Vigilenţii poliţişti locali au amendat bătrânele şi amărâţii care vând zarzavaturi şi fructe de pădure!

Planul de amenzi al Poliţiei Locale Piatra Neamţ este realizat inclusiv prin amendarea amărâţilor sau bătrănelor care vând o legătură de zarzavat sau o ulcică de fructe de pădure, informează un comunicat remis de instituţia respectivă, aflată în subordinea directă (conform legii) a primarului Dragoş Chitic.

<<Orele 13,30 : au fost depistate un nr. de 4 persoane, respectiv V. V., D. C., S. V. si N. V., care comercializau fructe de padure si zarzavaturi pe trotuar in fata farmaciei Dona de langa Piata Darmanesti, in conditii improprii (neigienice). Cele patru persoane au fost sanctionate fiecare conform HCL nr.7/2010>>,mentioneza comunicatul remis acum o oră de Poliţia Locală Piatra Neamţ (pe care îl prezentăm integral mai jos).

Deşi comunicatul nu precizează despre ce „contrabandişti periculoşi” o fi vorba, în Piatra Neamţ zarzavaturile sunt vândute la colţul străzii mai ales de femei amărâte de la ţară, majoritatea pensionare, care fac drumul la oraş pentru a face un ban cu care să-şi poată cumpăra medicamente sau să-şi ţină la şcoală nepoţii lăsaţi moştenire de părinţii acestora, plecaţi în ţări străine (care nici ei nu o duc colosal cu banii, lucrează cu ziua etc).

Tot în Piatra Neamţ, fructele de pădure sunt vândute, în general, de familii sărace din zona de munte ai căror adulţi sau copii se cocoaţă în săptămânile de sezon pe coclauri şi prin păduri ca să adune câteva borcane de zmeură sau afine.

Toţi aceştia trebuie să plătească din banii pe care-i încasează şi biletele la autobuze (între 5 şi 25 de lei, numai dus, în funcţie de distanţa de parcurs).

Foarte interesantă este şi formularea conform căreia motivul sancţionării ar ţine de condiţiile neigienice de comercializare. Dincolo de faptul că e vorba de produse care trebuie obligatoriu spălate după ce sunt cumpărate, Poliţia Locală a reuşit şi o ironie accidentală: Piaţa Centrală din Piatra, reconstruită în urmă cu câteva luni, zace nedată încă în funcţiune şi toţi comercianţii sunt dispuşi într-un fel de cerc perimetral, desfăşurându-şi activitatea în condiţii la fel de improprii ca şi zarzavatul vândut pe o coală de ziar, sub cerul liber.

Este evident că hărţuirea de către Poliţia Locală a acestor amărâţi nu urmăreşte decât mutarea acestora în Piaţa Centrală (sau în celelalte, mai mici, care nu au mai fost modernizate de n ani) pentru a fi taxaţi de către Urban SA, societatea CL Piatra Neamţ, aflată în reorganizare financiară (care administra şi Piaţa Centrală la momentul incendiului).

Mai jos, integral, comunicatul Poliţiei Locale Piatra Neamţ:

<<S I N T E Z A   A C T I U N I I  P O L I T I E I   L O C A L E  17-18.08.2017

In zilele de  17-18.08.2017, intre orele 06.00-22.00, la nivelul Biroului de Ordine Publica din cadrul Politiei Locale Piatra Neamt, s-a organizat si executat o actiune pe linia prevenirii si combaterii  cersetoriei, a furturilor din buzunare si a faptelor antisociale de pe raza municipiului Piatra Neamt, ocazie cu care au fost obtinute urmatoarele rezultate:

– persoane legitimate =  94   ;
– persoane atentionate=  74;
– persoane fara adapost fotografiate(cersetori)= 4 ;
-persoane sanctionate la Lg.nr.61/1991R pentru alte fapte contraventionale(provocare de scandal, consum de bauturi alcoolice pe domeniul public,)    =7;
– stari conflictuale aplanate= 3  ;
– baruri verificate = 54  ;
– cersetori depistati si sanctionati contraventional =15 ;
– persoane conduse la sediul politiei = 8 ;
– minori depistati si incredintati familiei = 3;
– proprietari de caini de companie care au fost depistati si atentionati cu privire la prevederile H.C.L. nr.7/2010 referitoare la obligativitatea detinerii de ustensile asupra lor, pentru strangerea excrementelor de pe domeniul public=   4.

Sanctiuni contraventionale aplicate =   52 , in valoare totala de 5740 lei,  din care la :

– Legea 61/1991 R (privind incalcarea normelor de convietuire sociala)= 22  in valoare de  2100 lei.
– O.U.G. 97/2005 (privind actele de identitate) =  14  in valoare de  540    lei
– H.C.L. nr.7/2010  =  16 in valoare de 3100 lei.

Ex:

In ziua de 17.08.2017, orele 08,00 : a fost depistat numitul T. V.,de 51 ani, din Piatra Neamt, pe Bulevardul Dacia, in timp ce consuma bauturi alcoolice (vin) in spatiu public.
A fost sanctionat conf. Legii nr.61/1991R,cu suma de 100 lei.

Ora 11.15: a fost depistat minorul T. M. in varsta de 13 ani, domiciliat in comuna Girov, jud. Neamt, in fata Directiei de Taxe si Impozite in timp ce apela la mila publicului, desi este apt de munca.              Contravenientul a declarat ca, pe parcursul unei ore de cand cerseste, a adunat suma de 35 lei.
Avand in vedere ca este minor, acesta a fost predat parintilor si s-a luat masura sanctionarii contraventionale a mamei acestuia – T. E., conf. Legii nr. 61/1991, republicata, cu suma de 200 lei, pentru nesupravegherea minorului.
Susnumitul nu este la prima fapta de acest gen, acesta fiind depistat anterior de mai multe ori apeland la mila trecatorilor.

De asemenea, in jurul orelor 12,45 a fost depistata, pe Bulevardul Traian,  numita A.A.A, de 33 ani din Comuna Filipesti, jud.Bacau, in fata farmaciei Reforma, in timp ce apela la mila publiculuii desi era apta de munca.
A fost sanctionata contraventional conf. Legii nr. 61/1991R, cu suma de 100 lei.

Orele 13,30 : au fost depistate un nr. de 4 persoane, respectiv V. V., D. C., S. V. si N. V., care comercializau fructe de padure si zarzavaturi pe trotuar in fata farmaciei Dona de langa Piata Darmanesti, in conditii improprii (neigienice).
Cele patru persoane au fost sanctionate fiecare conform HCL nr.7/2010.

        Tinand cont de cele mai sus prezentate reiteram apelul catre cetatenii municipiului P.Neamt sa nu mai ofere sume de bani persoanelor care apeleaza la mila publica deoarece in acest mod se incurajeaza si se perpetueaza fenomenul cersetoriei, cei care apeleaza la mila publica fiind in majoritate covarsitoare persoane apte de munca.      

BANII OFERITI CERSETORILOR NU AJUTA LA NIMIC, SPUNE – NU- CERSETORIEI ! 

Compartimentul Secretariat si Relatii Publice / Politia Locala>>

D.V. / foto: arhiva

 

 

Comentarii Facebook

9 thoughts on “Vigilenţii poliţişti locali au amendat bătrânele şi amărâţii care vând zarzavaturi şi fructe de pădure!

 1. Ce rușinos. Se dau periodix comunicate se presa care sa justifice activitatea lor. Realitatea noastră o vedem zilnic in oras: indivizi dubiosi fac legea, iar amenzi iau copiii si bunicii nostri.

 2. NENOROCITI DE POLITISTI LOCALI, SA AJUNGETI SA VINDETI SI VOI ZARZAVATURI LA 80 DE ANI, CA SA CASTIGATI BANI DE PAINE, NEMERNICILOR, POT FI BUNICII VOSTRI!!!

 3. Cine vrea sa vanda, sa respecte regulile.Cine nu le respecta, sa fie amendat.Amenzile nu sunt pentru bogati sau saraci,ci pentru faptele lor.

 4. „Clientii” lui Matu si Chitic nu cred ca au fost deranjati.As fi curios daca politia locala a facut vreodata o descindere printre tiganii de pe malul Cuejdului!Acolo e scandal zilnic, plus carute, satre, activitati neautorizate, se arunca gunoaie, etc..Pentru sarmanii care vand fructe de padure sau ciuperci s-ar putea amenaja foarte simplu o piata temporara in oras.Ar fi mai util decat dughenele cu „bruneti” care apar de zilele orasului..

 5. Au dat amenzi din grija pentru sanatatea noastra? Pentru conditii neigienice? Dar ce mancam din supermarket nu atenteaza mai mult la sanatate? De ce nu le creeaza conditii? Cateva tarabe, cum ar fi in stanga Orion-ului…. Au stat politistii locali zile intregi sa vaneze babute care vindeau acolo, in timp ce in alte locuri, unde actionau hoti de buzunare, nu era picior de politist…..

 6. Dar de ce inchid ochii la vinzatorul de droguri in Darmanesti ca se vind ca la magazin drogurile ,,,ce face politia pe tema aceasta ,dar sa asteptam pe Stefan cind va fi eliberat poate face un pic de curatenie ,atit in politie cit si prin cartier.

 7. in data de 19.08.2017 , orele 19.00- 19.30 , o satra de rromi , cu caruta si insotiti si de 2 calareti ( de aceeasi etnie ) , beti , cu chef de scandal , au blocat circulatia la intrarea in kaufland . se vad foarte bine pe camerele de luat vederi .
  niciun gunoi in uniforma nu a aparut in zona , chiar daca inbecilii pun in pericol viata trecatorilor . a se vedea ce s-a intamplat acum cateva saptamani cu caruta ( aceeasi ) in parcare kaufland.
  pentru gunoaiele din primarie si politie si din magistratura aceste fapte nu prezinta pericol social , asa cum nu prezinta nici drogurile vandute la orion , langa babutele cu zarzavat.
  in schimb , isi bat joc de niste amarate de babute , care aleg sa-si castige existenta vanzand niste fructe in loc sa fure , sa cerseasca , sa faca scandal , etc .
  logica acesta cretina – emanata de cutiile craniene goale ale judecatorilor , procurorilor , politistilor si functionarilor – a devenit un brand local .
  imi asum fiecare cuvant si acuzatie din comentariu .
  in acest oras : politia , primaria , parchetul si judecatoria sunt institutii inutile – este de ajuns sa iesi pe strada pentru a constata acest lucru .

 8. Politia Locala reuseste tot mai bine sa devina cea mai antipatizata institutie publica,si pe buna dreptate. Se fereste ca dracu de tamaie sa se ia de boschetari,hoti de buzunare,infractori violenti ,tigani si alte specii,dar nu ezita deloc atunci cand e vorba sa le faca viata grea amaratilor. Nu ii scuz nici pe ei,dar parca maimutele astea in uniforma prea sar calul. Pe mine au vrut sa ma amendeze ca am parcat pe colt la Bon Gusto,dar pe cocalarul de tigan care parcase direct pe trecerea de pietoni+locul pers cu handicap nici nu au incercat sa il deranjeze.De,avea BMW….Asa ca i-am spus paznicului ca il dau in judecata personal. Si s-a potolit javra….

Lasă un răspuns