ZDRENŢE! Aşa arată steagurile de la Palatul Cuza din Ruginoasa-Iaşi!

Aflat în judeţul Iaşi dar pe un drum care se intersectează cu altele care duc spre Neamţ, Bacău, Suceava sau Botoşani, celebrul Palat al lui Alexandru Ioan Cuza din comuna Ruginoasa pare să ceară dreptul la a fi administrat de gospodari adevăraţi. Nu vom insista acum pe prea multe detalii ci începem cu cartea de vizită al Palatului care are o istorie fabuloasă (directă sau prin personajele care s-au mişcat, istoric vorbind, de la Ruginoasa la Iaşi, Piatra Neamţ, Bucureşti sau în exil), carte de vizită reprezentată de steagurile din curte.

„Steaguri? Nişte zdrenţe! Să le fie ruşine celor care administrează acest loc!” – aceasta a fost reacţia unui turist, în ziua de 12 ianuarie, când a fost realizată fotografia de mai sus. „Pe 5 ianuarie, în urmă cu 161 de ani, Cuza a fost ales Domn al Moldovei şi apoi la 24 ianuarie era ales şi Domn al Ţării Româneşti şi aşa s-a făcut primul pas spre Unire. Şi acum, în ianuarie, lună pe care o putem numi a Unirii, ei nu sunt în stare să pună un steag nezdrenţuit care costă cât un bilet de intrare?”, a opinat acelaşi turist, profesor de istorie din judeţul Neamţ.

Istoria zbuciumată a Palatului pe care Cuza îl cumpăra în 1864 drept reşedinţă de vară pare a fi similară cu cea a domnitorului şi a familiei sale dar şi a precedenţilor proprietari (Săndulache, Costache şi Alexandru Sturdza). De la dramele pasionale (demne de romanele lui Dumas) din familia Sturdza şi până la momentele de istorie (domnitorul Cuza a fost aşteptat aici de 6000 de ţărani în toamna anului 1864, după reforma rurală prin care fuseseră împroprietărite peste 460.000 de familii de ţărani) sau până la frământările din damilia domnitorului, după moartea acestuia (Doamna Elena Cuza avea să fie dată afară din Palat de nora ei, ajungând astfel să locuiască într-o casă modestă din Piatra Neamţ, dă nora în judecată, câştigă procesul şi astfel palatul ajunge să fie donat Spitalului „Caritatea” din Iaşi care amenajează aici un spital pentru copii)…

Bombardat şi distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, Palatul cunoaşte mai multe tentative de refacere în timpul epocii comuniste, dar este reabilitat consistent şi adus la situaţia actuală printr-un proiect cu finanţare europeană, în 2010, în valoare de aproape un milion de lei. În 2014 este clasificat drept monumet istoric, cu 6 obiective (Palatul, Biserica, Zidul de incintă, Turnul, Parcul, Mormântul pregătit Domnitorului).

Şi, ca să ne referim tot la curtea Palatului, Parcul (monument istoric şi el, nu?) arată într-un ianuarie în care zăpada nu ascunde lipsa spiritului gospodăresc… ca şi steagurile.

Alte câteva detalii (în afară de debandada din multe camere) care lasă un gust amar turistului:
-holograme care nu funcţionează. Detaliul respectiv este consemnat, sârguincios, pe un cartonaş care e destul de uzat, aspect care arată că problema are ceva vechime…
-atitudinea personalului: 2 doamne păreau a fi de serviciu în ziua de duminică, 12 ianuarie.
„Intraţi în stânga că vin şi eu”, a spus una. După ce a tăiat biletele, întrebată dacă se poate fotografia, răspunsul a fost: „Nu, nu se poate. Decât scara interioară şi afară”. Turiştii sunt îndemnaţi să o ia pe un anume traseu, sub privirile doamnei 1. La etaj e doamna 2. Mâncând un sandviş în capul scărilor. Şi ea, supraveghează traseul. Nimeni nu oferă nicio informaţie, noroc de incripţiile din sălile Palatului.
-la ieşirea din Palat şi Curte există un anunţ. Că se poate fotografia, dar doar la evenimente speciale (probabil simpozioane, sindrofii, nunţi) contra unei taxe de 100-300 lei sau chiar 600 lei/oră.

Dincolo de faptul că în epoca telefoanelor mobile cu camere foto e la limita imposibilului să controlezi memoria unui telefon sau să ceri ştergerea unei fotografii (trebuie mandat de percheziţia informatică), e şi total anti-marketing să interzici turiştilor să facă fotografii sau să impui taxe prohibitive. Majoritatea imaginilor ajung în internet, în facebook, captează atenţia, atrag noi turişti care plătesc bilet, deci produc bani.

De aceea în majoritatea muzeelor sau caselor memoriale private din România nimeni nu îţi cere taxă foto (sau, în niciun caz 100 de lei), pentru că cei care le administrează chiar sunt bucuroşi când lumea pozează şi postează imaginile pe internet, adică e vorba de publicitate în mod gratuit.

Nu e de mirare că cei care administrează Palatul Cuza văd altfel problema. Aici timpul trece, leafa merge. Obiectivul turistic face parte din Complexul Muzeal Naţional „Moldova”, din subordinea Ministerului Culturii. Deci grosul finanţării este asigurat de la bugetul de stat, încasările proprii fiind un fel de bonus, numai bun pentru prime salariale sau plătit diverse servicii (tipărit cataloage sau broşuri pe care nu le citeşte mai nimeni dar care dau bine în CV-ul unor personaje, pe baza celebrelor reciprocităţi – cum se întâmplă în mai toate Complexele Muzeale finanţate din bani publici, de la bugetul Ministerului sau ale CJ-urilor).

Revenind la steagurile zdrenţuite din curtea Palatului lui Cuza de la Ruginoasa: vă daţi seama de când niciun director al acestui Complex Muzeal Naţional nu a călcat prin curtea respectivă într-o acţiune adevărată de control? Sau cât de adânc impregnantă e starea de „dolce far niente”, de la directorii Complexului, din birourile somptuosului Palat al Culturii de la Iaşi până la angajatele de la Ruginoasa?

Sau poate ar trebui făcută o chetă publică din care să fie plătite şi nişte steaguri rezonabile dar şi vreo două kile de spirit gospodăresc, măcar până pe 24 ianuarie. Măsurate cu ocaua mare…

Daniel VINCA

Nota Bene: Din respect faţă de istoria, cultura, valorile şi tradiţiile româneşti, Vestea.net îşi va asuma rolul de „client misterios” în astfel de obiective turistice de interes judeţean/naţional, atât din judeţul Neamţ cât şi din Nordul Moldovei. Dacă cei plătiţi (ghini di tăt!) din banul public manifestă o atât de evidentă Sfântă Durere în Cot şi dacă şefii lor (politico-administrativi) tolezează complice astfel de situaţii, opinia publică are tot dreptul să ştie şi să judece.

 

 

 

 

Comentarii Facebook

2 thoughts on “ZDRENŢE! Aşa arată steagurile de la Palatul Cuza din Ruginoasa-Iaşi!

  1. Nu ne meritam mostenirile…morale si materiale…NOI SUNTEM CUM BINEVERSIFICA EMINESCU,EPIGONII…

  2. De câte ori ai vizitat tu palatul sau voi, numai minciuni știți sa postați, steagurile sunt schimbate în fiecare an, camerele sunt foarte curate și ordonate, mai întâi vizitați palatul și după comentați, sa va fie rușine

Lasă un răspuns