VIDEO „Să ziceți bogdaproste!” Replica prin care primarul îi tratează pe consilieri ca pe niște pomanagii

O replică absolut halucinantă a fost dată de primarul de Piatra Neamț, Andrei Carabelea, ieri, consilierilor locali după ce acesta a fost nevoit să-și retragă proiectul de HCL cu privire la noul credit dorit:

„Puteți să ziceți bogdaproste domnilor consilieri de la PSD și PMP că v-am scutit să vă faceți de râs. Să știți că pentru voi am făcut-o…”.

Momentul respectiv poate fi văzut la timer 1.36.50, în video cu ședința, de la finalul articolului.

BOGDAPRÓSTE interj. (Adesea substantivat) 1. Cuvânt de mulțumire adresat celui care dă ceva de pomană. ◊ Loc. adj.De bogdaproste = de pomană. (DEX)

Altfel spus, primarul a dat de înțeles că aleșii locali (care au anunțat că nu vor vota cum vrea el un anume proiect) ar fi niște POMANAGII. Sau niște MILOGI care stau la mila lui.

Replica primarului este o insultă frontală și deși au trecut mai bine de 24 de ore de la emiterea ei, Andrei Carabelea nu și-a cerut scuze publice, așa cum ar trebui să facă un demnitar educat care, măcar în al 12-lea ceas, și-ar asuma și ar regreta un asemenea grav derapaj de limbaj.

Această atitudine și verbiaj care nu au ce căuta întro ședință de Consiliu Local („Ședința de Consiliu Local este solemnă” – spune legea) amintesc, din păcate, de alte episoade similare din politica și administrația din Neamț (vezi Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, când spunea despre liberali că sunt „lepre” sau despre ex-ministrul Ana Birchall că e o „curcă urâtă cu spume” și o trimitea să citească „Suge-o, Ramona”).

Iar după replica dată LIVE în ședința de CL, primarul Carabelea a continuat cu tonul arogant și cu lansarea de insulte și în comunicatul de presă pe care l-a emis aseară:

„Prin retragerea proiectului de pe ordinea de zi i-am ajutat pe consilierii PSD și PMP să nu se facă de râs chiar de tot în fața orașului”,
„Astfel, le-am dat ocazia să citească proiectul de hotărâre”,
„Le dau șansa consilierilor ca până la ședința următoare să citească cu atenție” etc…

Acest ton agresiv arată, pe fond, că primarul nu a făcut niciun favor consilierilor locali ci că este foarte iritat de faptul că nu au ieșit calculele cu votarea proiectului cu creditul (emisiune de obligațiuni). Și este evident că nu a retras proiectul pentru că spusese un consilier că va arată votul secret (așa cum fac parlamentarii în Parlament cu bilele) și că exprimarea „procedura ar fi anulabilă” nu este decât o opinie nesusținută juridic.
Cu siguranță, ipoteza că primarul a retras proiectul pentru că devenise evident că nu are voturile necesare pare mai sustenabilă (vom reveni cu un articol pe această temă).

Practic, în limbaj popular (dar nu de autobază, cum vedem că se practică), primarul e iritat că „nu i-a ieșit jucăria”. Și dacă nu ar fi îmbătat de sfaturile (inepte!) ale celor care-i spun să certe pe adversari, să fie agresiv ar realiza problemele de fond din dificultățile pe care le are tot mai des. Pe acest eșec, ar fi vorba:
– proiect foarte important aruncat, pe sub ușă parcă, pe suplimenarea ordinii de zi.
– lipsa oricăror discuții și negocieri reale politice și cu adversarii dar și cu proprii parteneri din coaliția de la Piatra Neamț. Expedierea discuțiilor cu „întrebați-l pe Potolea”, deși consilierii aveau întrebări nu doar de formă (la care poate răspunde respectivul membru al Cabinetului Primarului) ci și de fond arată că, de fapt, parcă primarul sugerează că el, la rândul lui, nu a studiat foarte aplicat ideea respectivă.
– votarea celui mai important proiect de HCL din actualul mandat într-o ședință la care primarul nu a participat fizic (fiind ocupat cu o activitate de partid) și nereprogramarea unuia din cele două evenimente care se suprapuneau arată, de asemenea, o anume autosuficiență greu de etichetat (mai ales că majoritatea a fost, de multe ori, și până acum, una fragilă).

Revenind la limbajul total discutabil al primarului, din ultimul timp, este evident că ține doar de el să aprecieze dacă o asemenea atitudine îl va avantaja.

Andrei Carabelea are la îndemână mai multe variante:
– meditează un pic la propriile derapaje (de limbaj dar nu numai), poate mai întreabă și în dreapta și în stânga despre cum sunt percepute astfel de atitudini (dar nu pe yesmani sau pe cei care îl sufocă cu diverse idei sau interese discutabile) sau și ea deciziile ce se impun (inclusiv renunțarea la serviciile unor membri ai echipei sale care par să-l înfunde tot mai mult, inclusiv tăierea legăturilor cu așa-ziși specialiști care-i propun astfel de idei care trebuie aplicate rapid, pe colțul mesei…) sau…
– rămâne în aceeași bulă în care este însiropat acum, de diverse persoane interesate, care-și au propria agendă privată, total diferită față de menirea și rolul unui primar matur care respectă pe toți consilierii indiferent de partid și e în stare să se așeze la masă și să dezbată civilizat problemele importante.

Mai ales că și Codul Administrativ nu spune că aleșii locali ar fi niște pomanagii sau milogi care trebuie să spună Bogdaproste ci că primarul duce la îndeplinire ce stabilesc consilierii:

ARTICOLUL 154 – Rolul primarului
(1) Primarul asigură respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a prevederilor Constituției, precum și punerea în aplicare a legilor, a decretelor Președintelui României, a ordonanțelor și hotărârilor Guvernului, a hotărârilor consiliului local (…).”

Iar consilierii locali – conform aceluiași Cod dar și altor normative – trebuie să voteze conform propriei conștiințe, evident, în cunoștinț[ de cauză și nicidecum după cum se rățoiește cineva la ei.

Dacă ar înțelege recomandarea cu observarea a ceea ce e în jurul lui, până să fie supărat pe consilierii de la Opoziție, primarul ar realiza că, în acest moment începe să piardă inclusiv încrederea în fața unor consilieri din majoritate. Ieri, la tirul de întrebări sau acuze venite de la Opoziție, niciun consilier local PNL, USR, Pro România nu a intervenit în dezbatere de partea primarului. Niciunul.

Oare acest detaliu nu e un semn de întrebare pentru primar?

Mai jos, integral, VIDEO, ședința de ieri. Și – deși calitatea sunetului este execrabilă, o recunoaște și primarul când spune că „Nu am înțeles nimic din ce s-a spus mai devreme” – la timer 1.36.50 se aude cum primarul le trântește în obrazul consilierilor replica incalificabilă cu „Bogdaproste”:

D.V.

 

One thought on “VIDEO „Să ziceți bogdaproste!” Replica prin care primarul îi tratează pe consilieri ca pe niște pomanagii

 1. Tot acest circ de 2 bani ca sa se ascunda faptul ca in acest oras NU SE FACE NIMIC si vb de lucruri simple care nici nu costa mari sume de bani cum ar fi:

  Trotuarele sunt nereparate si pline de denivelari.Trecerile la nivel sunt facute in bataie de joc si nimanui nu-i pasa.Borduri de un sfert de metru fara treceri la nivel.Guri de canal neridicate.Pavele distruse pe Decebal de la Petrodava in sus,o bataie de joc.Parcari pe pamant in oras.Semne de circulatie lipsa ca sa ”reglementeze”anarhia din acest oras si in zonele de agrement.Politia Locala inexistenta din cauza lipsei de personal.Fostul parc ZOO arata lamentabil cu constructii din tabla si foisoare in paragina folosite ca spatiu de depozitare.Plin orasul de trepte distruse si deteriorate incepand de la Turn pana la margine orasului,NIMANUI nu-i pasa.

  Nu sunt bani pentru aceste lucruri in schimb se ”deturneaza” 3 miliarde pe zilele orasului?si alte miliarde pe alte aberatii de de actiuni?in timp ce acest oras se paragineste din ce in ce mai mult?

  Te uiti la aceasta sedinta a CL-lui si vezi o gramada de paraziti si analfabeti platiti cu miliarde pe luna care rad si se distreaza in timp ce aces oras se scufunda in mizerie si paragina.Halucinanta imaginea..asemenea dispret fata de cetateni mai rar mi-a fost sa vad….

  Cum poti justifica salariile de 200 milioane/luna intr-un oras de 2 km unde nu se face NIMIC?O mega bataie de joc la adresa noastra care platim.

  Se pare ca methnele vechii administratii de hoti si analfabeti hoti Chitic si Gavrilescu au reaparut la Primarie.

  Nu e un semn bun pentru Carabelea si viitorul lui.Rabdarea noastra e pe sfarsite.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.