VIDEO Poliţistă către cameraman la accident: „AŢI FILMAT DESTUL!”

Incidentul de mai sus a avut loc aseară, imediat după producerea unui accident mortal, între poliţista din imagine (de la Postul de Poliţie Dumbrava Roşie) şi cameramenul de Antena 1, Sebastian Bădiţa (care a şi postat clipul pe internet).
Din ce se vede şi se aude în cele câteva secunde de imagini video, iritarea poliţistei nu este că operatorul tv ar fi pătruns în câmpul faptei (nici nu se vede vreo demarcare cu banda reflectorizantă, mai mult, maşina implicată se vede în fundal, la vreo 20-30 de metri). Poliţista doar constată, ca un veritabil cerber de la inexistenta Autoritate a Filmatului in Locuri Publice că „Aţi filmat destul!”.

Dialogul dintre cei doi este mai mult decât elecvent:
-Aţi filmat destul. Aţi văzut ce s-a-ntâmplat. Vă rog să nu mai filmaţi!”
-De ce?… Nu ştiţi cumva că e un drum public?
-E un drum public, dar v-am zis, v-ţi filmat până acuma (sic!), v-aţi făcut treaba şi puteţi să… ((face semn cu mâna gen „să plecaţi))
-Asta-i treaba poliţiei, credeţi?…

Politista de la Postul comunal nu a mai continuat discuţia pentru că a fost întreruptă de un coleg de la Poliţia Rutieră care a adus-o cu picioarele pe pământ, întrebând-o despre activitatea pe care trebuie să o facă: „Aţi găsit pe cineva la faţa locului, vreun martor, cineva?..”

Dintr-un articol publicat aseară, la scurt după accident, de Ionuţ Corfu de la siteul tvmneamt.ro rezultă că Bădiţă nu a fost singurul jurnalist care a trebuit să îndure hărţuirile poliţiştilor sau rudelor iritate de prezenta presei: <<La fata locului si-au facut aparitia si rudele celor trei, care cu nervii intinsi la maximum, ceea ce nu este deloc de condamnat in astfel de momente tragice, s-au razbunat pe doi jurnalisti, apostrofandu-i, jignindu-i si amenintandu-i. Corespondentul unui post central de televiziune, a fost chiar la un pas sa se aleaga cu camera video distrusa, in timp ce era continuu amenintat cu bataia. Toate aceste lucruri s-au petrecut sub ochii nepasatori ai celor vreo sapte politisti, aflati la fata locului, care nu numai ca nu au intervenit sa aplaneze, ba chiar unii au turnat gaz pe foc, hartuind la randul lor jurnalistii, ceea ce a alimentat furia rudelor celor implicati in accident>>.

Din păcate, astfel de episoade în care jurnaliştii sunt hărţuiţi sau agresaţi arată ceea ce se numeşte lipsa de cultură şi de respect faţă de drepturile/obligaţiile celorlalţi. La fel ca şi poliţiştii, jurnaliştii nu merg la astfel de evenimente pentru că nu au ce face noaptea acasă ci pentru că asta le e meseria, asta le e fişa postului – informarea promptă şi corectă a opiniei publice.
Evident că jurnaliştii trebuie să respecte regulile de la locul unei fapte, să nu deranjeze, la rândul lor, pe cei care fac ancheta. De asta însă practica judiciară stabileşte demarcarea urgentă a locului faptei – cu bandă reflectorizantă, popice sau chiar cu agenţi de poliţie – pentru ca nimeni, nu doar jurnalişti ci nici martorii oculari sau ceilalţi curioşi să nu altereze probele de la faţa locului.
Mai mult, poliţiştii care fac cercetarea la faţa locului nu trebuie să permită apariţia unor noi scandaluri (rude între ele, rude cu poliţişti, rude cu salvatori, rude cu jurnalişti), nicidecum chiar ei să stârnească sau să încurajeze polemici inutile.

Filmarea de mai sus dovedeşte fără tăgadă că măcar unii poliţişti (poate e vorbă de lipsă de experienţă, poate de altceva…) au nevoie urgentă de un curs de un sfert de oră în care să li se explice care sunt drepturile oricărui cetăţean în spaţiul public (nu doar a jurnaliştilor, ci a oricărui cetăţean), inclusiv să filmeze subiecte de interes public. Singurele instituţii care pot sancţiona în România anumite imagini (foto sau video) făcute publice sunt Justiţia sau CNA şi e vorba nu despre imagini FILMATE ci despre imagini DIFUZATE în spaţiul public (CNA doar pentru difuzorii de programe TV). Poliţia Română nu are în atribuţii astfel de activităţi şi ar fi bine ca şi doamna/domnişoara poliţistă de la Dumbrava Roşie (?) să afle acest lucru. Nu de alta, dar intervenţii precum cele din imaginea de mai sus se califică cu uşurinţă pentru acuzaţii de ABUZ ÎN SERVICIU.
Cu ocazia unei astfel de instruiri, poliţista ar mai putea afla că, de multe ori, imaginile filmate sau fotografiate de jurnalişti au fost ulterior de mare ajutor colegilor ei sau procurorilor (pentru completarea anchetei, pentru depistarea unor matori sau chiar a autorilor unor fapte) dar şi unor persoane implicate în accidente sau în alte evenimente (când exista suspiciunea că se încearcă deturnarea sau muşamalizarea anchetei). Dar câte lucruri interesante nu ar putea afla doamna/domni;oara poliţistă dacă şefii din IPJ Neamţ ar avea grijă ca oamenii trimişi în teren să fie cât mai bine instruiţi care să respecte şi drepturile cetăţeneşti şi să ştie să se şi protejeze pe ei înşişi, eficient dar legal…

Daniel Vinca – imagini video Sebastian Bădiţă

 

Comentarii Facebook

2 thoughts on “VIDEO Poliţistă către cameraman la accident: „AŢI FILMAT DESTUL!”

  1. Urat din partea celui ce a filmat. O persoana zacea moarta pe jos, crezi ca rezolvi ceva filmand sau comentand la un organ de politie poate ravasit de faptul ca si el are acasa un copil de aceeasi varsta ? Jurnaliştii din țara lui peşte nu dau dovadă delox de bun simț.

  2. Asa e, rusine domnului cameraman, baga-te bre peste aia de la militie si salvare :)). Pentru Anonim: Aveti perfecta dreptate :)), chiar nu inteleg cum isi permite sa filmeze in loc sa intervina asupra victimelor, Doamne Dumnezeule… mai filmeaza si pe spatiu public.
    P.S. Pentru cei cu o viteza de procesare mentionez ca scrierea de mai sus este una sarcastica la adresa comentatorului „Anonim” a caror conexiuni logice dintre neuroni se desfasoara cu un retard relativ. Cat despre doamna/domnisoara politist… cunoastem ce fel de femei sunt:), nu si-ar avea rostul denigrarea la adresa stimabilei.

Lasă un răspuns