VIDEO! Fotbalist lovit fără balon în faţa arbitrului! „Fluieraşul” Roban lasă jocul să curgă, nu dă nicio sancţiune!

Minunăţiile de prin ligile inferioare de fotbal se întâmplă nu doar pentru că, uneori, pasiunea în exces complezează lipsa de educaţie sportivă ci şi din cauza arbitrilor care nu înţeleg că „spiritul Regulamentului” nu trebuie să anuleze litera (de fond a) reglementărilor.

Lovirea unui jucător fără minge, mai ales când balonul este afară din joc (sau în braţele portarului, sau la o fază aflată la distanţă de episodul de box) este una din cele mai grave abateri şi se sancţionează, de cele mai multe ori cu roşu direct (în caz de simulare, „actorul” primeşte galben).

Priviţi mai jos şi vă minunaţi:

……………..

Faza respectivă a avut loc în etapa de duminică din Liga a 5-a (judeţul Neamţ), în partida Voinţa Podoleni – Ozana Timişeşti. Foarte mulţi vor spune că a fost lovitură aplicată în faţa jucătorului de la Timişeşti, caz în care atitudinea arbitrului Ciprian Roban de a nu sancţiona jucătorul agresiv şi de a lăsa jocul să curgă este absolut halucinantă. În această ipoteză, Roban nu are nicio scuză, el fiind la câţiva metri de fază, cu faţa orientată fix spre direcţia incidentului.

Vor fi, probabil, şi unii care vor spune că a fost simulare. Că aşa a judecat şi arbitrul. Chiar şi aşa, Roban tot trebuia să oprească jocul (mai ales că mingea era în braţele portarului, deci nu poate invoca scuză că a lăsat avantaj) şi să dea cartonaş galben instant „actorului”.

Astfel de incidente – loviri fără balon sau simulări – au loc pe terenul de fotbal şi pentru că arbitrii par a presta în alte meciuri, nu în cele care se desfăşoară pe teren. Dar să întorci spatele spre locul în care un jucător cade la pământ, să nu mergi imediat să verifici situaţia (reală sau simulată), denotă nu doar carenţe în ştiinţa arbitrajului ci şi în ceea ce, îndeobşte, numim calităţi umane.

Gestul arbitrului care s-a întors cu spatele, ignorând strigătele celor de pe banca tehnică şi a celor din teren, şi urmărea o fază de care nici jucătorii gazdă nu mai erau interesaţi spune multe despre diverse. Inclusiv despre rezerva „de cadre”, faptul confirmând parcă şi ideea anunţată de unii oficiali că băieţii din ziua de azi nu mai vin ca altădată nici spre fotbal nici spre arbitraj.

Suntem convinşi că AJF va analiza, prin comisiile sale, acest caz şi, dincolo de sancţiuni, va şi prelucra acest incident cu toţi arbitrii afiliaţi. Mai ales că în Liga a 4-a urmează play-of-ul unde vor fi ambiţii multe iar un arbitraj fără ştiinţă şi personalitate riscă nu doar să strice un meci ci să ducă la incidente foarte grave, de nedorit pe terenurile de sport din Neamţ.

Revenind la ciudata atitudine a arbitrului Roban, rămâne retorică şi o altă întrebare: oare el nu a văzut cum pe terenul de sport au avut loc adevărate tragedii, cu fotbalişti care au ajuns apoi în patru scânduri sau în scaune cu rotile?

Daniel VINCA

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.