VIDEO-FOTO: Urşii din Asău au deschis Parada Datinilor la Piatra Neamţ

Centrul municipiului Piatra Neamţ a fost invadat azi la prânz de cete de urşi, urători, capre, ansambluri folclorice care oferă o adevărată pledoarie pentru adevărata tradiţie românească.

Înainte de spectacolul propriu zis, urătorii au plecat în tradiţionala paradă care străbate „pătrăţelul” din centrul oraşului şi trupa de deschidere a fost celebra ceată a urşilor din Asău.

Spectaculoasa trupă a făcut deliciul spectatorilor, toată lumea îngrămâdindu-se să facă poze cu cei 30 de urşi (la care se adaugă toboşarii, dresorii, responsabilul cu bubuiturile etc). Iar trupa este cu atât mai atractivă cu cât, sub blănurile de urs sunt şi copii, şi tinere.

Din alaiul de datini au făcut parte şi Ansamblul Izvoarele Borcutului (Borca), Ansamblul de Datini de la Răuceşti, Alaiul de Obiceiuri de la Piatra Şoimului, Banda lui Bujor de la Grinţieş, Grupul din Suşleni – Republica Moldova, Ansamblul de Datini de la Răuceşti şi, fireşte, Ansamblul Floricică de la Munte al Centrului de Cultură şi Arte Carmen Saeculare – organizatorul spectacolului).

La această oră, toate aceste formaţii îşi prezintă programul de datini pe scena amplasată în Piaţa Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ.

D. VINCA

cop ursi asau datini