VIDEO Prefectul Lazăr despre DN Bicaz-Poiana Largului: „Nu mă interesează că e constructor cumătrul lui Arsene, vreau să văd lucrarea gata!”

Prefectul George Lazăr a declarată că „Nu mă interesează că e constructor cumătrul lui Arsene, vreau să văd lucrarea gata!”, cu referire la blocajul actual de pe Drumul Național Bicaz-Poiana Largului. Declarația lui Lazăr a fost făcută într-o conferință de presă care a avut loc astăzi în care l-a avut alături pe Dănuț Pilă, director general al Direcției Regională de Drumuri și Poduri Iași. Au fost prezenți și primari sau alți reprezentanți ai administrației locale din zona respectivă.
George Lazăr a subliniat, de mai multe ori, că actualul blocaj nu este generat de Guvern sau de Ministerul Transporturilor „așa cum insinuează Ionel Arsene sau o gazetă care-i ține trena”.
Prefectul a punctat și situația actuală în care constructorul a cerut rezilierea contractului.
Ca nebunia să fie totală, replicile date de directorul DRDP Iași nu au clarificat deloc situația ci au avut darul să încurce și mai mult percepția publică. Astfel, Dănuț Pilă a vorbit de anumite „inadvertențe” (dintre facturile emise de constructor și situația reală din teren) dar și înainte și după această prezentare a menționat de câteva ori că „lucrarea e realizată 85 la sută, ar mai fi de lucrat 2 săptămâni, hai maxim o lună”. Când a venit însă vorba de plățile realizate (undeva la 60 la sută, din informații neoficiale), același director Pilă nu a mai vrut să fie la fel de precis și nici nu areușit să convingă de ce nu au fost lămurite până acum respectivele „inadvertențe”. Că sunt câteva luni de când lucrările sunt oprite și de abia marți și joi vor fi niște runde de discuții la Iași, beneficiar-constructor, care ar stabili dacă se deblochează lucrarea sau nu.
Dănuț Pilă nu a reușit nici să explice de ce nu sunt plătite restanțele de 25%, nici dacă azi DRDP are în cont banii respectivi plus cei necesari pentru restul de lucrare, furnizând o explicație aiuritoare pentru o instituție care lucrează cu bani publici: „Astea sunt treburile noastre interne!”. Pilă a fost întrebat de un jurnalist și dacă instituției pe care o conduce i s-au cerut documente de la vreo instituție de anchetă iar răspunsul lui a fost decupat din același serial tip Kafka: „Am citit și eu în presă că este o anchetă făcută de DNA Bacău!”. Repetăm, întrebarea la care a răspuns cu „Revista Presei” viza informația dacă DRDP a fost deranjată sau nu de anchetatori…
Iar în ce privește lucrarea propriu-zisă, prefectul Lazăr a arătat că știe mai multe detalii tehnice decât chiar directorul instituției care e beneficiar, un element în plus care arată că rocada Laicu-Pilă în fruntea DRDP e una care arată, din nou, că de atâta timp această instituție e condusă de directori care sunt – cel puțin la comunicare! – departe și de jobul de portar la instituție. Iar cea mai bună dovadă este în filmul video al conferinței la momentele în care jurnaliștii întrebau de termene, fie și estimate, iar Pilă moșmodea verbal ceva despre 2 săptămâni, 4 săptămâni, ordin de începere, apoi asfaltare, apoi iar 2 săptămâni etc.
Pentru un observator atent (dincolo de istoricul referitor la finanțarea și atribuirea lucrării), prestația acestui director DRDP a fost o ofensă adusă și cetățenilor din Neamț care au dreptul la răspunsuri clare, nu bolmojite dar și la adresa prefectului care l-a invitat într-o conferință de presă pentru a oferi informații exacte, tehnice, corecte, nu un istoric vag (toți cei prezenți și majoritatea nemțenilor îl știu mai bine) și referirea la „forurile superioare” atunci când a fost întrebat despre ipoteza că cineva din DRDP ar mai și trebui să răspundă.

 

 

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns