Viorel Tudose, propus cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț


Ziaristul Viorel Tudose este propus, post-mortem, cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț. Proiectul de hotăre care prevede acordarea acestei distincții celui care a fost unul din titanii presei nemțene urmează să fie supus mâine dezbaterii consilierilor locali, care se vor întruni în ședință de lucru. Inițiativa legislativă îi aparține viceprimarului Luminița Vârlan, în semn de respect pentru personalitatea marcantă a omului care timp de mai bine de patru decenii și-a pus viața în slujba condeiului.
Făcând parte dintr-o generație de ziariști intrați în această breaslă după dezghețul din anii 70, a crescut ziariști tineri, după 1989, ajutându-i să își ia zborul prin propriile aripi. Unii i-au recunoscut acest merit, alții au uitat, cunoscut fiind faptul că povara cea mai grea din viață este recunoștința. Viorel Tudose a fost cu siguranță cel mai important gazetar pe care l-a dat Neamțul contemporan. Diploma de Cetățean de Onoare nu aduce beneficii domnului Viorel Tudose ci, mai degrabă, comunității noastre”, spune viceprimarul Luminița Vârlan.
Viorel Tudose s-a născut la 26 noiembrie 1943 la Gârcina. A urmat cursurile Liceului „Petru Rareș”, apoi a absolvit Facultatea de filologie ieșeană. A lucrat redactor la secția culturală a ziarului „Ceahlăul” mai mulți ani, după care a devenit secretar de redacție, „făcător de ziare”, așa cum îi plăcea să-și spună. În acea perioadă a promovat creația literară autentică din județ, lui revenindu-i meritul de a fi făcut cunoscută prima oară în presă „școala de poezie nemțeană”. Cei mai mulți dintre scriitorii de azi din Neamț au debutat în literatură și datorită sprijinului lui Viorel Tudose.
După anul 1989, a condus ziarul „Ceahlăul”, în calitate de redactor șef, apoi ca director general. În aprilie 2013, Viorel Tudose a plecat spre lumea celor drepți, răpus de o afecțiune cu care s-a luptat mai mult timp, dar pe care a tratat-o până în ultima clipă cu  optimism și cu zâmbetul pe buze.

.Alex SÎRBU

Lasă un răspuns