VIDEO / Enache: „Categoric, nu fac alianță cu PSD! Sunt candidat ALDE! Dacă se întâmplă ceva, candidez independent!”

Până ce va fi anunțată sau nu și în ce fel o posibilă alianță ALDE-PSD (plus 1-2 partide breloc) pentru lista de la CJ la Neamț (sau altfel), Ciprian Enache (candidatul anunțat de ALDE pentru funcția de primar de Piatra Neamț) a declarat ferm că este împotriva unirii listelor celor două partide la Piatra Neamț: „Nu fac niciun fel de alianță pre-electorală cu PSD! Categoric nu!”.

Replica lui Enache a fost dată aseară, live, în timpul emisiunii Vestea Tic-Tac. În primă fază Enache a vorbit despre acest subiect (neanunțat oficial până acum, care a circulat mai mult „pe surse”): <<Venind vorba despre ipoteza unei alianțe ALDE-PSD la Piatra Neamț, Ciprian Enache a răspuns ferm: „Nu! Categoric nu! Am primit zilele acestea foarte multe mesaje, întrebări de la colegi care erau și ei nedumeriți și le-am răspuns la fel: categoric Nu! Nu pentru că am avea ceva cu o lată formațiune politică – suntem deschiși la dialog, la negocieri – dar toate se fac la un anumit moment. Eu sunt candidatul asumat al ALDE de la începutul anului, al doilea candidat anunțat la Piatra Neamț dacă ne referim și la alte partide. Ori în toată această perioadă am vorbit cu oamenii, cu colegii, am format echipă, le-am promis că mergem împreună în această bătălie și vom face lucruri bune pentru cetățeni, am vorbit cu pietrenii pe stradă, deci nu pot să merg acuma să spun, domnule, m-am răzgândit un pic, eu am ales să facă o alianță de care nu v-am spus până acum>>.

Cirprian Enache a punctat și că se consideră un candidat mai bun decât cel al PSD dar a dezvăluit că i s-au propus sau sugerat diverse variante sau avantaje pentru a accepta această alianță: <<Mi s-a spus în această perioadă că dacă aș fi de acord cu această alianță aș avea sorți de izbândă, pe anumite trepte ierarhice ale administrației. Dar eu nu cred că are azi PSD un candidat mai bun decât ALDE la Piatra Neamț. Și spun asta fără lipsă de modestie și fără a fi vreun atac personal la absolut nimeni. Nu am nimic personal cu dumnealui (N.B. – Răzvan Cuc) dar îi transmit pe această cale că mesajul oamenilor din stradă nu este unul favorabil lui.
Evident că dacă va fi listă comună la județ, voi vota acea listă pentru că vor fi acolo și colegi de ai mei, președintele partidului, alți colegi de la ALDE…>>. Când a venit vorba despre votul președintelui pentru CJ de pe o eventuală listă comună PSD-ALDE, Enache a dat un răspuns cel puțin interesant: <<Au fost anunțați toți? Așteptăm să vedem cu ce program politic vine fiecare…>>.

Enache a mai spus că și acum câteva zile dar și dacă se va face o astfel de alianță și pentru Piatra Neamț și el ar fi scos din cursă pentru a susține candidatul PSD, nu va face parte din respectiva construcție politică ci, mai mult, la îndemnul susținătorilor lui și chiar al colegilor din ALDE Piatra Neamț, ipoteza unei candidaturi ca Independent este analizată foarte serios: <<Era o certitudine că nu aș fi intrat în această alianță, așa, forțat. Nu am cum intra în așa ceva pentru că eu nu fac politică forțat. Poate sunt oameni care pot fi mânuiți prin butoane dar nu este cazul meu. Eu când vin și vorbesc în fața cetățeanului, mi-asum ceea ce spun, deci dacă s-ar fi făcut așa ceva, îmi vedeam de drum.
Vă spun sincer ieri, după ce am primit multe mesaje și telefoane (oamenii mă încurajau după ce mă certau, „ce faci, ai promis că vei candida?”), am spus, eu nu mă duc, nu vă trădez, iar toți aceștia mi-au spus „Mergi mai departe, candidează!”. Cum? „Independent!”. Deci da, am luat în calcul acum și varianta unei candidaturi independente. Am făcut o ședință, să spun de urgență, cu colegii la partid, m-au întrebat și ei, le-am spus că am auzit și eu din presă, din știrile pe surse, nu m-a întrebat nimeni nimic, deci asta e situația. Colegii mi-au spus și ei că dacă se întâmplă această alianță, și ei cred că ar fi bine să merg independent și că ei mă susțin>>.

Prezentă și ea în platoul Vestea Tic-Tac, Laura Lupu (președintele Organizației de Femei ALDE Piatra Neamț) a subliniat că ea și majoritatea colegilor liberal-democrați de la Piatra Neamț îl vor pe Enache candidat, ideal de la ALDE dar, dacă va fi cazul, chiar și independent: <<Eu vorbesc în numele meu dar știu că foarte mulți colegi, dacă nu toți, marea majoritate, gândesc ca mine: într-o asemenea situație noi mergem cu Ciprian Enache. Pentru el am venit în echipa asta și rămâneam o echipă în jurul lui Ciprian pentru că în toată această perioadă ne-a arătat ce înseamnă să fii și lider și bun coleg și că este real preocupat de problemele pietrenilor>>.

Pe parcursul emisiunii, pentru că au mai venit întrebări de la telespectatori pe acest subiect, Enache a răbufnit când se discuta alt subiect, precizând încă o dată: <<Nu fac alianță cu PSD. Iertați-mă că vă întrerup, am văzut o întrebare, nu fac alianță cu PSD>>.

Mai jos, integral, emisiunea în care Ciprian Enache a făcut resectivele declarații:

 

Daniel Vinca

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns