Zburătorul e marcă înregistrată la OSIM! Cineva şterge urmele: fotografia cu documentul a zburat în week-end din pagina facebook TT!

Later edit – la 8 si 10 minute, poza cu documentul de la OSIM a reapărut pe pagina de facebook a TT. Ori cineva se joacă cu setările de confidentialitate de la anumite postari din pagina respectivă, ori Mark Zuckerberg însuşi o sabotează pe noua directoare TT…

 

Zburătorul – desenul creat ca afiş pentru o piesă din urmă cu mai bine de 40 de ani – şi consacrat în timp ca simbol (logo, cum se spune mai nou) al Teatrului Tineretului a fost înregistrat, în mai 2016, la OSIM. La Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Este, adică, marcă protejată!

Respectivul demers a fost unul care a costat bani (nu mulţi, dar a costat) şi a fost făcut de conducerea de atunci a Teatrului Tineretului cu acordul conducerii de la vremea respectivă a Consiliului Judeţean Neamţ.

Procedura nu e una simplă, mai ales în birocraţia din România (şi mai stufoase au fost procedurile prin care o sală de la TT a primit numele fostului actor şi director Corneliu-Dan Borcia – a fost nevoie de a aviz de pe la minister, de pe la diferite comitete şi comiţii, vot în plenul CJ Neamţ…)

Ei bine, nu aceleaşi dificultăţi le-a întâmpinat noua directoare de la TT, Gianina Cărbunariu care printr-un gest personal (de parcă ar conduce un SRL al familiei sau vreo tarabă în piaţă) a şters respectivul Zburător din simbolistica la zi a instituţiei venind cu imaginea controversată şi nereprezentativă (cele două T-uri din care unul culcat, scrise din cerculeţe şi pătrăţele). <<A fost o decizie unilaterală, care nu s-a luat cu prealabila consultare a finanţatorului şi pe care, personal, o consider cel puțin pripită>>, spunea chiar Ionel Arsene, presedintele CJ Neamţ în comunicatul dat vineri.

Ce nu ştie Arsene dar se întâmplă în continuare: Cărbunariu merge în continuare pe acelaşi drum şi, sfidând şi părerea majorităţii iubitorilor de teatru din Neamţ şi pe a aleşilor judeţeni (între timp tot mai multe voci din CJ iau atitudine), continuă politica de demolare a acestui simbol. Sau poate e vorba de o combinaţie de motivaţii în care crede cineva că prin minimalizarea Îngerului-Actor ar scădea intensitatea reacţiei opiniei publice.

Concret, în week-endul care tocmai s-a încheiat, din pagina de facebook cu numele Teatrul Tineretului Piatra Neamţ (gestionată la indicaţiile directe ale managerului instituţiei) a dispărut fotografia cu documentul de mai sus. Evident că odată cu ştergerea postării au avut aceeaşi soartă şi reacţiile (like-urile şi comentariile). Ce nu ştiu Gianina Cărbunariu şi modesta echipă care o ajută: astfel de gesturi sunt previzibile şi sunt oameni în judeţul Neamţ care au anticipat astfel de reacţii nervoase care sunt deja la limita patologicului. Nu ştim exact dimensiunea activităţii unor iubitori ai teatrului, dar cert este că unii dintre ei au salvat deja (save sau printscreen) multe din documentele şi fotografiile şi de pe siteul instituţiei şi de pe pagina de facebook, pentru a le salva (de data asta nu electronic, ci la propriu) de zelul demolator al actualei conduceri.

Pentru colecţionari, publicăm mai jos fotografia deja stearsă de pe pagina de facebook şi o parte din comentariile de la momentul respectiv:

Precizare importantă: fotodocumentele de mai sus nu sunt meritul Redacţiei Vestea ci ale unor cititori de-ai noştri care sunt şi împătimiţi de teatru şi care, oripilaţi de aceste comenzi DELETE, ne-au semnalat fenomenul şi ne-au trimis şi aceste copii salvate.

Avem, de asemenea, informaţii că DELETE nu se dă doar prin pagina de facebook. Ar fi păcat ca nişte oameni nevinovaţi să aibă mai târziu necazuri judiciare aşa că amintim cazul Ridzi în care, alături de acuzaţiile iniţiale (trucarea unor proceduri de achiziţie, cheltuirea nelegală a banului public) s-au alăturat şi altele pe parcursul anchetei (în special cele legate de distrugerea unor dovezi din sistemul informatic).

Zilele viitoare nu vor fi, oricum, unele prea liniştite pentru actuala conducere TT. Nu ştim cât va mai tolera conducerea CJ Neamţ aceste episoade de comportament ca pe moşia proprie, ştim doar că vreo câteva prietene ale actualei directoare şi-au luat în serios rolul de postaci şi deja şterg pe jos şi cu „politicienii limitaţi de la Neamţ” şi cu „presa locală propagandistă”. (venim şi cu aceste printscreenuri, în curand).

Ce ştim cel mai cert este ce va face Vestea – avem material documentar pentru cel puţin 5-6 articole, acum. Şi informaţiile, care de care mai interesante, continuă să curgă…

Vom reveni.

Daniel Vinca

Comentarii Facebook