VIDEO Aşa vor zbura acoperişurile şi de pe blocurile din Piatra Neamţ! Autorităţile cunosc situaţia dar nu riscă să-i supere pe proprietarii de „boxe în pod”

………………

Clipul de mai sus este unul din sutele care circulă de aseară pe net şi arată cum un acoperiş de bloc este pulverizat în câteva secunde de vântul puternic. Tehnic, situaţia e foarte simplă şi ţine de suprapunerea unor factori de risc: vânt puternic, eventual pe direcţie verticală, sens de sus în jos; acoperiş realizat artizanal, fără a fi serios ancorat în structura de rezistenţă a blocului.

La un vânt puternic, chiar şi un acoperiş realizat după un proiect avizat de autorităţi, de o firmă profesionistă poate presupune risc de dislocare, cu atât mai mult astfel de „căciuli” montate fie fără niciun sistem de prindere serios sau bazate, cel mult, pe câteva scoabe de metal.

La Piatra Neamţ chiar au zburat vreo două acoperişuri din astea în ultimii ani. Din fericire, nu au fost victime omeneşti, vântul care a umflat acoperişurile respective ca pe nişte pânze de corabie postându-le peste maşinile din parcările alăturate. Este evident că la un vânt mai puternic – cum a fost cel de ieri de la Timişoara – riscul de a se prăbuşi mai multe acoperişuri este exponenţial.

Sunt în Piatra Neamţ, astfel de „căciuli de blocuri” realizate la kilogram? O, da! }n toate cele 3 cartiere mari (Precista, Dărmăneşti, Mărăţei) dar şi în Centru a fost, după 1990, furia închiderii balcoanelor (alt subiect) şi realizării de acoperişuri de bloc. Mai ales la blocurile de 4 etaje dar şi la cele de 10 etaje. Urcaţi-vă pe Pietricica şi priviţi cu un binoclu. Sau vedeţi din telegondolă amalgamul de acoprişuri de azbest din Precista. Sau cele de pe Traian, de la blocurile cu 10 etaje…

Toate acestea şi multe altele sunt bombe cu ceas! La un vânt mai puternic pot fi luate pe sus şi prăbuşite în capetele oamenilor, peste maşinile aflate în trafic (în care se vor afla oameni), peste casele din preajmă (în care sunt oameni). Nici nu vrem să ne gândim ce se poate întâmpla, câte victime omeneşti pot fi la un asemenea dezastru.

Ce fac sau ce ar trebui să facă autorităţile? Real, nu fac nimic! Toate aceste construcţii artizanal-periculoase au apărut sub privirea indiferentă a autorităţilor. Avem Inspecţia în Construcţii (care, înainte de arhitectura unei construcţii, trebuie să verifice gradul de siguranţă în exploatare, felul în care este pusă în pericol viaţa oamenilor), avem Primărie (condusă, pe rând, de diverşi edili, de diverse partide).

Mai avem ISU şi Prefectura care, împreună cu alte instituţii, fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care chiar întocmeşte, periodic, nişte hărţi de risc. Probabil că şi aceste acoperişuri or fi fiind prinse în respectivele hărţi dar nu a auzit nimeni ca instituţiile statului (ISU, Prefectură, Inspecţia în Construcţii, Primăria) să descalece la un astfel de bloc şi să ceară demontarea „acoperişului bombă cu ceas” cât mai grabnic. Sau poate, de-a lungul timpul, or fi fost trimise nişte notificări în dorul lelii, aşa, ca în caz de vreo calamitate, toate aceste autorităţi şi plutoanele de inspectori, şefi, comandanţi, să fie acoperiţi. „Domle, noi le-am zis dar…”.

De ce nu se respectă legea şi – mai ales – de ce nu se trece de la dorul lelii la aplicarea legii? Dincolo de faptul că proprietari de „boxe în pod” (ce expresie, numai la români poţi auzi aşa ceva) or fi şi niscaiva locatari cu ştaif de prin aceste instituţii, motivul principal este ELECTORAL. Voturile! Niciun primar, niciun partid, niciun şef de instituţie nu riscă să-i supere pe preşedinţii de asociaţii care sunt altfel foarte curtaţi prin campanii electorale. Când la diverse partide se punctează organizarea pe OSV-uri (organizaţii ale secţiilor de votare), statistica începe cu preşedinţii de asociaţii. „Acolo avem pe preşedintele X, pe administratorul Y…”.

O vorbă spune că în România trebuie să moară oameni ca să se schimbe ceva (vezi cazul Colectiv). Din păcate, şi când mor oameni nu se prea schimbă, gradul de ineficienţă a autorităţilor statului tinzând spre plus infinit. Şi, probabil, acum, prin instituţii care ar trebui să vegheze la viaţa nemţenilor, citind aceste rânduri, unii vor spune „Ce treabă avem noi la Piatra Neamţ cu ăia care au murit la Timişoara?…”.

D.V.

 

2 thoughts on “VIDEO Aşa vor zbura acoperişurile şi de pe blocurile din Piatra Neamţ! Autorităţile cunosc situaţia dar nu riscă să-i supere pe proprietarii de „boxe în pod”

  1. Am avut cazuri de oameni care au murit dupa ce au fost atacati de caini. S-a schimbat ceva? Va mai amintiti de cazul copilului hacuit de caini in Bucuresti? Dupa acest incident a aparut o lege care purta numele acelui copilas.
    Dupa Colectiv a curs multa cerneala. S-au inasprit regulile pt obtinerea de autorizatii pe linie de securitate la incendiu si cam atat. Mortii cu mortii, viii cu sansa sau nesansa. Scapa cine poate!
    Ce masuri?

  2. Dar ce noi avem primar?!!! Fiti seriosi domnilor, chiticul, romelul si chistolul sunt la fel!!!!

Lasă un răspuns