VIDEO Harbuz confirmă: proiectul cu creditul nu ar fi fost votat, de aceea a fost retras! Viceprimarii certați că nu votează „în orb” ce vrea primarul…


Proiectul cu noul credit pe care îl dorește primarul Andrei Carabelea (o emisiune de obligațiuni municipale) generează în continuare reacții diverse dar și informații din culisele funcționării reale actualei echipe de conducere din Primărie.
Replicile, răspunsurile sau mesajele date de Liviu Harbuz (șef cabinet Primar) în emisiunea de zilele trecute realizată de Cezar Filip (monitor TV) duc spre ideea că, în acest moment, echipa primar-viceprimari nu mai e așa de sudată precum altădată. Și intervine, firesc, întrebarea: atunci cu cine face echipă primarul Carabelea.
Întreaga emisiune poate fi văzută mai jos (ca să nu fie vorbe cu „scosul din context”).
Reținem câteva concluzii:
-Liviu Harbuz recunoaște (mai întâi așa, mai soft, apoi frontal) că proiectul de HCL nu ar fi trecut la vot, conform analizelor realistice. Exact ceea ce a spus și Vestea.
Concluzia lui Harbuz contrazice flagrant mesajele date de primarul Carabelea care spunea că a retras proiectul ca… să nu se facă de râs Opoziția.
-Liviu Harbuz îi ceartă public pe viceprimarii Irimia și Lehăduș și „dă din casă” că aceștia nu sunt convinși de felul în care este pregătit scenariul respectivului credit. Mai pe românește, cei doi viceprimari sunt trași de urechie pentru că nu votează în orb un proiect controversat, apărut pe ordinea de zi pe sub ușă (la suplimentări).
Și Carabelea și Harbuz au tot declarat că toate detaliile și răspunsurile la eventuale întrebări puteau fi oferite în timp util de Sorin Potolea, finanțistul/bancherul de la Cabinet Primar.
Aflați departe de Piatra Neamț (unul în străinătate, unul la un eveniment politic într-un alt oraș din România) cei doi poate nu știu cum au decurs discuțiile consilieri-Potolea, premergătoare votului.
Mai întâi, Potolea a răspuns oferind doar clișee despre ce înseamnă o emisiune de obligațiuni. La întrebări concrete legate de fondul proiectului („de ce doar 20 la sută pentru dezvoltare și 80 la sută pentru datorii?”, „poate fi schimbată această balanță?”, „dacă rămânem la 80 milioane pentru datorii, nu putem mări suma totală – de exemplu de la 100 la 160 milioane – ca să fie jumi-juma datorii-investiții?”), bancherul invocat pe post de Joker a dat din umeri și a spus că „astea sunt stabilite de domnul primar”.
Deci trimiterea la „Potolea care lămurește tot” a fost un fel de cacealma, ca atunci când suni la o multinațională (Eon, telefonie mobilă) și ești direcționat spre un robot care îți furnizează doar replici standard, pe formă.
Ca să nu mai spunem de o altă temă interesantă, cea a posibilului comision de „până la 3 la sută” (din 100 milioane lei). La Primăria Piatra Neamț nu e prima dată când prin documente se trec comisioane la modul de „până la…” iar practica a arătat, până acum, că „până la-ul maxim” va fi valoarea din contract. A se vedea o altă afacere interesantă, cea cu aplicația T-Park, unde Primăria Piatra Neamț a negociat de s-a îndoit, obținând cele mai proaste condiții și pentru pietreni și pentru propriul buget (în comparație cu alte orașe din țară – vom reveni).

Cu o majoritate la limită în mod uzual și, uneori, cu voturi sub limita majorității, Administrația Carabelea surprinde prin atitudinea agresivă atât față de Opozanți și, mai nou, chiar față de aliații oficiali.
Și relația Putere- Opoziție dar și cea din interiorul unei coaliții presupun, obligatoriu!, respect reciproc. Iar dacă primarul se răstește la consilieri iar șeful de Cabinet îi ceartă public pe viceprimari (o încercare de a pune presiune pe ei?) se impune musai un recurs la legislație care spune, printre altele, că „alesul local votează conform propriei convingeri”. Ba, tot prin legile astea, se mai spune și despre faptul că, pentru votul său, „alesul local răspunde administrativ, material sau penal, după caz”.

Da, pot fi criticate – la nivel de discurs sau agitație publică – și ezitările unor aleși, în unele situații.
Dar parcă într-un astfel de caz (credit de 100 milioane lei care îndatorează orașul pe încă 10 ani și care va rămâne „moștenire” și copiilor și viitoarelor administrații; proiect atât de important băgat la suplimentarea ordinii de zi, parcă scos din joben; multă vorbăraie dar evitat a se răspunde la întrebări; ipocrizie politico-administrativă: sunt criticați alții care nu au plătit înainte dar acum se încearcă, fix la fel, rostogolirea totală a datoriei) astfel de precauții și căutări de răspunsuri sunt perfect justificate.

Iar regia asta aplicată acum de Carabelea și unii din jurul lui, tip „ne răstim la oricine are altă părere” nu e doar departe de liberalism ci și de alte norme.

Încheiem tot cu o replică (foarte bună) dată de Liviu Harbuz în aceeași emisiune, ce-i drept pe alt subiect (arestările de la Ambulanță): „Oamenii ăștia sunt nebuni? Nu se uită la televizor? Nu văd că DNA lucrează?”.

Mai jos, integral, emisiunea respectivă. Care are și părți interesante dar și câteva secvențe clare de „Așa Nu” despre relația Primar (și oamenii de încredere) cu ceilalți aleși locali:

 

 

 

 

D.V.

One thought on “VIDEO Harbuz confirmă: proiectul cu creditul nu ar fi fost votat, de aceea a fost retras! Viceprimarii certați că nu votează „în orb” ce vrea primarul…

 1. Am vrea sa stim dl.Harbuz /Carabelea de ce avem la Primarie o gramada de oameni platiti cu salarii colosale unele ajungand la 250 milioane net/luna in conditiile in care incompetenta,nepriceperea,lipsa de profesionalism si dezinteresul pentru acest oras in care NU se face NIMIC este dovedit zi de zi .

  Cum se justifica aceste salarii aberante date unor oameni care nu au nici o calificare si care nu fac nimic nici macar lucruri simple,banale,de bun simt si gospodarire elementara care aproape nu costa nimic?Cu ce se ocupa oamenii astea toata ziua intr-un oras de 2 km?

  Cum sa cheltui miliarde pe luna pe salarii intr-un oras unde nu se face NIMIC?

  Nu se repara un trotuar.Nu se repara o trecere la nivel.Nu se ridica canale.Nu se inlocuiesc pavelele distruse/lipsa.Nu se repara treptele deteriorate.Unde dupa ce se asfalteaza balteste apa iar gurile de canal sunt deasupra asfaltului.Parcul ZOO este praf si pulbere cu foisoare in paragina si constructii de tabla ruginite.

  Lucrurile aste nu costa bani,pur si simplu este vorba de indolenta si nepasare.

  Cum sa deturnezi/sifonezi banii de la buget pe tot felul de mascarade cum ar fi”zilele orasului”sau alte ”actiuni” in conditiile de paragina in care se regaseste acest oras?si unde toti banii pana la ultimul leut ar trebui directionati catre reparatii?

  Daca lucruri banale nu se fac in acest oras,ce asteptari sa avem cu fonduri UE si alte investitii.

  Dezamagire TOTALA.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.