VIDEO „Şoim român” a cutremurat Centrul Cultural din Taşca! Un Festival care s-ar putea numi MAI ROMÂN!

……………………………….
S-a cutremurat azi aula Centrului Cultural din Taşca (judeţul Neamţ), în prima zi în care a debutat Festivalul Național al Artiștilor Amatori din cadrul M.A.I. Lansarea unei noi cărţi de poezii a poliţistului Marius Coşerariu s-a îmbinat cu un recital ad-hoc de cântece patriotice în care legătura de la un cântec la altul a fost făcută – după un model deja celebru în Ardeal – pe prima strofă de la „Şoim Român”.

A fost – vezi VIDEO de mai sus – nu o regie pregătită din timp şi o improvizaţie spontană care l-a luat prin surprindere chiar şi pe Marius Coşerariu care se afla la microfon când un coleg i-a luat din mână obiectul respectiv şi a cântat refrenul.

„Nimic pe lume nu-i mai sfânt
Şi mai frumos pe-acest pământ
Decât să mori ca luptător,
Înfăşurat în Tricolor…”

Iar ce a urmat, vedeţi, măcar ca fragment, mai sus…

Festivalul MAI a debutat azi cu o paradă militară a Asociaţiei Tomis din Constanţa ai căror membri au îmbrăcat costume din primul răyboi mondial. Parada şi reconstituirea istorico-militară au avut loc în centrul comunei, chiar la Drumul Naţional, sub coordonarea directorului Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I” – filiala Constanța, prof. Dr. Costin Scurtu (istoric).

Abia apoi a urmat lansarea cărții „CREDINȚĂ. DRAGOSTE. ȚARĂ” a lui Marius Coșerariu, apărută la editura „Suflet Transilvan” din Brașov. La aceste evenimente au participat oameni de cultură din judeţul Neamţ, public din zonă, jurnalişti şi, evident, polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră care de mâine se vor întrece în cadrul Festivalului, dar ;i reprezentanţi ai autorităţilor din zonă, inclusiv primăriţa Dana Ursache.

Ziua de miercuri este dedicată concurenţilor din secţiunile folk şi muzică uşoară iar cea de joi celor de la folclor (solişti şi instrumentişti). MC-ul Festivalului este comisarul şef Diana Zamfira Petrescu, de la centrul Cultural al MAI.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural al M.A.I. cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor şi al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, în colaborare cu Asociaţia Culturală “Eu Cred”, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ şi Primăria Comunei Taşca.

Cât priveşte Cântecul ŞOIM ROMÂN, acesta a fost iniţial Marşul unui Batalion de Vânători de Munte din Primul Război Mondial.
Utilizarea acestei prime strofe din Şoim Român ca pasaj de trecere de la un cântec la altul a fost clasicizată de un preot cântăreţ de folk şi folclor din Ardeal, părintele Doru Gheaja, iar un astfel de exemplu puteţi vedea în clipul VIDEO de mai jos:

D.V.
sursa foto – facebook / Nica John, Cosinschi Felicia
sursa video – facebook / Monica Sofron