBĂ DE BURTĂ… / Remedii anti-mahmureală

mahmureala (2)

Deşi ştiai că alcoolul consumat în exces (mai ales “amestecat”) te face, peste câteva ore, pacientul numărul 1 al naţiei, nu te-ai putut abţine. Acum, mişcarea de rotaţie a pământului şi-a mărit viteza, pereţii se învârt şi ei în jurul tău, nu-ţi mai este greaţă doar de unii politicieni ci de tot ce vezi, îţi simţi în loc de cap un obiect mult mai mare (cât un televizor vechi, cu lămpi). Nu, nu vine sfârşitul lumii, ci e doar previzibila stare de mahmureală. În câteva ore poţi redeveni fresh, dacă urmezi sfaturile de mai jos. Nu toate, ci măcar două-trei. Dar pentru Dumnezeu: nu o lua de la capăt, că o să fie mai rău:

ODIHNĂ. Dacă nu trebuie să vă treziţi devreme, odihniţi-vă cât mai mult. În timpul somnului, procesul de detoxifiere este mai accelerat şi organismul se reface rapid.

HIDRATARE. Alcoolul este diuretic, iar într-o noapte de beţie, organismul pierde săruri minerale şi vitamine. Apa bogată în electroliţi (calciu şi potasiu), băuturile pentru sportivi și fructele zemoase refac stocul de nutrienţi. Hidratarea e asigurată şi prin ciorbe. De aici legenda (partial adevărată) cu ciorba de burtă. Taie şi din greaţă (usturoi, oţet, hrean…) şi ajută şi la hidratare.

LIMONADĂ, MURĂTURI ȘI ZEAMĂ DE VARZĂ. Singurul efect este că taie greaţa şi ajută puţin la digestie. Limonada, zeama de varză sau ciorbele acre luptă împotriva dilataţiei vaselor de sânge induse de alcool.

CAFEA AMARĂ. Deşi este primul lucru care îţi vine în minte, cafeaua amară sau cu sare (poate provoca vărsături), cum se mai recomandă, are un oarecare efect de „trezire”, care este însă nesemnificativ în cazul mahmurelii. Deşi este diuretică, deshidratează mult mai puţin decât alcoolul, iar dacă vă face bine, nu renunţaţi la ea. Dar vorbim doar de o cafea. Daca, însă, vă provoacă stări negative, nu vă atingeţi de cafea.

MIERE ŞI LAMAIE. Probabil te-ai obişnuit să foloseşti aceste două alimente pentru a vindeca durerile în gât sau răguşeala, neştiind că ele sunt extrem de bune şi pentru mahmureală, scrie bzi.ro.  Încălzeşte un ibric cu apă fierbinte şi adaugă-le pe cele două, deoarece ele vor da o mână de ajutor organismului tău, care are trebuie să proceseze alcoolul.

BANANE. Atunci când bei, nevoia de a merge la toaletă este din ce în ce mai mare, ceea ce înseamna şi că organismul tău se deshidratează enorm. Bananele conţin potasiu, un compus care ţine la distanţă greaţă şi oboseală caracteristice mahmurelii.

UN MIC DEJUN CONSISTENT. Nu există dovezi ştiinţifice care să arate că o felie de şuncă şi o omletă pot face minuni în privinţa mahmurelii, deşi unii preferă un meniu “gras” pentru a elimina alcoolul. Totuşi, nutriţioniştii spun că este suficient să ai un mic dejun consistent cu alimente uşor digerabile, cum ar fi cerealele integrale, ca să scapi de arsurile la stomac.

Lasă un răspuns