Viorel Stan: „Învățătorii, oamenii care fac din elevi oameni mari!”

În data de 5 iunie îi sărbătorim pe învăţătorii noştri.Gestionarea unei clase de copii vine la pachet cu multe provocări.

Profesia de învăţător este una din cele mai nobile dar şi una din cele mai frumoase profesii. Pentru că dobândeşti cunoştinţe, le împărtăşeşti altora şi te simţi mai apoi mândru că ai făcut parte din procesul de formare profesională prin care a trecut o persoană.Ziua Învăţătorului se sărbătoreşte în România din anul 2007.

Un proiect legislativ, iniţiat de un grup de 70 de parlamentari, a fost adoptat de Senat la 20 iunie 2007 şi de Camera Deputaţilor la 9 octombrie 2007. Iar unul din motivele adoptării a fost acela de a-i da învăţământului atenţia cuvenită, pentru că e unul din domeniile care ne reprezintă cu onoare. Data a fost stabilită mai apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Potrivit actului normativ, Ziua Învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat şi particulare din sistemul românesc.

De asemenea, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi alte instituţii abilitate ale statului acordă premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor, pentru merite deosebite.5 iunie se doreşte a fi un moment bun de reflecţie asupra şcolii şi a slujitorilor ei, o ocazie pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de dascăli. Mai ales că data nu a fost pusă întâmplător. 5 iunie reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, ”fondatorul învăţământului în limba naţională în Ţara Românească”. Gheorghe Lazăr a înfiinţat în Bucureşti, în anul 1818, prima şcoală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava.

Anul acesta, de 5 iunie, elevii nu vor avea cursuri, dar vor merge la şcoală. Conform calendarului pentru anul şcolar 2018-2019, 5 iunie este o zi specială care „va fi marcată prin manifestări specifice”. Manifestări prin care elevii îşi vor arăta respectul şi recunoştinţa faţă de cei de la care învaţă, faţă de cei care îi ajută să devină oameni mari.

Ziua de 5 iunie de aminteşte de faptul că suntem datori să protejăm această meserie şi să profităm de tot ceea ce au mai bun de oferit învăţătorii noştri. Să-i ascultăm, să ţinem cont de ceea ce-şi doresc şi să încercăm să le oferim toate condiţiile pentru ca ei să-şi facă din ce în ce mai bine munca.De ziua Învăţătorului, le urăm “La mulţi ani“ tuturor celor care sunt implicaţi în actul educaţional. Meritaţi tot ce e mai bun, pentru că ne oferiţi tot ce e mai bun.

Deputatul PSD Neamţ,
Viorel STAN,
secretar în cadrul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

Lasă un răspuns