VIDEO Degeaba a fost alertat 112! Un şofer a mers pe contrasens de la Pîngăraţi la Piatra Neamţ fără să-l deranjeze Poliţia!

De ce mai este sistemul 112, de ce mai există Poliţie care – teoretic! – asigură securitatea cetăţeanului (inclusiv pe şosele) dacă în cazul în care cetăţenii reclamă un caz flagrant, un pericol public iminent, nimeni nu se deranjează să oprească – poate cu o secundă înainte de o nenorocire! – un şofer care pare scăpat de la balamuc?

Cel puţin 3 convorbiri cu operatorii 112 a avut colegul meu de breaslă (cu care în seara zilei de vineri, 26 februarie, veneam pe traseul Pîngăraţi-Piatra Neamţ) şi cel puţin încă una un alt conducător auto (care, recunoscându-ne în trafic m-a sunat şi m-a şi rugat să filmez „maşina-bombă”) şi, pe distanţa respectivă nu a apărut niciun echipaj de Poliţie Rutieră, niciun poliţist de la vreun post comunal, niciunul de la Poliţia Piatra Neamţ! Niciunul deşi activitatea de prevenţie rutieră este apanajul şi pretextul pentru care nu doar cei din Serviciul Rutieră stau altfel în trafic şi opresc maşini…

Colegul Ionuţ Corfu (TV M Neamţ) a sunat prima dată la 112 după ce, preţ de câteva minute a fost oripilat de cel care părea că mergând mei mult pe contrasens, tăind toate curbele din cale şi călcând toate dumgile continue (şi simple, şi duble…) părea că nu are nicio şansă să rateze vreo maşină de pe contrasens. Bieţii şoferi care veneau din faţă trăgeau cu disperare dreapta de volan ca să nu fie pulverizaţi. Când a mers totuşi pe banda sa, conducătorul auto (de pe Dacia Logan inscripţionată ALBALACT şi cu numărul AB 16 ABL) a evitat în ultimul moment un capăt de pod. Văzând că pericolul public intră în Piatra Neamţ, Corfu a sunat pentru ultima oară la 112, a explicat şi strada pe care este maşina, după giratoriul de la Sarata. La Moldocor însă, şoferul respectiv a făcut stânga, apoi iar stânga spre Liceul Auto, apoi dreapta pe o străduţă.

Între timp primisem şi acel apel de la alt conducător auto care ne-a spus că a sunat şi el la 112 şi când a depăşit Loganul a văzut că ar fi vorba de o femeie care conduce scăpând capul pe volan.

Mai jos, câteva frânturi filmate de pe scaunul de copilot cu camera foto:

Replicile „stai mai în spate”, „trage mai pe dreapta” îmi aparţin şi erau absolut sincere. Mi-era teamă că în caz că Loganul are impact cu vreo maşină din faţă va fi angrenată în accident şi maşina în care ne aflam noi. Replica „Eşti nebun?!” e a colegului. În ce măsură maşina respectivă era sau nu un pericol public rămâne la aprecierea fiecăruia care a văzut imaginile video de mai sus. Şi, probabil, a specialiştilor în domeniu. Numai că şi dacă ar fi fost vorba de o alarmă falsă (oare aşa să fie?), în orice ţară civilizată în care sunai la numărul de urgenţă (şi nu un cetăţean a făcut acest gest ci mai mulţi) ar fi venit cei indrituţi să verifice sesizarea, să prevină un potenţial accident.

Sistemul de Urgenţă pe judeţul Neamţ nu a reuşit să arate că rapiditatea intervenţiei este o cerinţă îndeplinită în mod real. Localizările oferite de Corfu prin telefon ar fi fost înţelese şi de un copil de gimnaziu pe care îl plimbă părinţii prin judeţ, darmite de angajaţii din sistemele specializate, astfel că nu stă în picioare „varianta Apuseni” („Nu am localizat locul faptei!”). Din fericire, trăgând haotic de volan sau evitat în ultimul moment de cei care veneau din faţă, şoferul Loganului de la Albalact nu a comis niciun accident. Dar dacă intra peste o maşină de pe celălalt sens? Dacă ieşea de pe asfalt, stânga sau dreapta, şi lovea o bătrână sau un grup de copii care s-ar fi aflat pe trotuar sau potecă? Dacă lovea capătul de pod şi ricoşa peste alte maşini în care se aflau oameni absolut nevinovaţi? Oameni care plătesc taxe şi impozite ca 112 să nu fie doar o destinaţie telefonică la care să reclami o problemă ci un real centru operativ! Oameni care sunt gheboşaţi de dările impuse de statul român nu pentru ca Poliţia Judeţului Neamţ să însoţescă un ministru (între timp ex-ministru şi cu un număr de dosare penale care îi egalează doctoratele discutabile) la nuntă sau la chermeze de partid ci ca să-i apere de astfel de potenţiale pericole.
Oameni care plătesc roviniete şi supertaxe (incluse şi în preţul benzinei) şi nu se tăvălesc de admiraţie când află de la jurnaliştii obedienţi comandanţilor câte doctorate sau cărţi au publicat galonaţii din vârful Poliţiei Neamţ ci aşteaptă ca sistemul conduşi de aceştia să fie real în sprijinul cetăţenilor şi nu doar declarativ, pe la bilanţuri festiviste organizate departe de ochii presei incomode.

Adevăratul Bilanţ (nu cel cosmetizat de cifrele care indiferent că sunt în creştere sau în scădere reprezintă, musai, meritul şefilor) stă în starea de nesiguranţă a cetăţeanului reclamată, tot mai clar, de nemţeni şi în pozele de mai jos. Nici nu ne-am mai chinuit să marcăm cu săgeţi sau cu cercuri felul în care autoturismul ALBALACT trece mereu peste dunga continuă!

Într-o ţară normală, în câteva ore, şeful Poliţiei Neamţ ar ieşi ori cu o declaraţie care să justifice profesionistul său management care transformă 112 în „cutie de mesaje”, fie să anunţe care sunt vinovaţii care trebuie să dea epoleţii pe o altă meserie pentru care ar avea mai multă dedicaţie, fie să explice că Poliţia nu e aşa cum crede lumea, instituţia aceea impecabilă, care intervine prompt şi că în astfel de situaţii, la fel ca printr-un trib de prin Amazon, fiecare poate să-şi facă dreptate după cum îl taie capul.

E greu de crezut că şeful Poliţiei Neamţ va ieşi cu o explicaţie coerentă şi sinceră pe un caz clar care arată că în baza apelului la 112 e mai bine să te rogi la Dumnezeu ca un astfel de şofer să nu comită un carnagiu. Că protecţia reală a cetăţenilor aflaţi în maşini sau ca simpli pietoni ţine de orice subiect posibil, mai puţin de sistemul condus de comisarul şef Paul Tablan iar ideea de eficienţă şi colaborare între 112 şi Poliţia Neamţ e doar o poveste de adormit naivii incurabili. Comisarul şef Tablan – la fel ca şi ex-şeful Poliţiei Braşov care mai că-i dădea cu doctoratul său în freza celebrului Godină – este în sfere mult mai înalte, ar putea, eventual, să explice cum e cu „Cooperarea poliţienească europeană intensificată”. Ce e în fraza precedentă între ghilimele este… titlul cărţii pe care poliţistul care e şef peste poliţiştii din Neamţ a scris-o şi a şi publicat-o în, în 2010, prin Editura ProUniversitaria Bucureşti. La fel ca şi maşina de ALBALACT, şi cartea comosarului şef Tablan are număr de înmatriculare. Pardon, ISBN! 978-973-129-721-7!

Vom reveni!

Daniel VINCA

Nota Bene – Într-un articol viitor, vom publica comentariile pe care acest articol le va aduna fie aici pe site, fie pe facebook. Şi respectivele mesaje, ca şi acest text, vor ajunge pe masa conducerii IGPR, la fel de responsabilă ca şi batalionul de comandanţi de la IPJ Neamţ de faptul că pe şoselele din acest judeţ se poate muri şi când cetăţenii cu atitudine civică reclamă ceva dar nimeni nici măcar nu verifică temeinicia sesizării!

cop masina contrasens

Comentarii Facebook

8 thoughts on “VIDEO Degeaba a fost alertat 112! Un şofer a mers pe contrasens de la Pîngăraţi la Piatra Neamţ fără să-l deranjeze Poliţia!

 1. Pingback: SCANDALOS! Sofer mort de beat in trafic- 3 apeluri la 112 si niciun politist nu a intervenit – TvmNeamt.ro

 2. Dan G
  Acum 5 ani s-a intamplat un caz asemanator pe soseaua P.Neamt Roman , am sunat 112 si am semnalat cazul mi s-a facut legatura la Politia P.Neamt iar ofiterul de servici a spus ca o sa trimita un echipaj sa verifice in comuna Horia.
  Pe timpul deplasarii acel autoturism care mergea haotic pe contrasens a fost evitat de mai multi soferi care practic s-au ferit pana pe marginea santului sa evite producerea uni accident.
  Dezamagirea mea a fost ca pe timpul conversatiei cu ofiterul de servici acesta mi-a cerut sa-i comunic nr. de inmatriculare al autoturismului dupa ce i-am spus ce numar are masina AM FOST INJURAT LA TELEFON DE OFITERUL DE SERVICI si mi s-a inchis telefonul.
  Asa ca dupa 5 ani acei ,,POLITIENI” sunt si acum la posturile caldute, NU S-A SCHIMBAT NIMIC.

 3. Nu trebuie sa fii neaparat beat ca sa conduci asa. Poate asta e stilul ei de condus :))

 4. Ce prosti postezi
  Cine naiba te plătește ????
  Știi smechere ca în lege se prevede ca trebuie să conduci in așa fel incat să nu deranjenzi partenerii de trafic???I – ți place când în spatele unui conducător auto care merge cu 30-40 ,(are o problemă),se aseaza 5-6 fraieri ,(șoferi de duminică ) și tu care vrei să ajungi, totuși ,undeva innebunesti stând după ei?? Nici măcar nu au bunul simț da te lase să treci de ei.Nebunii care depasec din orice poziție nu intră în discuție..

 5. Pingback: Soferul pericol public si apelurile la 112- IPJ Neamt „a rezolvat cazul” – TvmNeamt.ro

Lasă un răspuns