Vrutu-i gratis! Prefecta se face că cere 70 milioane euro de la Guvern pentru DN Bicaz-Poiana Largului

Această prezentare necesită JavaScript.

„Vrutu-i gratis” – este vorba unui clasic în viață, mare politician nemțean, prin care puncta faptul că orice om (nebun sau sănătos) poate cere ce vrea cui vrea sau doar să se bage în seamă prin etalarea unor dorințe de orice tip.

Abia revenită din concediul de odihnă și după o perioadă în care netul a fost scutit de poze jenante sau de mesaje penibile, prefecta Daniela Soroceanu își etalează iar competențele de guvernator de județ. Astfel, după o ședință a Comitetului Județean de Urgență (pe care îl conduce, de drept) de azi, după ce a aflat probabil de prin presă că în afară de dâmburile de la Hangu în peisaj au apărut și râpele de la Poiana Largului, Soroceanu anunță opinia publică cum se zbate ea și nu poate domni nici noaptea de grija problemelor care-i afectează pe nemțeni.

Și, după un pomelnic de măsuri gen „X monitorizează, Y verifică etc”, punctul 7 este absolut formidabil: „Promovarea unui Proiect de Hotărâre de Guvern pentru alocarea sumei de 330.044.054,853 lei, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, în vederea refacerii drumului naţional DN 15 Km 245 + 200 – 286 + 250, Poiana Teiului – Bicaz”. Nu se mai menționează cine se va ocupa de promovarea respectivului proiect, dar putem bănui că însuși Prefectura condusă chiar de ea, de prefecta Soroceanu.

Dâmburile și alunecările de teren din zonă au un adevărat istoric în spate. Dar abia acum ne anunță Soroceanu că vrea să miște lucrurile. Noile prăpăstii de la Poiana Largului au apărut acum vreo 10 zile. Dar, ne dăm seama din comunicatul de mai jos, nu a mișcat nimeni până azi niciun pai pentru că era Prefecta în concediu. Putea să zboare drumul, să vină Sfârșitul Lumii, cât Soroceanu e plecată într/un binemeritat concediu, Planeta trebuie să stea pe loc.

Evident că presa care primește BT-ul pentru articole de la PSD va prezenta acest comunicat care nu spune nimic ca pe o mare realizare intergalactică (vezi cum se încearcă albirea lui Andrușcă Mondialul, „Ministrul activității nule”, cum l-a numit Adecărul). Însă orice om cu minim 4 clase vede că și la doritul studiu tehnic nu este un termen stabilit pentru execuție. Și, până la urmă, studii tehnice nu au mai fost făcyte în țara asta (vezi cazul autostrăzii Moldova-Ardeal)?

Iar punctul de final, cu solicitarea a vreo 70 de milioane de euro de la Guvern – că asta trebuie să rămână în capul oamenilor, cum Prefecta cere bani pentr reabilitarea unui DN care e dezastru) e absolut apoteotic dar lipsit de orice substanță. Cineva va face proiectul de hotărâre. Cine? Când? Și în situația fericită în care proiectul pleacă spre bucurești, este evident că Liviu Dragnea, bossul care conduce de facto Guvernul României lasă deoparte prioritățile salvării penalilor din partid (amnistii și grațieri) și dă ordin nearticulaților din Cabinet să înceapă de mâine lucrările.

Pentru cei care nu s-au prins, este vorba de Guvern , adică de Ministerul Transporturilor, adică de Compania Națională de Drumuri, adică de cei care vă iau banii pe roviniete și vă repară Podețul de la Preluca. Promisiune îndeplinită, cum au zis unii…

Mai jos, comunicatul de presă remis presei agreate (deci nu si Vestea) în urmă cu puțin timp.

COMUNICAT DE PRESĂ – ȘEDINȚĂ CJSU – 11.09.2018

În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, întrunit astăzi 11.09.2018, ora 15.00, s-a adoptat Hotărârea nr. 25 din 11.09.2018 privind aprobarea Programului de măsuri pentru prevenirea alunecărilor de teren și refacerea DN 15 km 245+200 – 286+250, Poiana Teiului – Bicaz.
Programul de măsuri implică:
1. Interzicerea efectivă a traficului de mare tonaj (peste 13 tone) pe sectorul barajului Izvorul Muntelui – Poiana Largului (viaduct).
2. Interzicerea amplasării, fără măsuri compensatorii, de construcţii grele în zonele afectate de alunecările de teren (evidenţiate pe Hărţile de risc şi hazard existente la primăriile comunelor Poiana Teiului, Hangu şi Bicaz).
3. Alocarea în regim de urgență a resurselor financiare necesare contractării unui studiu geotehnic și a unei expertize tehnice în vederea identificării unor soluții de intervenţie pentru punerea în siguranţă a zonei afectate de alunecările de teren şi reabilitarea platformei DN 15. În baza concluziilor şi recomandărilor expertului tehnic, se va elabora un proiect tehnic de către un proiectant de specialitate, proiect ce va cuprinde soluţiile tehnice stabilite prin expertiza tehnică.
4. Monitorizarea evoluţiei alunecărilor de teren de către o comisie formată din persoanele numite prin decizie de către primarii UAT-urilor şi de către reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale Piatra-Neamţ. Observaţiile vor fi consemnate în procese verbale, care vor fi transmise şi către Secretariatul Tehnic Permanent al C.J.S.U. NEAMŢ. Completarea Jurnalului Evenimentelor cu constatările identificate ca urmare a comportării în timp a construcţiilor.
5. Evacuarea şi cazarea, în regim de urgenţă, într-un spaţiu corespunzător, a unei familii.
6. În situaţia constatării/înregistrării de date privind iminența unor deplasări semnificative ale maselor de alunecare în zonele afectate, se va proceda, în regim de urgenţă, la instituirea stării de alertă şi la evacuarea cetăţenilor din zona afectată/expusă pericolului.
7. Promovarea unui Proiect de Hotărâre de Guvern pentru alocarea sumei de 330.044.054,853 lei, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, în vederea refacerii drumului naţional DN 15 Km 245 + 200 – 286 + 250, Poiana Teiului – Bicaz.

Prefectul județului Neamț,
Daniela SOROCEANU

 

D.V.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns