VIDEO Lacul Bicaz sufocat de gunoaie! Vicepreşedinte CJ: „Dezgustător şi trist!”

E jale iar pe Lacul Bicaz. Inundaţiile au adus din amonte, din nou, tone şi tone de gunoaie. PET-uri, nailoane, fel de fel de ambalaje plus crengi şi bucăţi de lemn plutesc pe apa lacului, de la Poiana Teiului până la Bicaz, venind disnpre Suceava.

E încă o dovadă că rezolvarea de acum câteva săptămâni (pusă în aplicare de autorităţi abia după ce oamenii au umplut facebookul de fotografii şi clupuri video) a fost una de moment care, din păcate, nu a fost dublată şi de o soluţie pe fond.

De câteva zile, netul s-a umplut iar cu imagini de coşmar, cu clipuri video filmate de pe maluri sau din bărci.

Câteva fotografii (cele de mai sus) au fost postate de la faţa locului şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ion Asaftei care a fost ieri acolo şi care şi-a exprimar un punct de vedere foarte tranşant: <<Dezgustător și trist – două cuvinte care caracterizează, pe scurt, una dintre cele mai frumoase zone ale județului Neamț – Lacul Bicaz. Denumit metaforic „Marea dintre munți“, atât de frumos descris în opere literare, în lacul nostru, cerul începe a se oglindi tot mai puțin, căci fața lui, cândva scăldată de razele soarelui și unduită de adieri ușoare date de dansul sprințar al peștilor, acum e mânjită cu nepăsarea umană. Mă doare să văd cum un luciu de apă care ar putea fi mană cerească pentru turismul nautic sau pur și simplu pentru încântarea ochilor, este o veritabilă groapă de gunoaie, aduse pe firul Bistriței de la izvor cu afluenții ei, până la vărsare! E trist ce se întâmplă cu natura, cu mediul înconjurător, din cauza nepăsării umane! Am fost zilele acestea să văd cum arată lacul după abundența de precipitații căzute în amonte! Apreciez că sunt mai multe deșeuri decât au fost astă-primăvară! Cam de patru ori mai multe… Cât de dușmănoși putem fi cu ceea ce natura ne oferă cu atâta nesaț!? Voi participa, în viitorul apropiat, la discuții cu reprezentanți ai Hidroelectrica, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Apele Române, Direcția Silvică și primarii comunelor Borca, Farcașa, Poiana Teiului și al orașului Bicaz, pentru a vedea ce putem face ca să rezolvăm această problemă cu are se confruntă județul Neamț, dar care e produsă în tot bazinul hidrografic al Bistriței! Consider că este esențial ca populația să conștientizeze că face un rău imens mediului înconjurător și oamenilor în general, poluând natura! Nu vreau să folosesc un cuvânt dur, dar uneori nepăsarea umană duce spre barbarism! Nu mi se pare normal să existe instituții ale statului care să aibă o singură grijă: să urmărească strângerea gunoaielor din cauza nepăsării unor semeni>>.

Cert este că, de ani de zile, există un interesant ping-pong cu această problemă. Autorităţile din Neamţ arată cu degetul spre Hidroelectrica, firmă care exploatează apa din lac, societatea respectivă a câştigat însă şi un proces în instanţă, fiindu-i acceptată poziţia că nu poate fi învinovăţită pentru tot ce aduce apa, mai ales că există şi principiul „poluatorul plăteşte”. Dincolo de faptul că Hidroelectrica alocă nişte fonduri pentru curăţenia lacului (date, către o altă firmă, cam pe ochi frumoşi), până la urmă problema ar fi una de colaborare instituţională între Prefecturile Neamţ şi Suceava, de apelare chiar la pârghii guvernamentale.

Actualul prefect (ca şi cei dinaintea lui) pare însă mai preocupat de difuzarea de clipuri pre-electorale, de şedinţe foto de imagine şi oricum este clar depşit şi de situaţie şi de funcţie atâta timp cât nu ştie încă diferenţa între COD ROŞU şi PLAN ROŞU DE INTERVENŢIE.

Într-un cuvânt, degeaba au unii aleşi bunăvoinţă şi îşi exprimă îngrijorarea atâta timp cât autorităţile statului (deci nu cele locale) doar mimează rezolvarea pe fond a problemei şi sunt conduse de fel de fel de trepăduşi numiţi politic care folosesc astfel de funcţii mai mult ca trambuline spre funcţii viitoare.

D.V.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns