Vot istoric! Desființarea LAGĂRULUI ZOO, la mâna consilierilor locali

Consilierii locali din Piatra Neamț au astăzi ocazia să arate dacă le pasă de reacțiile exprimate clar de foarte mulți cetățeni – este vorba despre punctul 24 de pe ordinea de zi a ședinței de CJ care, practic, supune aprobării desfințării a ceea ce opinia publică a numit deja ca fiind LAGĂRUL ZOO.

HOTĂRÂRE privind schimbarea destinației Parcului Zoologic din municipiul Piatra Neamț, prin transformarea acestuia în Grădină Publică” este denumirea oficială a ceea ce au de votat astăzi aleșii locali. Practic, această schimbare devine operabilă (dacă se va vota) din luna august, când încetează contractul de concesiune dintre municipalitate și firma privată care administrează, de câteva mandate, acest obiectiv.

Despre cât de bine administrează firma privată – respectând și normele în domeniu care stabilesc condiții clare – ar putea fi multe de spus (într-un sens sau altul) dar, dincolo de asta, este evident că suprafața mult prea mică a întregului parc și cea care revine fiecărui animal mare în parte este departe de orice prevedere legală.

Despre ursul mutat de la Piatra Neamț într-o rezervație și care a rămas cu obsesia plimbării într-un cerc cu diametrul de 2-3 metri a scris presa întreagă, națională și internațională.


Real, fiecare animal (mai ales cele mari) din acest Lagăr Zoo reprezintă o dramă.
Așa că azi, dincolo de tertipuri sau jocuri politicianiste, aleșii locali au de ales dacă votează pentru desființarea acestui loc al groazei sau perpetuarea actualei situații.

Punctul de vedere al Primarului Andrei Carabelea este mai jos, în expunerea de motive:


De asemenea, un ONG din domeniul protecției mediului a remis o scrisoare deschisă aleșilor locali:

<<Scrisoare deschisă adresată membrilor Consiliului Local Piatra Neamţ

Ramona Tofan, Constantin Teodorescu, Alina Tatomir, Valentin Serban,  Cristian Sauciuc, Mihai Obreja, Marius Novac, Cristian Mihalcea, Florentina Luca Moise, Alin Lehadus,  Adrian Jucan, Marius Irimia, Liviu Harbuz, Adrian Grigoras, Bogdan Gavrilescu, Liviu Florescu Purcariu, Constantin Filip, Nicolae Enache, Ioan Curelaru, Adrian Ciobanu, Alexandru Asandei, Adrian Alui Gheorghe 

Doamnelor și domnilor consilieri,

În luna februarie a acestui an, a fost lansat un sondaj de opinie adresat locuitorilor din Piatra Neamţ referitor la transformarea grădinii zoologice în parc. Peste două treimi din cei care au participat la cercetarea sociologică au susţinut această schimbare.

Acum este rândul dumneavoastră să vă alăturaţi dorinţei pietrenilor, să țineți cont de majoritate, iar prin votul dumneavoastră să contribuiţi la dezvoltarea verde a oraşului.

174 de animale sunt închise în grădina zoologică şi nu este prima dată când Parcul zoologic Cozla este în atenţia publicului. În urma unor puternice campanii media care au expus condiţiile în care trăiesc animalele, doi urşi şi un leu au fost salvaţi din condiţiile mizere în care trăiau de ani de zile şi transferaţi către rezervaţii naturale în care îşi vor petrece restul vieţii. În prezent speciile cu cele mai numeroase exemplare sunt porumbeii, iepurii şi porcuşorii de guineea – animale care ar putea fie să trăiască libere, fie să devină animale de companie.

Cu efortul autorităţilor şi al ONG-urilor locale şi internaţionale, animalele sălbatice din Parcul zoologic Cozla ar putea să-şi găsească un mediu de viaţa cât mai apropiat de cel natural. Primul pas, cel mai important, este schimbarea acestui loc trist şi revenirea lui la menirea pe care a avut-o atunci când a fost creat, acum mai bine de un secol – Parcul “Cozla”.

Deloc utopică, speranța noastră este că votul dumneavoastră ar putea face din Piatra Neamţ primul oraş din România care oferă locuitorilor un centru educaţional digital interactiv. Copiii ar putea să afle cum trăiesc de fapt animalele în mediul lor natural, care sunt nevoile lor, care sunt habitatele si speciile care trebuie protejate şi de ce nu putem trăi fără natură.

Cu deosebită stimă,
Gabriel PĂUN, Președinte Agent Green>>

D.V.

 

Lasă un răspuns