Victorie „la mustață” a PSD la Neamț! PNL, recuperare masivă față de decalajul de la „parlamentarele” din 2016 / Analiză

PSD a câștigat alegerile europarlamentare în județul Neamț dar la o diferență foarte mică, de sub un procent și jumătate față de următorul clasat (PNL) și cu un scor aflat sub pragul psihologic de 30 la sută.

Rezultatele (deocamdată neoficiale) sunt următoarele pe județul Neamț:

PSD – 29,07%
PNL – 27,72%
USR-PLUS – 16,64%
Pro Romania – 7.51%,
PMP–6.25 %
ALDE–3.65%.

Pentru comparație, pentru primii doi competitori, cifrele de la alegerile parlamentare de acum 3 ani:

2016, Camera Deputaților
1. PSD – 52,6%  2. PNL – 20,2%

2016, Senat
1. PSD – 53,6% 2. PNL – 19,6%

 

Câteva considerații…

PSD, câștigătorul

Peste ani, statisticile și istoria vor consemna cifre și podiumuri. Deci PSD, este câștigătorul. Dincolo de medalie, se observă o pierde, în procente, de peste 13%. O hemoragie masivă a fost la Piatra Neamț, unde pierderea e de 20 de procente dar în voturi înseamnă foarte mult pentru că este vorba de cel mai populat oraș din județ.
Analizele vor fi făcute de pricepuții de la partid dar, așa cum am mai spus, capitalul negativ de imagine (masa critică) adus de unele personaje de la nivel central sau județean nu are cum să fie anihilat într-o lună de campanie, oricât de deșteaptă ar fi (sau nu aceasta). Furia votului de ieri a arătat din plin că a fost ceea ce specialiștii numesc „vot anti-sistem”, dar cum sistemul e făcut și reprezentat de oameni, este clar că unele personaje numite/promovate de PSD Neamț au contribuit la pierderea unor voturi poate mai aplicat decât critica adversarilor.

Poate alte câteva voturi au fost pierdute și datorită neimplicării/lașității unor personaje social-democrate cărora partidul le-a oferit multe și, în perioada asta au făcut așa, un pas în spate. Pe facebook a fost vizibilă de asemenea o anume timidate a PSD-iștilor. Câte un like firav, poate vreun share la vreo postare „a șefului” dar comentarii (decente, că nu recomandăm bălăcăreala) au fost foarte puțin în perioada de campanie, mai ales în ultima săptămână.

Propaganda cu pagini cu siglă sau cu conturi fake sau cu așa-zise șmecherii de tip roboți nu ține loc de poziții asumate de persoane credibile. Și nici propaganda de tip Coreea de Nord a unor postaci fervenți nu e recomandată iar acoperirea cantitativă a acestora nu suplinește partea calitativă a neimplicării altora…

Mai sunt câteva luni până la alegerile prezidențiale (plus cele două scrutinuri care urmează la anul), așa că PSD Neamț mai poate reprezenta ceva în planul reprezentării ca imagine, și în plan politic și în planul administrației marca PSD. Chiar ar fi o investiție sănătoasă să le plătească unora care aduc deficit de imagine niște vacanțe…

PNL și Cozmanciuc, câștigătorii morali

PNL Neamț nu a câștigat alegerile în județ dar crescând cu peste 7 procente față de alegerile de acum 3 ani a reușit să nu fie depășit de USR-PLUS și să fie peste media media națională a propriului partid. Un rezultat previzibil pentru cei care au urmărit știlul de management intern aplicat de Mugur Cozmanciuc, cel care a demolat prin prestație eticheta de „veneticul”, atât de folosită la un moment dat și de adversarii din afara partidului și de cei interni. Actualul președinte PNL Neamț s-a poziționat din start în afara tradiționalelor bisericuțe formate din mici sau mari sforari, butonați de șefi de sforari și a avut, de 5 încoace de când a preluat conducerea PNL Neamț, un sungur mesaj „să facem treabă”.
O fi făcut și concesii sau compromisuri (firești într-un partid plin de orgolii) și este singuyrul șef de partid din Neamț, din istoria recentă, căruia i se poate reproșa nu că nu ar fi ascultat pe toată lumea ci că, uneori, poate a fost prea tolerant și înțelegător.
A strâns lângă el oameni care chiar cred, cât de cât, și în cuvântul echipă și a reușit și să îmbine calitățile sale cu cele ale mai vulcanicului și pragmaticului Laurențiu Leoreanu, a promovat și oameni care în urmă cu câțiva ani erau no-name la nivel de politică județeană, a avut poate și pariuri pierdute în acest sens…
Iar toate acestea au fost făcute într-un județ în care nu era chiar ușor să faci politică liberală, unde până la venirea lui, PSD dar și alții aveau de câștigat ca urmare a conflictelor interne din PNL (de exemplu războiul Ursărescu – Țapu).
Victoriile obținute ieri, de organizațiile locale și de coordonatorii de la județ, în unele comune care erau fiefuri PSD sunt elocvente în acest sens.
Pentru mandatul lui Cozmanciuc dar și pentru PNL Neamț, piatra de moară rămâne, în acest moment, situația de la organizația locală Piatra Neamț care, după demisia primarului Dragoș Chitic din funcția de președinte a arătat și celor care nu vedeau/nu credeau până atunci cum unii doresc să confiște în interes propriu munca unei echipe și cum continuă fără lipsa vreunui scrupul să torpileze, în continuare, munca unei echipe.

USR, cîștigător pe principiul „partid fără membri”

Și la Neamț ca și în plan național, probabil că USR-ul e campion la rtaportul număr voturi / număr membri. Radu Samson și Iulian Bulai au tot încercat să construiască, după alegerile din 2019, organizații locale. Au și reușit în oarecare măsură, dar nu e o muncă ușoară pentru că un partid înseamnă și resurse disponibile. Ambii lideri au avantajul că nu-și bazează discursul (precum unii colegi de ai lor) pe mesajul din plăcuța suedeză și asta ar putea fi o garanție, pentru ei și pentru echipa pe care o construiesc, că vor rămâne în politică, la un nivel important în plan județean și după ce va trece moda furiei.

Pro România și Harbuz – cărămidă cu cărămidă

La Neamț, echipa județeană Pro România a obținut un scor care o plasează pe locul 4 (cu care puțini o creditau) și, import, peste media pe țară a partidului. Vorbim despre un partid care în formulă locală, cu Liviu Harbuz președinte, are o vechime măsurabilă în luni. Să iei un partid de la zero, fără organizații locale, nu e vreo mare bucurie sau afacere. Mai mult, cu puțin timp înainte de alegeri, Pro România Neamț a trecut și printr-un divorț (Liviu Harbuz – Vasile Panaite) care nu e un eveniment fericit pentru nicio familie politică.

7,51% e un scor premiu în aceste condiții dar devine și reper și trambulină, din punct de vedere politic, care obligă

PMP-ul reconfigurat inginerește

Când Bogdan Gavrilescu a fost uns președinte al PMP-ului nemțean, mulți îi cântau prohodul din start. Nostalgia după „Amedeo” (că de părere de rău după Bichineț cel iubitor de circ nu poate fi vorba), neîncrederea față de noul șef nu anunțau un film prea lung cu Gavrilescu în acest rol.
Cu zâmbetul bonom pe față, cu sârguința inginerului care măsoară și vrea să pună piese noi în joc, Gavrilescu a luat județul la pas și a început să reconfigureze organizația județeană. Nu e ușor să faci așa ceva dacă nu ai vechime de politician, dar liderul PMP-iștilor nemțeni a reușit să miște lucrurile în direcția dorită.

Procentul de 6.25 % obținut de PMP-ul nemțean este și el peste media pe țară (fapt care îl scutește de emoții, fie și formale) și citit în cheia unei prezențe masive, peste așteptări (care nu a adus prin plusul la urne și voturi multe și la PMP), este chiar o notă bună de trecere.

Este primul extemporal dat de gavrilescu în această funcție politică și este momentul din care și adversarii se vor uita altfel la el…

ALDE Neamț, sau nevoia de reșapare de la București până pe ultima uliță

Doar 3,65% a obținut ALDE Neamț, un scor sub pragul electoral, la fel ca și media partidului. Este un semnal care nu are cum să fie ignorat nici de Călin Popescu Tăriceanu (scorul național) nici de Ion Asaftei.
La nivel național, soluția e simplă – ALDE (implicit Tăriceanu) trebuie să arate dacă se dorește un partid-partid sau doar unul de lider.
La Neamț, Asaftei este „condamnat” să le explice colegilor de partid – aleși locali, șefi de organizații locale – că un partid nu este un PFA în care doar șeful plătește (nu musai doar financiar, ci și cu munca). Sunt destui aleși locali care nu și-ar fi făcut selfie prin sălile de Consilii Locale decât pe post de turiști dacă nu candidau cu ALDE și care au cam uitat că partidul există și când sunt alte runde de alegeri, în afară de cele locale. ba sunt chiar și consilieri locali ALDE care și-au negociat deja trecerea la alt partid în buza viitoarelor alegeri sau joacă ursul după cum bat toba primari de alte culori politice sau primari de la alte partide.
Ține doar de Asaftei dacă va renunța măcar în parte la atitudinea de băiat bun chiar și cu colegii de partid care nu prea merită desert…

Evident, și la Neamț ca și la nivel național, ALDE a decontat și guvernarea alături de PSD, atitudinea prea de echipă avută în unele momente. Dacă UDMR își poate permite luxul să guverneze oricum alături de oricine (având un electorat captiv care până acum l-a scutit de emoția pragului electoral), partidele românești neorganizate pe principii etnice nu beneficiază de această clemență.

În loc de concluzii: rezultatele de ieri sunt nu doar trambulină pentru alegerile prezindeniale și pentru cele din 2020 ci și un extemporal cu subiecte de olimpiadă. Și alegerile de la finele acestui an se vor baza, majoritar, pe mesajul de la centru (poate chiar mai mult decât cele de ieri). Dar cele de la anul pot fi și ele influențate de valuri sau tornade de emoție dar vor fi marcate și de propria organizare în teritoriu, în județ, în comune.
Nu poți merge la luptă cu plutoane în care unii cântă, alții privesc la popota sau magazia cu efecte ale altor oști, alții sunt înarmați dar nu știu ce să facă cu pușca sau alții se gândesc numai la fasolea cu cârnați…
Filialele nemțene ale partidelor ar trebui să se bucure de rezultatele de ieri ca de niște simulări de examene, să nu meargă pe teorii conspiraționiste sau ieftine (gen „mi-a picat un subiect nașpa” sau „a fost afurisit ăla de a corectat lucrarea”) ci să se autoevalueze foarte sever și să(-și) taie răul din rădăcină.

Daniel VINCA

 

 

 

 

Lasă un răspuns