VIDEO Asaftei despre piesa cu exces de limbaj obscen: ”Mă sună oamenii din Londra, Montreal, Bucureşti şi mă întreabă ce e cu derapajele astea!”

Criticăresele cazate şi plătite pe la Piatra Neamţ din banii TT nu au reuşit să convingă pe toată lumea că noua cotitură din managementul şi repertoriul TT e una demnă de aplaudat: o spune clar Ion Asaftei, şeful interimar de la Consiliul Judeţean Neamţ care-şi declară propria surprindere neplăcută dar citează şi telefoanele tot mai dese pe care le primeşte de la renumiţi oameni de cultură sideraţi de direcţia TT în Epoca Cărbunariu.

 

Asaftei punctează faptul că piesele care promovează excesiv limbajul obscen dar şi manifestările pro gay se joacă într-o instituţie finanţată cu bani publici şi stârnesc deja oprobiul cetăţenilor din judeţul Neamţ care văd neo-marxismul cultural etalat de Cărbunariu drept o atingere adusă valorilor şi culturii tradiţionale.

Mai jos, integral, declaraţia lui Ion Asaftei:

“Am auzit, ştiu despre ce este vorba… Nu am curiozităţi din astea dar cred totuşi că am să mă duc să o văd…

Cu sinceritate vă declar că anumite informaţii transpar şi către noi. Ştim cam despre ce este vorba acolo. Sigur, nu poţi să iei măsuri peste noapte, aşteptăm, poate va avea şi doamna directoare o schimbare de abordare, a repertoriului, a ceea ce prezintă acolo…

În momentul în care, într-un teatru atât de renumit cum este Teatrul Tineretului, dispar imaginile actorilor renumiţi, a actorilor mari care au plecat din acest teatru şi au ajuns pe scenele naţionale, în momentul în care se promovează cu o anumită tendinţă o formă de neo-marxism din ăsta, ca să nu mai intru în ideea unei anumite teme la modă în rândurile unei anumite colectivităţi. Pe care, atenţie, o declar în mod public, eu nu prea o agreez, fiecare să facă ce-şi doreşte dar nu în spaţiul public. E treaba lui, acasă, unde vrea, dar să nu transformi chestiunea asta într-un fenomen în care vom vedea mâine-poimâine nu ştiu ce fel de manifestări şi nu ştiu ce drepturi se vor cere aicea. Adică e vorba de promovări care vin împotriva a milioane de semnături care vor tocmai respectarea condiţiei familiei. Vorbesc despre familia sfântă, bărbatul şi femeia. El bărbatul, ea femeia, asta este normalitatea.

În rest, doamna directoare poate gândi cum doreste dar, repet, ar fi bine să se gândească destul de profund la ce repertoriu propune acolo, mai ales că e pe bani publici.

Am avut o şedinţă aici la care dumneai nu s-a prezentat. Dumneai evită să vină la şedinţe, evită apariţiile publice în faţa presei şi chiar a Consiliului Judeţean. O s-o mai invităm, vom vedea, pentru că e vorba şi de bani publici dar şi de o anumită educaţie pe care o are cetăţeanul acestui judeţ care nu prea agreează derapajele de acest gen. Iar eu, ca să vă dau un detaliu mai intim aşa, chiar nu aş vrea să mai fiu sunat de prin Londra sau Montreal de actori care au trecut pe aici, de unii chiar de prin Bucureşti, <<Domnule Asaftei, ce se întâmplă acolo, domnule? Ce semnale primim, că totul e negativ. Rămâne să verific. Un lucru este clar: chestiunile astea nu vor rămâne fără răspuns, fără rezultat. Trebuie să plecăm de la ideea că banul public trebuie cheltuit cu mare grijă. Trebuie văzut ce s-a cheltuit la Festivalul Teatrului Tineretului, în ce fel s-a cheltuit, mai ales, şi vom lua nişte măsuri în consecinţă. Vom discuta apoi la evaluară şi despre repertori şi despre anumite lucruri ce vizează o anumită ţinută de bun-simţ a acestui teatru. Că aşa a fost identificat, drept un teatru al Tineretului şi e păcat să-l bagatelizăm, să-l împingem în derizoriu doar pentru că cineva are porniri năstruşnice”.

Piesa care a generat intrebarea poate fi văzută la TT şi în această seară, de la ora 19.
Mai jos, filmarea video în care puteti vedea declaraţia lui Asaftei (de la timer 17.55)

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

2 thoughts on “VIDEO Asaftei despre piesa cu exces de limbaj obscen: ”Mă sună oamenii din Londra, Montreal, Bucureşti şi mă întreabă ce e cu derapajele astea!”

  1. ” Ce semnale primim, ca totul e negative ” .
    Nu e delicios ? Nu e caragialesc ? Nu e, vorba asta noua ” cool ” ?
    Presedinte de Consiliu judetean . Adica cel mai ala dintre toti dintr-un judet . In rest e bine .
    Nasol ca semnalele e negative, din pacate .Pacatele mele, na ca s-a luat !

    Admin: E greseala de transcriere, daca urmariti partea video vedeti ca Asaftei s-a exprimat corect.

Lasă un răspuns