VIDEO Placentă aruncată la coşul de gunoi din baia unui salon din Maternitate!

Filmul de mai sus, montat în buclă de la secvenţa de 14 secunde înregistrată de o pacientă care urma să nască, este despre o placentă cu cordon ombilical, cu sânge şi lichid amniotic, „deşeuri infecţioase” aflate într-un coş de gunoi de la un salon de la Secţia OG din etajul 4 al Spitalului Judeţean Neamţ.

„Deşeuri infecţioase” pentru că acesta este termenul legal (Norma tehnică privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale din 03.12.2012). Tot legislaţia în vigoare stabileşte şi recipienţii speciali în care sunt colectate şi transportate astfel de resturi rezultate din activitatea medicală, marcaţi obligatoriu cu pictograma „Pericol biologic”.

Pacienta care a realizat filmarea are o relatare de coşmar: „Am fost internată, era seară, medicul – care era şi şeful de secţie – a stabilit că e vorba de o urgenţă, trebuie cezariană. Am fost dusă în acel salon, cumva un salon de pregătire a celor care urmam să naştem. Mi s-a indicat să merg în acea baie a salonului, să mă pregătesc pentru naştere. Am avut un şoc când am văzut treburile alea în coşul de gunoi. Am scos telefonul, am butonat şi am filmat pentru că m-am îngrozit. Probabil să zgomotul făcut de mine a atras atenţie, pentru că imediat au intrat două asistete peste mine în baie. M-au certat. Nu le-am dat prea mare atenţie pentru că, pe furiş, am trimis filmarea pe whatsapp soţului, care era pe hol”.

Pe faţa femeii se citeşte groaza când retrăieşte acele clipe. Asistentele îşi fac datoria de a informa şefa de secţie că… au o pacientă prea curioasă. Aşa că femeia este certată şi de şefa de secţie că „de ce fac atâta caz pentru două picături de sânge”. I se atrage atenţia şi bărbatului că soţia sa „abia a fost internată şi face din astea?”. El nici nu apucase să vadă filmarea care îi fusese trimisă în telefon, nu a înţeles pe moment dar s-a prins ulterior când a văzut despre ce e vorba.

„Eram şi eu furios. Când vezi resturile alea de carne care băltesc în sânge şi ce era acolo şi tot pacienţii sunt vinovaţi, cum să nu te enervezi?”, spune bărbatul.

Citeste si https: VIDEO Placentă aruncată la coşul de gunoi din baia unui salon din Maternitate!

Nu a fost singurul episod de acest fel. La ecografie, cearşaful de unică folosinţă avea pete, de la pacienta precedentă. Pacienta şi-a permis iar să atragă atenţia, a fost schimbat acel material (care, la urma-urmei, este o banală foaie de hârtie), evident cu tot cu privirile ţâfnoase primite de la personal. Şi multe-multe altele…

A fost şi o minune: „În cele câteva zile de internare, la un moment dat, ca din senin, a apărut o mare grijă pentru curăţenie, prosoape, materiale dezinfectante… Ne-am lămurit repede, venea un control. A trecut controlul, au dispărut şi materialele respective”, spune femeia.

Nu au mai mers până acum cu imaginile filmate nici la vreo autoritate, nici la presă. „Să ştiţi că ne-am gândit mereu la asta, am tot discutat. Dar parcă nici nu voiam probleme şi am văzut că în cazul Geanina Sechel nu s-a rezolvat nimic. Femeia aia a murit cu zile şi am mai citit prin presă că nimeni nu a plătit pentru asta. Măcar soţia mea şi copilul sunt teferi”, spune soţul.

De ce a venit acum cu filmarea la Vestea? „Am văzut cazul cu Creşa, cu copiii bătuţi acolo. Şi mi-am dat seama că la Creşă nu e o atitudine singulară. Aşa se poată aceşti angajaţi în diverse instituţii deşi, altfel, tot auzim cum statul şi autorităţile sprijină familia, copiii, mamele. Sprijină pe naiba! Dar şi noi, cetăţenii trebuie să facem ceva. Să arătăm abuzurile, incompetenţa. Nici nu mai e vorba de o culoare politică ci de o boală generalizată”, spune bărbatul.

În cele aproape două zile de când filmarea a ajuns în redacţie, am trecut la verificări. După cum vedeţi şi în filmul de mai sus, prima verigă din buclă e mai lungă, e cea integrală primită, ca să se vadă şi încăperea. A venit confirmarea, e baia unui salon din spital, de la OG, de la etajul 4.

Ieri, 2 medici au văzut imagini, fără să li se spună ce e în cosşul de gunoi. Răspuns unanim: „Placentă sută la sută, cu tot cu cordon ombilical, sânge, lichid amniotic. Uitaţi-vă în jurrul placentei ce baltă e…”. Aseară, un al treilea medic care are şi cursul pentru management medical a confirmat şi el.

Toţi 3 specialiştii s-au declarat sideraţi şi, pe scurt, au spus că situaţia respectivă este una total neconformă cu standardele şi care poate genera multiple riscuri. De la viruşi şi bacterii care să fi fost în trupul pacientei de la care provine placenta până la faptul că tot ceea ce e în coşul de gunoi (cu sânge şi lichid la temperatura camerei) este un mediu propice pentru generarea sau dezvoltarea celebrelor infecţii nosocomiale.

Citeste si https: VIDEO Placentă aruncată la coşul de gunoi din baia unui salon din Maternitate!

Infecţii cu atât mai periculoase cu cât vorbim de Maternitate, de copiii nou-născuţi, foarte vulnerabili, unii dintre ei ţinuţi prin incubatoare şi de paciente care abia au născut, au organismul slăbit şi cu o imunitate scăzută.

Azi-noapte, puţin după ora 2, am trimis unui comunicator de la Consiliul Judeţean Neamţ (instituţia care patronează administrativ spitalul) o descriere sumară a situaţiei, cerând un punct de vedere, până azi, la ora 9, pentru a putea fi inserat în articol. Dacă nu-l vedeţi în acest text înseamnă că acest punct de vedere (încă) nu a venit.

Îl aşteptăm (şi-l vom publica ulterior dacă va sosi) cum, de asemenea, vom publica orice reacţie sau replică a celor vizaţi (acestea pot fi trimise pe adresa de email vestea.net@gmail.net).

Pentru cei care nu au remarcat şi vor fi tentaţi să interpreteze şi să vadă conspiraţii, facem precizarea că, la fel ca şi în cazul subiectului „Creşa Lagăr” nu am pomenit nume de partide, de candidaţi. Pentru că nici campania, nici candidaţii, nici politicienii nu sunt deloc mai importanţi decât vieţile de copii şi de mame.
Şi, la fel ca şi în cazul „Creşa Lagăr”, instituţiile trebuie să-şi facă datoria. Imediat. Nu să tărăgăneze, nu să muşamalizeze.

Vom reveni.

Citeste si https: VIDEO Placentă aruncată la coşul de gunoi din baia unui salon din Maternitate!

 

Daniel VINCA

background:

 

Art. 7. –

În înțelesul prezentelor norme tehnice se definesc următorii termeni:

b) ambalajele pentru deșeuri rezultate din activitatea medicală reprezintă recipiente și containere utilizate pentru colectarea, ambalarea, transportul, tratarea și eliminarea finală a deșeurilor rezultate din activitatea medicală;

f) deșeurile anatomo-patologice sunt fragmente și organe umane, inclusiv recipiente de sânge și sânge conservat. Aceste deșeuri sunt considerate infecțioase;

h) deșeurile infecțioase sunt deșeurile care prezintă proprietăți periculoase, astfel cum acestea sunt definite în anexa nr. 4 la Legea nr. 211/2011, cu modificările ulterioare, la punctul „H 9 – «Infecțioase»: substanțe și preparate cu conținut de microorganisme viabile sau toxine ale acestora care sunt cunoscute ca producând boli la om ori la alte organisme vii”; aceste deșeuri sunt considerate deșeuri periculoase;

Art. 8. –

18 01 02 fragmente și organe umane, inclusiv recipiente de sânge și sânge (cu excepția 18 01 03*) Deșeurile anatomo-patologice constând în fragmente din organe și organe umane, părți anatomice, lichide organice, material biopsic rezultat din blocurile operatorii de chirurgie și obstetrică (fetuși, placente etc.), părți anatomice rezultate din laboratoarele de autopsie, recipiente pentru sânge și sânge etc. Toate aceste deșeuri sunt considerate infecțioase și sunt incluse în categoria 18 01 03*.
18 01 03* deșeuri ale căror colectare și eliminare fac obiectul unor măsuri speciale privind prevenirea infecțiilor Deșeurile infecțioase, respectiv deșeurile care conțin sau au venit în contact cu sânge ori cu alte fluide biologice, precum și cu virusuri, bacterii, paraziți și/sau toxinele microorganismelor, perfuzoare cu tubulatură, recipiente care au conținut sânge sau alte fluide biologice, câmpuri operatorii, mănuși, sonde și alte materiale de unică folosință, comprese, pansamente și alte materiale contaminate, membrane de dializă, pungi de material plastic pentru colectarea urinei, materiale de laborator folosite, scutece care provin de la pacienți internați în unități sanitare cu specific de boli infecțioase sau în secții de boli infecțioase ale unităților sanitare, cadavre de animale rezultate în urma activităților de cercetare și experimentare etc.

Art. 15. –

Pentru deșeurile infecțioase se folosește pictograma „Pericol biologic”. Pentru deșeurile periculoase clasificate la art. 7 prin codurile 18 01 06* – chimicale constând din sau conținând substanțe periculoase se folosesc pictogramele aferente proprietăților periculoase ale acestora, conform anexei nr. 4 la Legea nr. 211/2011, cu modificările ulterioare, respectiv: „Inflamabil”, „Coroziv”, „Toxic” etc.

Art. 16. –

(1) Pentru deșeurile infecțioase care nu sunt obiecte ascuțite identificate prin codul 18 01 03*, conform art. 8, se folosesc cutii din carton prevăzute în interior cu saci galbeni din polietilenă sau saci din polietilenă galbeni ori marcați cu galben. Atât cutiile prevăzute în interior cu saci din polietilenă, cât și sacii sunt marcați și etichetați în limba română cu următoarele informații: tipul deșeului colectat, pictograma „Pericol biologic”, capacitatea recipientului (l sau kg), modul de utilizare, linia de marcare a nivelului maxim de umplere, data începerii utilizării recipientului pe secție, unitatea sanitară și secția care au folosit recipientul, persoana responsabilă cu manipularea lor, data umplerii definitive, marcaj conform standardelor Națiunilor Unite (UN), în conformitate cu Acordul european referitor la transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase (ADR). Cutiile din carton prevăzute cu saci de plastic în interior trebuie stocate temporar pe suprafețe uscate.

Art. 22. –

(1) Deșeurile anatomo-patologice încadrate la codul 18 01 02 (18 01 03*) destinate incinerării sunt colectate în mod obligatoriu în cutii din carton rigid, prevăzute în interior cu sac din polietilenă care trebuie să prezinte siguranță la închidere sau în cutii confecționate din material plastic rigid cu capac ce prezintă etanșeitate la închidere, având marcaj galben, special destinate acestei categorii de deșeuri, și sunt eliminate prin incinerare.

(2) Recipientele vor fi etichetate cu următoarele informații: tipul deșeului colectat, pictograma „Pericol biologic”, capacitatea recipientului (l sau kg), modul de utilizare, linia de marcare a nivelului maxim de umplere, data distribuirii recipientului pe secție, unitatea sanitară și secția care au folosit recipientul, persoana responsabilă cu manipularea lui, data umplerii definitive, marcaj conform standardelor UN, în conformitate cu ADR.

Art. 28. –

(1) Deșeurile medicale periculoase trebuie să fie ambalate și etichetate cu respectarea tuturor condițiilor prevăzute la art. 21 din Hotărârea Guvernului nr. 1.175/2007 pentru aprobarea Normelor de efectuare a activității de transport rutier de mărfuri periculoase în România, în sensul că trebuie să fie ambalate în ambalaje sau cisterne potrivit prevederilor părții a 4-a și cap. 5.1 din anexa A la ADR și să fie marcate și etichetate potrivit prevederilor ADR, conținute în cap. 5.2 din anexa A.

(2) Este interzisă utilizarea de către unitățile sanitare a altor tipuri de ambalaje care nu prezintă documente de certificare și testare, inclusiv pentru compoziția chimică a materialului din care este realizat ambalajul, marcajul care corespunde standardelor UN, precum și acordul producătorului/furnizorului de ambalaje.

Art. 31. –

(1) Stocarea temporară, în sensul dispozițiilor art. 7, trebuie realizată în funcție de categoriile de deșeuri colectate la locul de producere.

(2) Este interzis accesul persoanelor neautorizate în spații destinate stocării temporare.

(3) Este interzisă cu desăvârșire abandonarea, descărcarea sau eliminarea necontrolată a deșeurilor medicale.

Art. 32. –

(1) În fiecare unitate sanitară trebuie să existe un spațiu central pentru stocarea temporară a deșeurilor medicale.

(2) În cazul construcțiilor noi, amenajarea spațiului pentru stocarea temporară a deșeurilor medicale trebuie prevăzută prin proiectul unității.

(3) Unitățile care nu au fost prevăzute prin proiect cu spații pentru stocare temporară a deșeurilor trebuie să construiască și să amenajeze aceste spații în termen de 6 luni de la adoptarea prezentelor norme tehnice.

(4) Spațiul central de stocare a deșeurilor trebuie să aibă două compartimente:

a) un compartiment pentru deșeurile periculoase, prevăzut cu dispozitiv de închidere care să permită numai accesul persoanelor autorizate;

Art. 34. –

(1) Durata stocării temporare a deșeurilor medicale infecțioase în incintele unităților medicale nu poate să depășească un interval de 48 de ore, cu excepția situației în care deșeurile sunt depozitate într-un amplasament prevăzut cu sistem de răcire care să asigure constant o temperatură mai mică de 4°C, situație în care durata depozitării poate fi de maximum 7 zile. Amplasamentul trebuie să aibă un sistem automat de monitorizare și înregistrare a temperaturilor, ce va fi verificat periodic.

(2) Deșeurile infecțioase încadrate la categoria 18 01 03* generate de cabinete medicale trebuie stocate temporar pe o perioada de maximum 7 zile, cu asigurarea unor condiții frigorifice corespunzătoare, adică să se asigure constant o temperatură mai mică de 4°C.

(3) Condițiile de stocare temporară a deșeurilor rezultate din activitățile medicale trebuie să respecte normele de igienă în vigoare.

(4) Durata pentru transportul și eliminarea finală a deșeurilor medicale infecțioase nu trebuie să depășească 24 de ore.

Art. 36. –

Transportul deșeurilor medicale periculoase în incinta unității în care au fost produse se face pe un circuit separat de cel al pacienților și vizitatorilor. Deșeurile medicale periculoase sunt transportate cu ajutorul unor cărucioare speciale sau cu ajutorul containerelor mobile. Atât autovehiculele, cât și cărucioarele și containerele mobile se curăță și se dezinfectează după fiecare utilizare în locul unde are loc descărcarea, utilizând produse biocide autorizate, fapt demonstrat de un document scris.

(sursa – Norma tehnică privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale din 03.12.2012)

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns