VIDEO Imagini penibile cu primarul la Ziua Orașului Bicaz! „Era mangă!” (martor ocular)…

 

Imagini jenante cu primarul de Bicaz, Nicolae Sălăgean, la Ziua Orașului Bicaz (duminică, 14 august 2022) respectivul fiind filmat în posturi și verbiaj de om aflat vizibil sub influența alcoolului.
Montajul video de mai sus, realizat din doar 2 (din mai multe) clipuri ajunse la Vestea.net devoalează atât incoerența în mișcări la ceea ce se dorea a fi un dans popular (nesincronizare evidentă mâini cu picioare, paloare și față împietrită în zâmbet-grimasă, lipsă de echilibru, atitudine de „sac de cartofi” într-un dans condus – din fericire – de tânăra cu care făcea pereche etc) cu un discurs bâlbâit și incoerent.
Pentru ca ironia să fie maximă, versurile cântate pe scenă de Lorena – deși erau pe un ritm etno – transmiteau un mesaj absolut manelizat, care glorifică consumul de alcool în exces:
„Țuica, țuica, țuica, țuica
Merge bine cu bătuta,
Țuica, țuica, țuica, țuica,
E bine s-o bei cu sticla”.

Iar strigătura artistei („Sus, sus, sus, picioare moi / Că dă dracul peste voi”) pare și ea a avea rolul ei în oglindă cu prestația dansatorului.
Sălăgean nu se mulțumește doar cu șarada de dans ci după ce Lorena termină de cântat, alături de aceasta, lângă scenă, se lansează într-un discurs de adevărat primar mulțumit de așa spectacol suprapus peste „serbare câmpenească cu bere și grătar stradal”:
„Am ținut ca Lorena, da, cea care pe eu… pe care eu o ubesc…”.
Cele 14 cuvinte de mai sus care alcătuiesc încropeala ce conține vreo 5 erori grave de vocabular au fost transcrise absolut așa cum au fost rostite (vezi video de mai sus) și sunt elocvente pentru cei care îl cunosc pe primar și știu că acesta nu este vreun edil neșcolarizat ci, dimpotrivă, în mod normal se exprimă corect și coerent și are și un bagaj lingvistic peste medie.

În afară de imaginile de mai sus (plus alte câteva care îl pun pe primar în posturi și mai penibile pe care nu le facem publice pentru că e elocvent, credem, ceea ce se vede), ipoteza că primarul se afla sub influența alcoolului ne-a fost confirmată de mai mulți martori oculari. „Era mangă. Au văzut cu toții care erau acolo. Păi dacă îl scăpa din mână fata aia cu care dansa, el s-ar fi dus de-a berbeleacul” este un fragment din declarația unuia din cei 3 martori oculari cu care Vestea a stat de vorbă și care au spus la unison același lucru cu privire la starea de exaltare/epuizare a primarului).

Lorena apare în programul zilelor orașului Bicaz (vezi afisul de la finalul articolului) cu recital în ziua de duminică de la ora 20. Nu e exclus (deși această ipoteză e una puțin probabilă) să fi cântat și luni seara, când Ziua Marinei a venit capac peste cele 2 zile precedente de voie bună. Dar mai puțin e detaliul temporal în comparație cu imaginile de mai sus care circulă la greu, de câteva ore, în mesajele bicăjenilor sau chiar ale nemțenilor.

Dincolo de faptul că un pahar de alcool (sau poate chiar unul în plus) nu e totuși o crimă (cum spunea un onorabil psd-ist, coleg de partid cu primarul în discuție), imaginile de mai sus comportă clar 2 observații:
1.Da, ca primar – „e și el om, domle” – nu ești condamnat la abstinență de la alcool. Dar există limite. Inclusiv de exprimare. Dacă te simți obosit, nu e indicat nici să te apuci de dansat în public, deși e evident că te lasă picioarele. Indiferent că ar fi vorba de alcool, de oboseală sau de o problemă medicală.
Cu atât mai mult,nu ai ce căuta la microfon, în calitate de primar, să faci schimb de amabalități cu o artistă (fie ea și una cu sex-apeal, ca Lorena) dacă ai un discurs în care gura se contectează greu la un centru nervos.
2.Apologia consumului de alcool la un spectacol plătit din bani publici.
Versurile cântecului Lorenei – deși e vorba de o melodie etno – sunt o maximă manelizare de mesaj.
Un refren de 4 versuri care conține cuvântul „țuica” de 10 ori nu poate fi difuzat nici la TV (nici măcar ca reclamă).
Și, cu toate astea, pe scena de la Bicaz, la o festivitate organizată de 2 instituții importante din administrație (Primăria Locală și Consiliul Județean), spectatorii au auzit, la un singur cântec, de vreo 30 de ori, cuvântul „țuica”.
O fi vorba de un mesaj educativ cu trimiterea la perspectiva tinerilor din Bicaz? Adică, mai clar, li se spune acestora că singurele variante este ori să se apuce de băut orisă plece din țară?

Vor fi unii „avocați” care vor zice că referirea a licori este des întâlnită în literatură sau în cântul tradițional românesc. Da, dar e vorba de nuanțe și limite. Nu poți compara, de exemplu, versurile savuroase din cântecul Mariei Tănase („Bun ii vinul ghiurghiuliu / Cules toamna prin tarziu” sau „Bun ii vinul si gustos / Cind il bei cu om frumos / Dar de-l bei cu om urat / Se opreste vinu-n gat”) cu îndemnul la bețivăneală-viteză („Țuica, țuica, țuica, țuica, țuica) din „hitul” Lorenei.

Și, dacă ar fi filmarea de mai sus o regretabilă eroare care trece însă pe plan secund în comparație cu ideea de administrație eficientă. Din păcate nu este așa, Bicazul fiind un „oraș mort” care de ceva timp (primarul acesta e la al 3-lea mandat) nu a avut investiții nici cât 99% din comunele județului (luate în parte).

În loc de concluzie, merg chiar versurile din strofa 3 al acestu cântec (care nu se aud pe filmare), valabile și pentru cum dansează primarul și pentru performanța din administrație:

„TUICA-I BUNA CAND TE-MBATA la la la la la..
CA TE VEZI MARE DE-ODATA la la la la la..”

Daniel VINCA

One thought on “VIDEO Imagini penibile cu primarul la Ziua Orașului Bicaz! „Era mangă!” (martor ocular)…

  1. Vi s-au terminat știrile d-le Vinca?Interesați-vă ca edilul are și părți bune.Dumneavoastra în timpul liber nu beți?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.