VIZE SI AVIZE PENTRU BANI EUROPENI / Dacă e marţi, e Alexandru Drăgan

vestitorii dragan            Suntem în plină criza.
De tot felul : economica, financiara,  morala, politica, de personalitate și de…personalitati.
Cred cu toată convingerea ca soluții la lipsa banilor romanesti pentru investitii, în afara de o justa economisire a acestora, în afara creditelor la banci, prima soluție ar fi ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE NERAMBUSABILE.
Zis. Și mai greu de …facut.
Pentru ca dacă pentru romani s-au desfiintat vizele și trudesc prin tari indepartate pentru o bucata de pita, pentru banii europeni care ne așteaptă la granițe sunt necesare multe vize și mai ales avize.
După experiența celor 25 de ani ca primar, totdeauna mi-a fost simplu să mă conformez la rigorile ghidului de finanțare europeana, deoarece fiind bun samaritean am gândit simplu:
,,Cine plătește, porunceste”! Și totul e OK!
Dar  lupta este colosala cu functionarii romani care au școala…
De-a lungul timpului am suferit destule piedici și nerozii, dar vorba romanului:daca ești optimist,consideri ca e un pas înainte!
IMAG0149 Am considerat o nerozie faptul ca mi-au impus functionarii de la mediu sa racordez tomberoanele la reteaua publica de canalizare din Damuc, Bicaz Chei, Bicaz Ardeal,Tasca și Tarcau, dacă vreau sa fac colectarea selectiva a deseurilor pe Valea Bicazului.
În toată Europa tomberoanele stau aliniate cuminti pe marginea trotuarului și …atat! Și ei chiar au canalizare, dar noi, când?
Dar ce mi s-a întâmplat zilele trecute trece de orice limita. Am cerut avize pentru un studiu de fezabilitate care avea ca scop final asfaltarea ultimelor ulite pentru transformarea lor în străzi. Adică niște ulite de 2-300 de metri lungime și 4 metri latime, nu autostrazi.
Stupefiat, după plata avizelor ( și nu ieftine)catre E-on electrică Neamt, am primit ,,AVIZ NEFAVORABIL”.
Deci investitiile nu se pot face, banii nu se pot accesa, străzile vor rămâne tot ulite cu balti.
Motivul? Pentru realizarea investitiilor va sugeram doua posibilități:
-1-sa construiti o alta strada pe alt amplasament;
-2-sa ridicați cablurile electrice de pe marginea strazii pe alți stalpi, dar la înălțimea de 6 m, deoarece ele sunt montate acum la 4m înălțime, nu asigura gabaritul și se pot întâmpla accidente. Proiectarea se va face de către proiectant autorizat de noi și se va emite autorizație de construcție. Investitia va fi suportata de dvs.,( adică de comunitate) !!!
Am rămas perplex: adică dacă drumul acela e de când comuna, instalatiile electrice de când curentul electric în sat, cu ce suntem vinovați noi, tascanii?
De ce sa cheltuim banii comunității sa le facem lor treaba conform normativelor și nu o fac ei?
Dar de când exista ulita și firele electrice și pana acum  înseamnă ca, cei care circula pe acolo sunt în pericol?!!!
Dacă suntem în pericol, trebuie să ne apăram, ca nu o fi asfaltul de vina!
Să ne apăram, ajută-ne Doamne, de astfel de ganditori,potrivit cărora cel mai bine e sa nu faci nimic. Și să ne plângem ca suntem săraci-dar bani nu vrem-,ca nu avem drumuri-dar punem cuie în drumul celor care se străduiesc să ne scoată din noroi.   Sau sa le imputam acestora contravaloarea proiectului pierdut!
Voi inrama acest document și poate voi ridica și un monument pe măsura celor care….Culmea, asta se întâmpla pe …strada PACII.
Pana atunci vi-l trimitem  spre a satisface uimirea-de ce nu se acceseaza fonduri europene?!!!
Voi reveni și cu altele asemenea….

Alexandru DRĂGAN

Salutăm – şi suntem convinşi că o vor face şi cititorii noştri – prezenţa în rândurile echipei „Reţeaua V – Vestitorii” (editorialiştii externi de la Vestea) a domnului Alexandru Drăgan, primar de Taşca, cunoscut atât pentru experienţa sa în administraţia publică locală dar şi pentru talentul de fin observator al reallităţilor din judeţ şi din ţară. Cum Alexandru Drăgan are şi har în a scrie aceste observaţii, probleme, idei, ne-am gândit … să-l punem la muncă şi, începând de azi, în fiecare marţi (evident şi în măsura timpului şi posibilităţilor), cititorii VESTEA vor putea să citească pastila săptămânală a acestuia. Spor! (Redacţia)

 

 

 

Comentarii Facebook

2 thoughts on “VIZE SI AVIZE PENTRU BANI EUROPENI / Dacă e marţi, e Alexandru Drăgan

  1. Da.Mare adevăr.Domnul Drăgan reprezintă un etalon al … administrației locale.Este adevărat, s-a zbătut pentru comunitatea pe care a păstorit-o și încă o mai păstorește.A avut succese, dar și eșecuri, bucurii, dar și supărări.De multe ori lupți cu morile de vânt într-o țară lovită de mediocritate, incompetență și chiar…trădare.Una peste alta, succesul a depășit cu mult eșecul, la Tașca, asta datorită în primul rând principiilor sănătoase ale domnului Drăgan și ajutat de anumite conjuncturi.Însă, trebuie să o spun, eșecurile au fost cauzate de incapacitatea clasei politice de a veni în sprijinul comunităților locale, văzându-și, de foarte multe ori, propriile interese ( personale sau de partid).Din aceste motive….societatea stagnează, evoluție nu există, iar mediul rural rămâne, în anul 2016, la nivelul anilor 90.Sigur, și societatea este vinovată, dar clasa politică este otrava care macină în măduva țării.Până nu ne schimbăm mentalitatea, noi, ca votanți și cetățeni de rând , nu vom schimba nimic în țara asta.Dacă noi ne vom schimba, vom putea avea pretenții și de la clasa politică și vom putea obține orice avize, autorizații, fără bani cheltuiți inutil, fără birocrație, fără nervi și înjurături.Până atunci…Dumnezeu cu mila.Succes domnului Drăgan- un om de care sunt mândru.Felicitări Vestea.net pentru „Pastila de marți”.

  2. Bravo d-le Dragan , se vede clar in ce stadiu a ajuns loc. Tasca. Bravo, bravo, bravo

Lasă un răspuns