VIDEO Arsene, demolat de Recorder! Podul Luțca, „mic tratat de corupție”


Celebrul Pod al lui Arsene (de peste Siret, de la Luțca), prăbușit după ce a fost reabilitat și șeful CJ garanta personal siguranța participanților la trafic, este subiectul unei investigații marca Recorder care aată ca un rechizitoriu implacabil. Alternând prezentarea situației post-prăbușire cu fragmente video în care Arsene se cocoța (la propriu și la figurat) pe investiția respectivă, jurnaliștii Recorder arată cum Arsene a acționat ca un autocrat suprem, care se comporta ca un șef direct și al constructorilor și al celor care au semnat recepția și care își asuma decizia completă a „ctitoriei”.

” În urmă cu trei săptămâni, un pod din localitatea nemțeană Luțca s-a prăbușit după numai șapte luni de la inaugurare, deși fusese consolidat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cu o investiție de aproape două milioane de euro.

Știrea a făcut înconjurul țării. Televiziunile au transmis de la fața locului, iar autoritățile au promis anchete peste anchete. Apoi s-a lăsat liniștea. În albia Siretului a rămas un morman uriaș de moloz, ca o emblemă a programelor de dezvoltare în care Guvernul României a investit și continuă să investească zeci de miliarde de euro.

Cazul podului de la Luțca sintetizează perfect modul de funcționare al acestei uriașe afaceri: baroni locali care primesc fonduri de la centru, firme de partid care câștigă toate contractele și lucrări făcute de mântuială, care cedează la scurt timp după inaugurare.

În județul Neamț, rețeta a fost șlefuită până la granițele absurdului: politizarea investițiilor de infrastructură a devenit atât de sufocantă încât nu doar firmele de construcții sunt alese preferențial, ci chiar și inginerii care coordonează lucrările trebuie să aibă carnet de partid.

Vă prezentăm o poveste incredibilă despre corupție, slugărnicie și incompetență. Povestea din spatele unui morman de moloz”, spun cei de la Recorder în intro. Iar reportajul video, dur dar adevărat, poate fi văzut mai jos:

V.N.
video – Recorder

One thought on “VIDEO Arsene, demolat de Recorder! Podul Luțca, „mic tratat de corupție”

  1. La minutul 7:40 constructorul spune ca „Podul va fi incarcat cu 2 tone/metru patrat„. In conditiile unui pod subrezit de trecerea vremii, cu otelul din hobane probabil ruginit, a-l incarca suplimentar cu 2 t/mp este o eroare grava. Parerea mea !

Comments are closed.